Review iRiver Cover Story: onderscheidend genoeg, of too little too late?

0

De iRiver Cover Story is een 6-inch ereader met een scherm dat met de vinger te bedienen is. Het is de tweede ereader van iRiver, het bedrijf dat vorig jaar met de iRiver Story kwam. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Cover Story meer dan een update van dit oude model.

De belangrijkste eigenschappen van deze ereader zijn de vrij krachtige batterij die volgens de specificaties 11.000 pagina’s meegaat, het ingebouwde geheugen van 2 GB en het aanraakscherm dat zowel met de vinger als een stylus te bedienen is. Het meest opvallend is echter nog wel het uiterlijk van de Cover Story.

Uiterlijk
De ereader komt met een afneembare voorkant, die met behulp van een magneet aan de ereader vastkleeft. Aan deze functie heeft het apparaat dan ook zijn naam te danken. Wanneer je de ereader wilt gebruiken haal je de cover er makkelijk af, waarna je deze aan de achterkant vast kunt klikken. Als je de iRiver Cover Story vervolgens weer opbergt, kun je de voorkant er weer op doen, zodat het scherm beschermd blijft tegen krassen of stoten. Dit werkt in de praktijk behoorlijk handig en is een mooie toevoeging.

Verder valt aan het uiterlijk het compacte formaat op en het stevige gevoel wat de reader heeft. Er zit een kleine rand om het scherm, en aan de voorkant verder slechts een lange knop, waarmee gebladerd kan worden en waarmee je toegang hebt tot het hoofdscherm. Deze knop heeft veel weg van de bladerknop die ook op de iRex DR800 zit.

Aan de bovenkant van de ereader zit de menu-knop wat onhandig weggewerkt. Vooral in de beginperiode is het even zoeken naar dit knopje, hoewel je deze ook niet erg vaak nodig hebt. Vervolgens steekt aan de rechterkant de stylus in het apparaat. Onderop zitten verder de aan/uitknop, de 3,5mm audio-aansluiting en een klepje met daarachter de ruimte voor de SD-geheugenkaart en de USB-aansluiting. Aan de linkerkant zitten nog de volumeknoppen.

Het scherm van de ereader is vrij donker en zit achter een behoorlijk spiegelende laag voor de aanraakfunctie. De spiegeling van het scherm is vergelijkbaar met die van de Pocketbook 302 en de Sony PRS-600. Qua contrast kan de Cover Story niet op tegen de nieuwste generatie eInkschermen.

Gebruik
Het beginscherm van de Cover Story is origineel vormgegeven. Hierdoor doet het op het eerste gezicht wel wat onoverzichtelijk aan, maar het ziet er best leuk uit. Een klokje geeft de tijd en datum aan, een boekenplankje laat de drie laatstgelezen ebooks zien, en verder zijn er koppelingen naar Muziek, Opnemen, Woordenboek en Instellingen. Ook heb je via het beginscherm toegang tot ‘Boeken’, ‘Strips’, ‘Bladwijzer’, ‘Mijn map’ en ‘Memo/knipsel’. Via de instellingen kun je naast de gebruikelijke opties ook een ander thema voor het hoofdscherm kiezen.

Om een ebook te openen, klik je direct op de cover of ga je naar ‘Boeken’ om te bladeren door de volledige bibliotheek van je ereader. De ereader onthoudt waar je gebleven bent in een boek, zodat je direct verder kunt lezen. Het openen van een ebook gaat redelijk snel. Bladeren is een ander verhaal. Zeker wanneer je de nieuwste generatie eInkschermen in gedachten hebt, gaat dit vrij traag en blijkt wat voor een ontwikkeling deze techniek de afgelopen tijd heeft doorgemaakt. In combinatie met de spiegelende aanraaklaag doet de schermtechniek van de Cover Story al wat verouderd aan. Wanneer je snel wilt bladeren door een boek heeft de Cover Story echter wel een handige optie. Hiervoor kun je de bladerknop ingeduwd houden waarna er onderin het scherm een balkje verschijnt waarmee je snel naar een pagina verder in het ebook kunt gaan.

Aan opties ontbreekt het de Cover Story niet. Tijdens het lezen van een ebook kun je (met of zonder de stylus) notities maken, tekst selecteren, een bookmark maken, een woord opzoeken in het (Engelstalige) woordenboek en tekst onderstrepen. Ook zijn er vier verschillende standen voor de lettergrootte.

Verder biedt de Cover Story ook ondersteuning voor strips in afbeeldingsformaat of zip/cbz-formaat. Deze staan in een aparte bibliotheek waar je via het beginscherm toegang toe hebt. Tijdens het lezen van strips kun je ondermeer notities en bookmarks maken.

Nieuwe ebooks
Om nieuwe ebooks op de iRiver Cover Story te zetten kun je gebruik maken van een SD-kaart of de USB-kabel. De Cover Story kan ondermeer overweg met ePub- en PDF-bestanden, zowel beveiligd als onbeveiligd. Op het ingebouwde geheugen van 2 GB kun je behoorlijk wat ebooks kwijt, maar mocht dit niet voldoende zijn kun je het dus eenvoudig uitbreiden via de SD-kaartlezer. Voor PDF-bestanden geldt eigenlijk hetzelfde als bij andere ereaders van dit formaat. Wanneer deze bestanden niet voor een 6-inch scherm geoptimaliseerd of niet ‘reflowable’ zijn, is het erg behelpen.

Extra’s
De belangrijkste extra optie van de iRiver Cover Story is de mogelijkheid om geluid op te nemen via de ingebouwde microfoon. Dit is op zich een handige optie, alleen is het de vraag waar en wanneer je het precies zal gaan gebruiken. Verder heeft de ereader een ingebouwde zwaartekrachtmeter zodat de schermoriëntatie automatisch kan draaien wanneer je het apparaat draait. Dit werk echter alleen in portretmodus, en niet wanneer je het apparaat een kwartslag draait. Ook reageert de meter niet altijd direct wanneer je het apparaat draait.

Conclusie
De iRiver Cover Story valt op vanwege het uiterlijk en de vormgeving van de interface. De cover die met de magneet vastkleeft aan zowel de voor als achterkant van de ereader is een handige vinding, zo is je scherm optimaal beschermd tegen krassen, vuil en stoten. Ook is het een compact en stevig apparaat, dat bovendien vrij eenvoudig in gebruik is. Door de bladerknop gaat het omslaan van pagina’s tijdens het lezen van een ebook bijzonder makkelijk.

Negatief punt is dat in vergelijking met de nieuwste eInk-techniek het scherm nogal tegenvalt. Vooral het bladeren door een ebook gaat nog tamelijk langzaam en het contrast is niet zo hoog. Ook de spiegelende laag over het scherm kan voor sommigen een negatieve factor zijn, hoewel dit op zich wel snel went. Al met al is de iRiver Cover Story een prima ereader die doet wat het moet doen, maar wel bij voorbaat wat verouderd aanvoelt. Een jaar geleden was dit een erg leuke en aantrekkelijke ereader geweest, maar op dit moment ontstijgt hij de middelmaat niet echt.

Vrijdag 12 december start er een actie waarmee je kans maakt op dit reviewexemplaar.

Deze review en de weggeefactie werden mogelijk gemaakt door www.ndigobusiness.com

De iRiver Cover Story is te koop voor 229 euro.

Ebook Reader Store stelt exclusief 25 kortingscodes a € 10,00 ter beschikking voor de iRiver Cover Story, wees er snel bij want op is op, de kortingscode is: EREADERS.NL_COVER_STORY en in te wisselen op www.ebookreaderstore.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in