Kobo verraste velen door in het voorjaar een nieuwe ereader te presenteren. En dan ook niet zomaar een ereader, nee, eentje die het predicaat ‘premium’ meekreeg. Van alle gemakken voorzien, een super scherp, groot scherm en een snelle processor. Zet Kobo met de Aura een nieuwe standaard?
Terwijl de Kobo Glo en Mini amper een half jaar op de markt zijn, komt Kobo alweer met een nieuwe ereader. Tekenend voor de vrij agressieve strategie waarmee het Amazon de wind uit de zeilen probeert te nemen. De nieuwe Kobo Aura HD komt met een 6.8 inch scherm. Dit lijkt een kleine verandering ten opzichte van de standaard 6 inch schermen van de eerdere Kobo’s en bijvoorbeeld de Amazon Kindle. Toch levert dit in de praktijk 30% meer schermoppervlak op. Dat grotere scherm is ook nog eens scherper dan vorige edities. De ereader heeft namelijk een resolutie van 1440 bij 1080 pixels, waarmee de pixeldichtheid op 265 dpi uitkomt. Dit alles om de leeservaring van de ereader nog dichter bij die van gewoon papier te brengen.
Behalve een beter scherm, heeft de Kobo Aura ook een snelle processor van 1GHz. De batterijduur zou tot 2 maanden zijn bij normaal gebruik. Verder heeft de Aura net als de Glo schermverlichting in de randen ingebouwd. Deze evenwichtig verdeelde lichtbron zorgt ervoor dat je ook in schemerige omstandigheden goed kunt lezen. Uiteraard beschikt de ereader ook over een wifiverbinding waarmee je toegang hebt tot internet en de ingebouwde Kobo Store. De Aura weegt 240 gram en heeft een ingebouwd geheugen van 4 GB. Dit kan bovendien nog uitgebreid worden met een MicroSD-kaartje.
Wat uiterlijk betreft is de Kobo Aura opvallend. Niet alleen doordat hij iets groter is dan de standaard ereaders, ook door de vormgeving van de achterkant. De ereader heeft een hoekig golvende achterkant, en is op zijn dikste punt een stukje dikker dan de eerdere Kobo Glo. De ribbels aan de achterkant zorgen ervoor dat de ereader prettig vasthoudt. Wel vind ik de kunststof behuizing niet zo stijlvol, deze draagt zeker niet bij aan de premium-uitstraling die het apparaat zou moeten hebben.
Gebruik
Om de Kobo Aura te gebruiken heb je allereerst een account bij Kobo nodig. Heb je dit al, dan kun je je gegevens eenvoudig invoeren en krijg je in de bibliotheek al je eerder aangeschafte boeken te zien. Deze boeken bevinden zich in de Kobo Cloud, en je kunt er voor kiezen om ze wel of niet naar je ereader te downloaden.
De Kobo Aura heeft een iets anders opgebouwd beginscherm dan de overige Kobo-ereaders. Hiermee wordt beter gebruik gemaakt van de voordelen die het grotere scherm biedt. Je vindt er bijvoorbeeld snelkoppelingen naar veelgebruikte apps, zoals Sudoku of het Schetsblok. Daarnaast zie je welk boek je aan het lezen bent en heb je er toegang tot je persoonlijke leestips van boeken uit de Kobo Store. De snelkoppelingen ‘Bibliotheek’ en ‘Shop’ wijzen voor zich. Onder ‘Reading Life’ vind je een overzicht van je leesstatistieken en gewonnen ‘prijzen’. Tot slot is er bovenaan het scherm een zoekbalk, waarmee je snel naar boeken in de webwinkel van Kobo kunt zoeken.
Nieuwe boeken zet je net als bij andere ereaders eenvoudig vanaf je computer via de programma’s Kobo Desktop, Calibre, Adobe Digital Editions of Windows Verkenner op de Kobo. Daarvoor moet je wel eerst de Kobo via USB aan je computer hangen.
Een makkelijkere manier om ebooks op de Kobo te laden, is door ze gewoon uit de shop van Kobo te halen. Behalve alle commercieel beschikbare Nederlandse ebooks, zijn er ook een aantal gratis titels in de Kobo Store te vinden. Met een paar klikken heb je de boeken uit de winkel binnen no-time en zonder gedoe met kabels of software op je ereader. Ook kun je op je laptop of tablet ebooks aanschaffen met je Kobo account, die vervolgens na synchronisatie ook op je ereader verschijnen.
Lezen
Als je eenmaal ebooks op je apparaat hebt, kun je beginnen met lezen. Zoals we van Kobo gewend zijn, bevat de leesmodus veel mogelijkheden. Zo heb je toegang tot woordenboeken in diverse talen, waaronder Engels, Spaans, Frans en Duits. Ook een Nederlands-Nederlands woordenboek ontbreekt niet. Nederlandse vertaalwoordenboeken staan er helaas nog niet op de Kobo. Voor je een woordenboek kunt gebruiken moet je hem overigens eerst even downloaden, dat kan via het instellingenmenu -> Taal. Vervolgens kun je door lang met je vinger op een woord te drukken het woordenboek gebruiken. Ook is het mogelijk om op deze manier woorden of zinnen te selecteren en er bijvoorbeeld een notitie aan te verbinden.
Verder biedt de Aura je de mogelijkheid om de tekstweergave naar eigen inzicht aan te passen. Je hebt controle over de regelafstand, marge en het lettertype, dat je in grootte en in dikte kunt aanpassen. Verder kun je in een ebook zoeken naar woorden, een bladwijzer toevoegen en snel naar een bepaald gedeelte in het boek springen.
Het 6.8 inch grote scherm van de Kobo Aura leest erg prettig. Een van de voordelen van het scherm is dat er aanzienlijk meer tekst per pagina op kan dan op de 6-inch ereaders (zie op de bovenstaande foto een vergelijking met de Kobo Glo). Dit zorgt voor een fijnere leeservaring wat mij betreft. Je hoeft aanzienlijk minder vaak om te slaan en door de hoge resolutie is zelfs een klein lettertype nog goed leesbaar.
Voor het beheren van je ebooks heeft Kobo eveneens allerlei opties ingebouwd. Zo kun je verschillende boekenplanken aanmaken voor je ebooks. Ook orden je ze makkelijk op titel of auteur, zodat ook een grote collectie ebooks toch overzichtelijk blijft. De Aura ondersteunt als ebookformaten ePub, PDF en Mobi. Stripboeklezers kunnen er CBR en CBZ-bestanden op lezen.
Extra’s
Net als de Kobo Glo heeft de Aura HD schermverlichting. Kobo lijkt te hebben gelet op de klachten van gebruikers over het licht van de Glo, deze was namelijk zelfs in de zachtste stand nog vrij fel. De verlichting van de Aura is een stukje minder fel, waardoor je er ook ’s nachts comfortabel van kunt lezen.
Verder beschikt de Aura over nog weer een spelletje meer dan de Glo en de Kobo Touch. Deze hadden al beschikking over Schaken en Sudoku, de Aura heeft ook het spel Solitaire aan boord. Daarnaast vind je in het menu onder Extra ook nog een schetsblok en een basale internetbrowser.
De eerder al genoemde Kobo Cloud is eigenlijk ook wel te beschouwen als een van de extra functies van de Kobo. Helaas kun je deze (nog) niet gebruiken voor documenten of ebooks die je niet uit de Kobo webwinkel downloadt. Met Kobo Cloud kun je wel handig controle houden over welke Kobo-ebooks je wel en niet op je ereader wil laden.
Conclusie
De Kobo Aura HD is met recht in de markt gezet als premium ereader. Het is door het grotere scherm, de hogere resolutie en de snelle processor de ideale ereader voor de veellezende boekenfan. Voor onderweg is de ereader misschien iets minder praktisch door het toch weer wat grotere formaat. Maar wanneer je iemand bent die vooral thuis op de bank of in bed digitaal wil lezen, dan is de Kobo Aura HD zeker de beste ereader van dit moment. Het zou me niet verbazen als de ‘limited edition’ snel uitverkocht zal zijn, en Kobo besluit om deze schermgrootte vaker te gaan gebruiken.
Daar tegenover staat wel dat je er 169,99 euro voor moet neerleggen. Dat is 40 euro meer dan de prijs waarvoor de 6-inch Kobo Glo momenteel over de toonbank gaat. Die ereader heeft qua software min of meer dezelfde opties, maar dus wel een wat kleiner en minder scherp scherm.
De Kobo Aura HD is waarschijnlijk nog deze maand leverbaar in Nederland.