Review iRiver Story HD: basale ereader met scherp scherm

0

Als je googelt op “iRiver Story HD”, kom je al gauw op artikelen terecht met de strekking “eerste eReader met Google Books-integratie”. Ik had niet verwacht dat deze optie ook in Nederland beschikbaar zou zijn, maar was wel benieuwd welk alternatief hier zou worden geboden.

De iRiver Story HD wordt erg kaal afgeleverd en de functies die dan overblijven moeten het opnemen tegen een erg goedkope en ‘full featured’ Amazon Kindle, Nook of Sony PRS-T1. Allemaal ereaders in dezelfde prijsklasse en elke met een uniek kenmerk dat de ander niet bezit.

HD-scherm?

Dat unieke kenmerk is bij de iRiver Story HD een 6-inch e-Ink scherm met een resolutie van 1024 x 768 beeldpunten. Het wordt gemaakt door L & I, een samenwerking tussen iRiver en LG. De term HD is wat verwarrend, want deze wordt ook gebruikt bij TV-schermen die 1280 x 720 of 1920 x 1080 resoluties bieden. Het geeft alleen een verschil aan met de standaardresolutie van 800 x 600 die we bij andere 6-inch ereaders terugvinden.

Is het verschil dan wel waarneembaar? Nou en of, zeker als je zo’n scherm naast de iRiver Story HD legt. Deze komt dan gelijk wat waziger over en minder rustig voor je ogen. Bij kleine letters is het verschil nog groter. Zelfs de nieuwe Sony PRS-T1 met een eInk Pearlscherm vertoont dan onregelmatige letters, waarbij korreligheid of gekartelde rondingen waarneembaar zijn.

Het hele scherm
Dat er heel veel tekst op één bladzijde past, heeft niet alleen te maken met de resolutie, maar ook de marges die worden gebruikt, namelijk geen. Tot aan het randje toe wordt de tekst opgevuld en ik vond dat persoonlijk wel prettig, maar voor sommigen kan dit ook wat onrustiger en vreemd overkomen.

De marges en de ruimtes tussen de regels zijn niet aan te passen. Ook de lettertypes niet, wat kijkend naar de concurrentie, echt een gemis is. Lettergroottes wel, in 8 verschillende maten. De afstanden daartussen zijn klein (een pluspunt) en het grootste lettertype is niet zo belachelijk groot als bij de Kindle (4 woorden per bladzijde is zelfs zonder leesbril onzinnig).


Processor:

Waar de Story HD zich ook onderscheidt van de concurrentie, is het gebruik van een snelle processor, de Freescale iMX 508 (800 MHz). Dit zou vooral in snelheid moeten resulteren, die ik echter niet tegenkwam. Vooral het opstarten van het apparaat is tergend langzaam, wat op zich al een reden is om niet tot aanschaf over te gaan, tenzij je de ereader continu gebruikt en niet bij korte vlagen, zoals ik doe.

Bij het inzoomen in PDF’s en het openen hiervan is het niet veel sneller, de enige snelheid die ik kon waarnemen was in het omslaan van bladzijdes, maar dit kan ook dankzij het 128 MB RAM-geheugen zijn.

Het interne geheugen van 2 GB is uit te breiden naar maximaal 34 GB, middels een SD-kaart die mooi weggewerkt en beschermd onder een klepje aan de zijkant is te plaatsen.

Het toevoegen van een ebookstore is voor de toekomst denk ik ook niet weggelegd voor de Story HD. Deze Europese versie heeft namelijk ook geen wifi, iets wat bij het online kopen van boeken wel onontbeerlijk is.

Software:

De functies zijn teruggebracht tot een minimum. Er is een Engels woordenboek te vinden en deze zou misschien wel in de toekomst kunnen worden uitgebreid naar andere talen. Google gaf aan ook de mogelijkheid van aantekeningen te willen toevoegen, maar of deze functie ook in de iRiver zal komen is nog maar de vraag.

Komt het dus allemaal terug op het lezen en organiseren van je boeken. Het eerste verloopt vlekkeloos, het tweede niet zo. Je kan zelf bepalen of je de folderstructuur in schrijver of titels wil aanmaken, ofwel kiest voor een zelf bepaalde folderstructuur. Hierin kun je een keur aan formaten kwijt: .pdf, epub (ook Adobe DRM), .txt, .doc, .ppt, .xls, .hwp, .dvju, fb2, JPEG, bitmaps, PNG, .gif, en gezipte bestanden van stripboeken. Ik werk zelf op een Mac en sleep de boeken over in de mapjes op de ereader, als ware het een harddisk. Het vreemde is dat daarna heel veel bestanden werden opgesplitst in een loos bestand en het daadwerkelijke bestand. Dit zou een Mac-probleem kunnen zijn. Dit geeft geen problemen, maar de lijst van boeken wordt echter wel een stuk langer op die manier.


Beetje ouderwets

Net als de Kindle heeft de Story HD een QWERTY-toetsenbord, deze werkt echter een stuk ongemakkelijker. De centrale langwerpige cursortoets is voor het omslaan van bladzijdes misschien niet ideaal, het begint na een tijdje een irritant richeltje in je vingers te worden.

Over de vormgeving en kleurstelling valt niet meer te zeggen dan dat deze smaakgevoelig zijn, de ligging van de aan/uit-schakelaar op de achterkant is onbetwistbaar verre van ideaal. Een hoesje moet steeds verwijderd worden en je moet elke keer blindelings voelen waar je het apparaat aan moet zetten.

Voor het verbinden met je computer is gekozen voor mini-USB. Niet alleen is de rest van de ereadermarkt al over op micro-USB, het is ook nog eens een dikke aansluiting die niet echt meehelpt in de looks van het apparaat.

Conclusie

De iRiver Story HD heeft één grote plus…. het prachtige scherpe scherm. Deze is zo mooi en leest zo prettig dat het een aankoop rechtvaardigt, waarbij je wel concessies moet doen aan je overige verwachtingen van een goede ereader, zoals een ebookstore, wifi, audiospeler, het maken van aantekeningen en een praktisch ontwerp.

Met dank aan Easereader voor het beschikbaar stellen van het testexemplaar.

Vorig artikel“Geef niet gelijktijdig een ebook en hardcover uit”
Volgend artikelMaakt Amazon uitgevers overbodig?
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in