Review Kindle 3: grote stap voorwaarts van Amazon

0

Eind juli kondigde Amazon de derde generatie van de populaire Kindle aan. Al twee jaar lang is het leesapparaat Amazons bestverkochte product. De nieuwste versie is lichter, kleiner, sneller en goedkoper dan ooit. Hoe interessant is de Kindle voor Nederlandse lezers?

Het bestellen van de Kindle is voor Nederlanders in elk geval geen probleem. Wanneer het apparaat bij de webwinkel op voorraad is (wat in verband met de grote vraag niet altijd het geval is), heb je hem binnen enkele dagen in handen. Handig is dat de ereader bij de levering direct op je Amazon-account wordt geregistreerd. Had je dus al eerder een Kindle, of in de tussentijd ebooks aangeschaft, dan kun je direct beginnen met lezen.

Uiterlijk
De Kindle 3 is in twee smaken te bestellen, een met enkel een wifi-verbinding en een met daarbij ook nog 3G. De wifi-only Kindle, de goedkoopste, is alleen in grafietkleur verkrijgbaar, de ander ook in het wit. Door de grijze buitenkant springt de witheid van het nieuwe Pearl-eInkscherm er nog eens extra uit.

De Kindle 3, een 6-inch ereader, is net als zijn voorgangers uitgerust met een qwerty-toetsenbord. De knopjes hiervan zijn nog weer een stukje kleiner en wat opvalt is dat het ‘joystickje’ van de Kindle 1 en 2 is ingewisseld voor een vijf-weg navigatie-knop. Het probleem daarmee is dat de onder- en bovenknop nogal dicht op de ‘Menu’ en Back’ knoppen zitten waardoor je behoorlijk snel mis kunt drukken. In veel reviews wordt dit als negatief punt aangemerkt, en hoewel je er tijdens het lezen geen last van hebt, is het tijdens de bediening van het apparaat toch echt wel een tekortkoming, wanneer je althans een redelijk grote duim hebt.

Verder valt er weinig op de invoerknoppen van de Kindle aan te merken. Sterker nog, het toetsenbord werkt voor de invoer van tekst een stuk beter dan de virtuele toetsenborden die op veel van de huidige ereaders met touchscreen te vinden zijn.

Onderaan de Kindle vind je de aan-/uit-schakelaar, de mini-USB-aansluiting, de 3,5-inch koptelefoonaansluiting en de volumeregeling. Aan beide zijdes van het scherm zitten twee bladerknopjes. De ereader is behoorlijk dun (8,5 mm) en voelt met 240 gram ook licht aan.


Gebruik
Wanneer je de Kindle voor het eerst inschakelt, opent hij direct met een welkomstscherm. Daarnaast staat er – als je al eerder een Kindle of ebooks gekocht had – een document met een korte aanwijzing hoe je eerder gekochte ebooks op je nieuwe Kindle kunt zetten. Uiteraard staat er verder ook een gebruiksaanwijzing op het apparaat, naast een Engels en Amerikaans woordenboek.

Amazon heeft in tegenstelling tot een aantal andere ereaderfabrikanten weinig moeite gestoken in de vormgeving van het beginscherm en de menu’s. De bediening van het apparaat is daardoor erg eenvoudig onder de knie te krijgen. Wanneer je het apparaat aanzet krijg je direct een overzicht van je recent gelezen ebooks en documenten, die je met een druk op de middelste van de vijf-weg-navigatieknop opent. Met de menuknop kom je in een menu vanwaar je toegang hebt tot onder meer de Kindle Store, eerder aangekochte ebooks, collecties, de zoekfunctie, de instellingen en de experimentele browser.

Doordat er aan beide kanten van het scherm bladerknoppen zitten, kun je het apparaat tijdens het lezen zowel met rechts als links bedienen. Wanneer je een ebook geopend hebt en de eerste bladzijden omslaat, valt op hoe snel het bladeren gaat in vergelijking met eerdere generaties ereaders. Bij oudere ereaders zie je aan het geflits van het scherm precies nog hoe de eInk opgebouwd wordt, bij het nieuwe scherm van de Kindle zie je alleen een korte donkere flits bij het bladeren.

Tijdens het lezen heb je via de menuknop toegang tot een aantal opties, zoals het zoeken in een boek, het maken van een bladwijzer en het toevoegen van notities. Het lettertype van een ebook kun je met behulp van een aparte knop eenvoudig wijzigen. Behalve de lettergrootte, kun je in het bijbehorende menu ook het lettertype, de regelafstand en het aantal woorden per regel wijzigen. Handig aan dit scherm is dat je aan de tekst ziet wat het effect van je wijzigingen is, doordat de letters direct mee veranderen als je over een optie heen navigeert.

Wanneer je tijdens het lezen van een ebook direct een woord op het toetsenbord intikt, opent de zoekfunctie meteen en zoekt de Kindle naar het woord dat je invoert. De betekenis van een woord opzoeken in het ingebouwde woordenboek gaat door met de pijltjestoetsen naar het betreffende woord te springen. Na ongeveer een seconde verschijnt boven of onder aan het scherm het begin van de woordverklaring. Door op de ‘enter’ toets te drukken, opent het volledige woordenboek zich.

Kindle Store
Op de Kindle heb je via de makkelijk in te stellen wifi-verbinding direct toegang tot de Kindle Store. Vanaf het welkomstscherm van de Store kun je bladeren en zoeken, eveneens staat er een rijtje aanbevolen titels op basis van eerdere aankopen bij Amazon. Het downloaden van een titel gaat eenvoudig en snel, meestal binnen een minuut. In totaal zijn er voor Nederlandse gebruikers via de Kindle ruim 450.000 meest Engelstalige ebooks te downloaden. De betaling daarvoor verloopt via de aan je account gekoppelde creditcard. Ook heb je via de Kindle Store toegang tot een aantal internationale kranten en tijdschriften, zoals de New York Times, PC Magazine en Forbes.

Op de Kindle kun je in totaal gemiddeld zo’n 3,500 ebooks kwijt. Het geheugen van 4GB (ongeveer 3 GB beschikbaar) is niet uit te breiden door middel van een geheugenkaart.

Browser
De Kindle is ook uitgerust met een experimentele webbrowser. Deze is echter in vergelijking met de eerdere versie en in vergelijking met andere nu op de markt verkrijgbare ereaders al behoorlijk functioneel. Browsen gaat redelijk snel en naast mobiele sites worden zelfs volledige websites meestal leesbaar op het scherm weergegeven. Uiteraard werken filmpjes en flash niet en gaat het navigeren niet zo snel als op een LCD-scherm, maar om nieuwsberichten of artikelen te lezen voldoet de browser zeker.

Nederlandse ebooks op de Kindle
Een van de redenen waarom de Kindle door Nederlanders niet massaal besteld wordt, is het feit dat het apparaat geen ondersteuning biedt voor ePub-bestanden – het bestandsformaat dat vooral in Europa inmiddels als standaardformaat wordt gezien. Amazon werkt sinds het begin met een eigen bestandsformaat. Ebooks in dat Amazon-formaat worden enkel via de eigen webwinkel verkocht.

In die webwinkel zijn er nauwelijks Nederlandstalige ebooks te koop. Boeken die je bij een Nederlandse webwinkel koopt kun je niet op de Kindle openen. Een van de mogelijke manieren om Nederlandstalige ebooks toch op de Kindle te lezen, is door het hier gebruikte bestandsformaat ePub om te zetten in het Kindle-formaat. Dit kan bijvoorbeeld met een programma als Stanza. Dit werkt echter alleen wanneer het om een onbeveiligd ePub-bestand gaat. Vervolgens kun je de geconverteerde ebooks via de bijgeleverde USB-kabel naar je Kindle overzetten. Ook is het mogelijk de bestanden via email naar je Kindle te versturen.

Nederlandse ebooks die in PDF-vorm beschikbaar zijn kun je ook op de Kindle lezen, mits ze eveneens niet beveiligd zijn. Daarbij komt ook dat de PDF-ondersteuning van de Kindle niet optimaal is. Het gebruik van een bestandsformaat met zogenaamde ‘reflowable’ tekst (zoals ePub of Kindle) verdient op een 6-inch scherm toch zeker de voorkeur.

Extra functies
Op de Kindle is het ook mogelijk MP3-bestanden af te spelen. Vooral voor bijvoorbeeld audioboeken of podcasts is dit erg handig. Daarnaast biedt de ereader van Amazon ook de mogelijkheid tekst van ebooks voor te lezen. Hoewel dit af en toe wat blikkerig klinkt, is dit voor Engelstalige ebooks qua geluidskwaliteit nog redelijk acceptabel.

Een andere extra functie van de Kindle is de mogelijkheid om notities of selecties te delen via de sociale netwerksites Facebook en Twitter.

Conclusie
Amazon heeft met de nieuwste Kindle een grote stap voorwaarts gezet. Het apparaat is compact en ligt goed in de hand. Daarbij komt dat het nieuwe Pearl eInkscherm helder en contrastrijk is en dat bladeren door ebooks erg snel gaat. Vooral ook op het punt van prijsstelling laat Amazon zien een van de voortrekkers op de markt te zijn. Voor slechts 155 euro (inclusief douanekosten) wordt de Kindle momenteel naar Nederland verzonden.

Helaas voor Nederlandse lezers is de Kindle met name interessant voor mensen die veel Engelstalige teksten lezen. Het aanbod Engelse ebooks in de Kindle Store is enorm. Die ebooks kun je ook op andere apparaten dan de Kindle lezen. Amazon biedt met behulp van apps de mogelijkheid om gekochte ebooks op Blackberry’s, Androidtoestellen of de iPhone of iPad te lezen. Ook voor PC en Mac zijn er applicaties beschikbaar.

Met wat omweggetjes is het ook mogelijk Nederlandse ebooks op het apparaat te krijgen, mits die niet zijn voorzien van Adobe DRM. Dit blijft echter wel wat behelpen, omdat de Kindle op het moment geen ondersteuning voor ePub biedt en die bestanden dus geconverteerd moeten worden. Wanneer je vooral Nederlandse ebooks wil lezen is de Kindle waarschijnlijk niet de beste keus. Als je echter hoogstens af en toe Nederlandse teksten wilt lezen maar vooral ook Engelstalige, is de Kindle op dit moment de beste keus voor een zeer voordelige prijs.

De Kindle is te koop voor 139 (wifi) en 189 dollar (wifi/3G). Inclusief douane- en verzendkosten komt dit voor de goedkoopste versie neer op zo’n 155 euro. Klik hier om te bestellen bij Amazon.

Vorig artikelExbiblio maakt gedrukte tekst interactief
Volgend artikelTest Het Nieuwe Lezen met eLinea
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in