Sinds kort is hij in Nederland te koop: de Kobo Arc, een 7-inch tablet van de maker van de Kobo Touch en Glo ereaders. Een volwaardige tablet die vooral gericht is op het lezen van boeken, vergelijkbaar met de Kindle Fire van Amazon. Leest het apparaat prettig? Is het tijd je ereader in te wisselen voor dit multimedia-apparaat, of is de tablet een mooie aanvulling op je collectie apparaten?
Wat specificaties betreft kan de Arc zich in elk geval goed meten met de nieuwste tablets van de grote merken, zoals de Google Nexus. Kobo’s handzame tablet heeft een HD-scherm van 1280 bij 800 pixels met een pixeldichtheid van 215 dpi, draait op een dualcore processor van 1,5 GHz van Texas Instruments en beschikt over 16GB schijfruimte (modellen met 32 en 64GB zijn op het moment van schrijven nog niet in Nederland te koop). Met een gewicht van 364 gram is hij ietwat aan de zware kant in vergelijking met concurrenten.
Eerste indruk en gebruik
De tablet is zo vormgegeven dat je hem vooral in portretstand zult vasthouden. Dat is ook de stand waarin het lezen van ebooks het prettigst is. De buitenkant van de tablet is van hetzelfde materiaal als waar de ereaders van Kobo van gemaakt zijn en heeft een rubberachtig gevoel. Jammer is dat met name de achterkant nogal vatbaar is voor vette vingers en gemakkelijk vlekkerig wordt na verloop van tijd. Ook het scherm zelf moet je regelmatig even schoonvegen met een doekje, eigenlijk net als bij andere tablets.
Het apparaat voelt solide aan en is goed met een hand vast te houden, al zal je na verloop van tijd je hand wel wat willen ondersteunen. Zittend op de bank is dat geen enkel probleem, maar als je bijvoorbeeld in bed ligt is een lichtere ereader prettiger om vast te houden.
Aan de bovenkant van het scherm vind je een webcam en omgevingssensor. Onderaan het scherm zitten twee stereo speakers weggewerkt. De aan/uit-knop bevindt zich aan de bovenkant en rechts zitten de twee volumeknoppen, die je eventueel ook kunt gebruiken als bladerknop in een ebook. Deze instelling vind je in het menu van de Kobo-app.
Bij het eerste gebruik van de Arc word je door een stappenplan geleid waarmee je de wifiverbinding in kunt stellen. Vervolgens zoekt de tablet naar updates van de software, die daarna meteen geïnstalleerd kunnen worden. Dit kan soms wel een tijdje duren, waardoor je nog even geduld moet hebben voordat je de tablet kunt gaan gebruiken.
Hierna opent de Arc met een venster waarin je een aantal van je leesvoorkeuren kunt invoeren. Dit doe je door van de boeken die in beeld verschijnen aan te geven of je het boek interessant vindt of niet. De tablet gebruikt deze voorkeuren om je direct gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. Die personalisatie wordt verfijnd naarmate je meer ebooks leest via Kobo. In het begin zijn de aanbevelingen nogal algemeen, maar wanneer je meerdere ebooks gekocht of gelezen hebt, worden de aanbevelingen beter.
Ebooks lezen
Het apparaat staat helemaal in het teken van ebooks, meer dan vergelijkbare tablets. Dat komt voor het grootste deel door het openingsscherm van de Arc. Kobo heeft het standaard Android-besturingssysteem op aardig wat punten aangepast. Op het openingsscherm is dat het meest zichtbaar. Hier vind je de zogenaamde “Tapestries”, oftewel een soort widgets waarvan je de inhoud zelf kunt bepalen. Enkele staan bij het eerste gebruik al vast (Lezen, Entertainment, Sociaal en Bladeren). Onder de tapestry Lezen zijn de boekenwinkel en leesapplicatie van Kobo geïntegreerd. Je ziet hier in een oogopslag welke boeken zich in je bibliotheek bevinden en kunt er direct handig doorheen bladeren. Ook zie je een lijstje met aanbevolen boeken op basis van je leesvoorkeuren, door Kobo Smaakprofiel genoemd. Wanneer je op een boektitel klikt opent het boek en kun je gaan lezen. Dit doe je in feite in de standaard Android-app van Kobo, die gebruiksvriendelijk werkt, maar waarin je niet heel veel mogelijkheden hebt om de tekst naar eigen smaak aan te passen. Wel is het mogelijk te kiezen voor nachtmodus waarbij de tekst wit op zwart verschijnt, het lettertype te vergroten of verkleinen en het boek weer te geven in schreefloze letter of juist een lettertype met schreef.
Ook kun je notities maken, woorden opzoeken in het woordenboek (nog geen Nederlandstalig helaas) of online, passages delen met sociale netwerken, bladwijzers aanmaken en tekst markeren. Daarnaast heb je in ebooks die je via Kobo koopt toegang tot Pulse, een sociale laag over het boek heen waar je bijvoorbeeld kunt zien hoe vaak het boek gelezen is en waar je opmerkingen van andere lezers kunt inzien.
De tekst van een boek komt op het scherm van de Arc mooi en scherp over, mede dankzij de hoge resolutie. In vergelijking met een ereaderscherm dat gebruik maakt van e-ink spiegelt het LCD-scherm wel, dus direct onder een lamp of in fel zonlicht lezen is er op de tablet niet bij. Ook kijk je bij het LCD-scherm in de lichtbron zelf, waar een ereaderscherm gebruik maakt van opvallend licht. Diverse onderzoeken wijzen uit dat dit niet slecht voor je ogen is, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij de keuze tussen een ereader of tablet. De bladspiegel van de tablet is wel ideaal, iets groter dan de standaard 6-inch ereaders zodat je wat minder vaak hoeft te bladeren.
Tapestries
Zoals gezegd bevinden zich op het startscherm van de Kobo de tapestries. Dit zijn widgets die je zelf kunt aanmaken vanaf het startscherm en waarop je allerhande content kunt ‘vastpinnen’. Dit kunnen boeken zijn, maar ook afbeeldingen, quotes, websites, muziek, etc. Op deze manier kun je heel makkelijk verzamelingen en bladwijzers rondom diverse onderwerpen maken, om de content op je tablet te organiseren en de toegang tot bepaalde dingen makkelijker te maken. Ook helpt het je bij het ontdekken van nieuwe content, want onderaan elke tapestry vind je een balkje met dynamisch gegenereerde tips die bij de content passen in de betreffende tapestry. Bij deze gerelateerde content gaat het om ebooks van Kobo die je met een klik kunt aanschaffen, maar bijvoorbeeld ook om afbeeldingen en muziek. De functie is heel handig in gebruik, maar je moet wel even door krijgen hoe het precies werkt en hoe je er nieuwe content bij kunt zetten. Het kan namelijk in principe vanuit elke app, op dezelfde manier als waarmee je zou delen naar sociale netwerken.
Android
Met de Arc heb je een volwaardige Android-tablet tot je beschikking. Zo heb je er toegang tot de Play Store van Google, waar je honderdduizenden apps vindt om op je tablet te installeren. Ook kun je gebruik maken van de standaardapplicaties van Google, voor bijvoorbeeld e-mail, kaarten, Google Plus en Google Talk. Hier heb je wel een Google-account voor nodig. Verder staan apps als Facebook, Skype en Chrome voorgeïnstalleerd. Aan de basis van de tablet staat Android 4.0, maar Kobo heeft al aangekondigd dat er ook een update zal volgen naar Android 4.1.
Dat de tablet met Android is uitgerust betekent ook dat je er apps van concurrerende ebookwinkels op kunt installeren, zoals Amazon en Bol. Ook kun je met het programma Aldiko ebooks vanuit diverse andere webwinkels op de Kobo Arc lezen.
Conclusie
Voor wie is de Kobo Arc interessant? Na hem enkele dagen gebruikt te hebben, past hij bij mij heel goed als aanvulling op mijn Kobo Touch. De ereader gebruik ik op momenten waarop ik echt uitgebreid en langdurig wil lezen, de tablet gebruikte ik in de woonkamer op de bank, als apparaat om dingen op te zoeken, om korte stukken in mijn ebooks te lezen, filmpjes te kijken, Facebook te checken, kortom als volwaardige tablet. Het handzame apparaat vind ik voor dat soort gebruik fijner dan bijvoorbeeld de Galaxy Tab 10,1 (of iPad), waarbij je toch weer een apparaat van een heel andere grootte in handen hebt. Dankzij de Kobo-synchronisatiefunctie kun je op je ereader, tablet en smartphone direct verder lezen waar je gebleven was in je ebooks.
Ook voor mensen die op zoek zijn naar een tablet waarmee ze makkelijk nieuwe content en boeken kunnen ontdekken is de Arc een uitkomst. De tapestry-functie waarbij je onderaan gerelateerde dingen ziet voorbijkomen is handig en het nodigt uit tot het ontdekken van nieuwe dingen. Kijk wel uit als je een creditcard aan je Kobo-account hebt hangen, want het kopen van een ebook gaat net zo makkelijk als bij Amazon: met een klik heb je een boek binnen.
Als je wat minder in boeken geïnteresseerd bent is de Kobo misschien niet de meest voor de hand liggende keus. Je kunt natuurlijk gebruik maken van een custom launcher-app om het startscherm boekenvrij te krijgen, en als je dat doet heb je een tablet zoals alle andere Android-tablets met goede specificaties en voor een vriendelijke prijs.
Voor boekenliefhebbers die op zoek zijn naar een 7-inch tablet is de Kobo Arc in elk geval een aanrader. De tapestry-functie geeft de tablet een eigen gezicht, hij is makkelijk in gebruik, razendsnel en niet duur.
De Kobo Arc is te koop bij Libris voor €199,-