Review Icarus Sense: voelt wat zwaar, maar zit dan ook vol met extra’s

1

De ene ereader is de andere niet. Dat gaat niet alleen op voor de ereaders van verschillende merken, maar ook ereaders met een zelfde logo lijken soms uit een totaal andere fabriek te komen. En misschien is dat ook wel eens het geval.

Of het bij Icarus ook echt zo is, is eigenlijk niet zo belangrijk, maar dat de 2 ereaders die ze verkopen totaal verschillend zijn, staat als een paal boven water. Echt verwonderlijk is het niet, aangezien het een redesign is van de 4FFF N618, ook wel bekend als de Booq Avant, DMI EB605WT, eGriver Touch ES600 of ProMedia eBook Reader, een ereader ontworpen door het Indiase Condor Technology.

Van buiten
Waarom die buitenkant een nieuw design heeft gekregen is voor mij een raadsel. Visueel vind ik hem niet alleen minder mooi, maar ook de gewichtstoename is minder mooi, maar liefst 257 gram in plaats van 240 gram. Een luttele 17 gram, maar met dezelfde dikte als van een iPhone geeft dit toch een heel andere gevoel dan de Amazon Kindle 3 (240 gram) of de nog lichtere SONY PRS-650 (220 gram). Als dan de materiaalkeuze van deze twee ook nog prettiger is, dan zal de Icarus Sense het echt van zijn technische specificaties moeten hebben.


Van binnen

Deze zijn hetzelfde als de vier andere klonen. Een linuxsysteem wat draait op een Samsung ARM9 400MHz-processor. Een 6-inch aanraakgevoelig scherm van Sipix met een resolutie van 600 x 800 en 16 grijswaardes. Een 1530 mAh Li-ion batterij, 2 GB intern geheugen (uit te breiden via een Micro SD-kaart) en WiFi 802.11 b/g. Ondersteunde tekstformaten zijn pdf, .epub, .txt, .html.,.fb2 en audio mp3. Net zoals bij de Icarus Go zijn boeken met Adobe DRM heel eenvoudig over te zetten met het gratis programma Adobe Digital Editions, die de Icarus Sense gelijk herkent.

In gebruik

Of het de processor is of de trage verversing van het Sipixscherm, in sommige boeken duurt het van een paar seconden tot bijna een minuut om tussen verschillende pagina’s te springen. De batterij zou 8000 tot 10.0000 pagina’s per oplaadbeurt moeten garanderen. Ik betwijfel of ik er 3 boeken op zou kunnen lezen, ik heb vaak moeten opladen. Om daar echt een goede uitspraak over te doen, is 1 exemplaar niet goed genoeg als referentie voor het algemene batterijverbruik.

Waar ik echt over te spreken ben zijn de lettertypes en dan vooral de groottes. Ik erger me bij de SONY PRS-650 erg over het grote verschil tussen de lettergroottes, medium is voor mij te klein en Large alweer te groot. Bij de Icarus Sense zijn die verschillen een stuk kleiner. Alleen gaat dat wel ten kostte van beschikbare groottes: het grootste lettertype is een medium grootte bij andere ereaders. Ben je bijziend of ben je je bril vergeten, dan is er helaas niet veel winst uit de zoomwaardes te halen.

Surfing the web!

Uniek is de toevoeging van een webbrowser, maar ook hier laat de snelheid te wensen over, de bediening van de browser is zoals bij alle ereaders met electronische inkt even traag en de onberekenbare aanraakgvoeligheid van de Sense nodigt niet echt uit om veel tijd op het internet door te brengen, maar voor de hoog nodige zaken voldoet het.

Conclusie

De Sipix-schermen zijn wat donkerder dan de e-Ink-schermen, dat is nu ondertussen wel bekend en kan dus zwaar meewegen in een aankoopbeslissing. De webbrowser en de goede MP3-speler zijn zeker een pré. De prijs die over het algemeen 30 euro lager ligt dan verschillende concurrenten ook. Of het opweegt tegen het belang van gewicht, snelheid en uiterlijk is een persoonlijke keuze.

De Icarus Reader Sense heeft een adviesprijs van 199,95 euro. Per 1 juni wordt deze verlaagd naar €169 euro, waarmee de Sense opeens een stuk interessanter wordt als alternatief voor een BeBook Neo of Pocketbook 603.

De fabrikant geeft in een reactie nog aan dat het re-design van de behuizing is gedaan om betere bescherming van het scherm te waarborgen. “De oudere designs (o.a. Promedia) voor andere merken waren erg gevoelig voor schokken e.d. waardoor ze gekenmerkt werden door hoge uitvalpercentages. Inderdaad is dit ten koste van het gewicht gegaan, maar kwaliteit was naar onze beleving hierin belangrijker dan gewicht.”

Met dank aan Icarus voor het ter beschikking stellen van een reviewexemplaar.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in