Review Kindle Touch: alleskunner zonder verrassend design

0

De Kindle Touch is een van de twee nieuwste ereaders van Amazon. Het bedrijf kwam eind 2011 met een nieuw basismodel, de Kindle 4, en met een wat uitgebreider model, de Kindle Touch. Het grootste verschil tussen de twee is het aanraakscherm, maar ook heeft de Touch 2 GB meer geheugen en de mogelijkheid om geluid af te spelen. Sinds een paar weken is de Kindle Touch vanuit Nederland bij Amazon te bestellen voor 139,- dollar.

Amazons nieuwste aanwinst lijkt qua specificaties en uiterlijk behoorlijk veel op de ereaders van concurrenten Barnes & Noble en Kobo. Alle drie hebben ze een sobere buitenkant, met enkel een home-knop onder het scherm. Voor de rest gaat alle aandacht uit naar het aanraakbare Pearl eInkscherm. Verder vind je onderaan de Kindle Touch een MicroUSB-aansluiting, een 3,5 mm audioingang en de aan/uitknop – en dat is dan ook alles wat betreft de bediening. De achterkant van de ereader is van een wat ruwer aanvoelend plastic, waardoor de Kindle lekker in de hand ligt. Onderaan vind je nog twee speakers, die dankzij de lichte afronding niet plat tegen de onderkant aanzitten zodat je de Kindle gerust plat kunt neerleggen tijdens het luisteren naar een audioboek of mp3-bestand, zonder dat de speakers dan afgedekt worden.


Specificaties

De Kindle Touch is voorzien van een Pearl eInkscherm van 6-inch, met een resolutie van 600 bij 800 pixels en weegt 213 gram, een kleine 30 gram meer dan de Kobo Touch en zo’n 45 gram zwaarder dan de Sony Touch. Het apparaat biedt een schijfruimte van 4GB (3GB vrij beschikbaar), genoeg voor vele honderden ebooks. Er is geen mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. De aanraaktechniek is net als bij de Kobo en de Sony op basis van infrarood. Niet zo nauwkeurig als een Wacom-scherm, wel goed genoeg om het virtuele toetsenbord makkelijk te kunnen bedienen en tekst te selecteren. Vanwege deze techniek ligt het scherm relatief diep in het apparaat, omdat de bewegingssensoren in de rand van het scherm verwerkt zitten. Amazon heeft bij het ontwerp gekozen voor een uniforme kleurgebruik, een combinatie van lichter en donkerder grijs. Waar Kobo en Sony nog verschillende kleuren als keuze hebben, kiest Amazon voor een wat saaie en zakelijk aandoende kleur.


Gebruik

Amazon heeft voor de nieuwste Kindle niet veel veranderd aan de menustructuur, waardoor je als ervaren Kindlegebruiker snel aan het apparaat gewend bent. Wie nieuw is met de wereld van de Kindle heeft wellicht wat meer tijd nodig om te wennen. Wanneer je de Kindle opstart kom je in een eenvoudig scherm met een lijst van recent gelezen ebooks. Anders dan andere fabrikanten heeft Amazon er niet voor gekozen een geavanceerd beginscherm te maken, wat eigenlijk best jammer is want op die manier heb je meestal veel sneller toegang tot veelgebruikte functies, en het ziet er ook nog eens mooier uit. Het beginscherm van de Kobo Touch vind ik persoonlijk een stuk aantrekkelijker dan de simpele lijst met titels van de Kindle.

Na het instellen van de wifi-verbinding kun je automatisch je aangeschafte ebooks naar het apparaat laten overzetten. Ook je persoonlijke documenten kunnen op die manier gesynchroniseerd worden. Met een simpele druk op het scherm open je vervolgens je ebooks. Amazon heeft bij het bladeren door een ebook voor een wat bijzondere indeling gekozen, zodat je het apparaat met je linkerhand ook makkelijk kunt bedienen. Een druk op de bovenkant van het scherm opent het menu, aan de linkerkant zit een smalle balk voor de vorige pagina en het grootste gedeelte van het scherm dient om naar de volgende pagina te gaan. Verder kun je ook bladeren met behulp van swipen, oftewel je vinger van links naar rechts of van rechts naar links te bewegen. Ook handig is de ondersteuning van pinch-to-zoom, waarbij je met twee vingers in of uit kunt zoomen (lettertype vergroten), net als op een tablet. Daarnaast kun je via het menu ook het lettertype wijzigen of de marges veranderen.

Nieuwe ebooks en documenten zet je op verschillende manieren op de Kindle. Het apparaat ondersteunt het Kindle-formaat AZW, TXT, PDF, onbeveiligde MOBI, en PRC-bestanden. HTML, DOC en DOCX-bestanden kun je er ook op openen, maar die moeten dan wel eerst geconverteerd worden. Ebooks die je bij Amazon koopt, worden automatisch naar het apparaat verzonden. Verder heeft Amazon nog de handige functie waarbij je ereader aan een emailadres gekoppeld wordt. Bestanden in een van de eerder genoemde formaten die je als bijlage naar dat adres mailt, verschijnen binnen mum van tijd automatisch op je Kindle. Tot slot heeft Amazon ook nog een programma waarmee je met een simpele muisklik bestanden vanaf je computer naar de Kindle draadloos kunt verzenden, Send to Kindle. Wie hier allemaal geen gebruik van wil maken kan echter ook gewoon ouderwets via een USB-kabeltje bestanden overzetten.

Tijdens het lezen kun je woorden opzoeken in het woordenboek en notities of markeringen toevoegen door lang op een woord te drukken. Ook is het mogelijk alinea’s te selecteren door op het scherm te drukken en je vinger over de tekst te bewegen die je wilt selecteren. Passages kun je vervolgens ook delen via sociale netwerken.

PDF-bestanden worden over het algemeen goed weergegeven, alhoewel het kleine scherm natuurlijk niet ideaal is voor non-reflowable documenten. Bij een groter PDF-bestand (30+ MB) is geen vertraging merkbaar in het bladeren.

Extra functies
De Kindle Touch heeft een interessante nieuwe functie, X-Ray genaamd. Bij een groeiend aantal boeken is deze optie beschikbaar. In het kort komt het erop neer dat personen die vaak genoemd worden en belangrijke zinnen uit een boek overzichtelijk gepresenteerd worden, waardoor je snel achtergrondinformatie over een boek krijgt.

Ook is het mogelijk tekst in boeken voor te laten lezen door de Kindle. De Tekst-to-Speech-functie kent een aantal opties, zoals de keuze tussen mannelijke of vrouwelijke stem, en de mogelijkheid om sneller of langzamer voor te laten lezen. Deze functie werkt enkel goed met Engelstalige teksten.

Verder zit er ook nog een browser op de Kindle, die inmiddels zo goed werkt dat nog de vraag is waarom Amazon hem nog steeds onder ‘experimental’ plaatst. Vooral de ‘article mode’ in de browser is handig, daarbij filtert de Kindle automatisch alle advertenties en onnodige navigatie van een pagina en krijg je alleen het artikel te zien in een leesmodus. Zeker voor langere artikelen is dit een uitstekende manier om op een zwart/wit ereaderscherm het meeste uit het web te kunnen halen.


Conclusie

Met de Kindle Touch heeft Amazon opnieuw een ereader die tot de beste van de markt behoort. Het is echter zeker niet meer de allerbeste op de markt, zoals bij eerdere generaties nog wel vaak gezegd werd. Daarvoor zijn de verschillen tussen de grote merken op dit moment te klein geworden. Wie veel Engelstalige boeken leest heeft aan de Kindle een goede koop, maar wie graag Nederlandse boeken leest kan beter naar een apparaat als de Kobo Touch of de Sony Reader kijken, want ebooks die je in Nederland koopt kun je niet zonder meer op de Kindle lezen.

Het ontwerp van zowel het apparaat als de software erop is wat aan de saaie kant en kent weinig verrassingen, wat dat betreft kan Amazon nog wel wat leren van speelsere apparaten als de Kobo. Wat opties betreft is de Kindle goed voorzien, met diverse mogelijkheden om bijvoorbeeld aantekeningen te maken en passages te delen met je online netwerk. Ook past de ereader naadloos in het ecosysteem van Amazon, waarbij je boeken gesynchroniseerd worden met lees-apps op tablets en smartphones. Ook je persoonlijke documenten worden gesynchroniseerd met de lees-apps (enkel voor iOS), mits ze omgezet zijn naar het Kindle-formaat. Dit is een optie die tot nu toe nog niet bij andere aanbieders beschikbaar is.

Wanneer Amazon ook Nederlandse ebooks gaat verkopen is nog niet bekend. Tot die tijd is de Kindle dus nog zeker geen echte aanrader voor Nederlandse lezers, maar het is wel een goede keus als je voorkeur vooral uitgaat naar het lezen van Engelstalige titels.

De Kindle Touch is te koop voor 139 dollar bij Amazon, inclusief verzendkosten en douanekosten komt het neer op zo’n 150 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in