Review: Kobo Aura HD

KOBO AURA HD
(Had een zwarte besteld bij Wehkamp, maar er zat een witte in de doos, misschien nog wel mooier!)

Wegens het beperkte aanbod aan Nederlandse reviews mijn bevindingen:

VORMGEVING
Ik ben geen ereader gewend (Wel iPad, al 3 generaties), maar voor ‘het grootste scherm onder de ereaders’ vind ik ‘m erg compact en dat is een goed teken! Dat betekent dat ik geen kleinere had willen hebben. Was op zoek naar een ereader om mijn boeken op vakantie ook in de zon te kunnen lezen, wat met een iPad niet goed kan. Het apparaat ziet er clean en strak uit. Hij is wel iets zwaarder dan zijn 6″ broertjes, maar nog steeds enorm veel lichter dan mijn iPad 3. De achterkant is wat glad, maar ik merk dat ik de onderkant toch altijd ondersteun (soms met een duim/pink/wijsvinger, soms op m’n borst/dekbed). De ‘vouwen’ op de achterkant lijken op veel online filmpjes en foto’s erg hoekig, maar in realiteit valt dit minder sterk op en draagt het wel degelijk bij aan het comfort bij het vasthouden.

SCHERM
HET hoogtepunt van de Aura HD! Ik ben zeer gecharmeerd van het scherm: Superstrak en scherp! Letterlijk: als een boek! Hierover verbaas ik me elke keer als ik ‘m aanzet. Eigenlijk overdag zonder de verlichting aan te zetten leest hij het mooist door het natuurlijke contrast. Voor ’s avonds ben ik erg blij met de mooie egale, zachte verlichting. (Verschil met iPad: De Kobo schijnt OP het scherm, de iPad schijnt UIT het scherm. Kobo leest dus met verlichting veel rustiger voor de ogen dan de iPad.

SOFTWARE
De Kobo-Store heb ik nog niet geprobeerd aangezien ik honderden boeken in EPUB-formaat bezit. Deze EPUB’s zet ik op de Kobo via de gratis software ‘Calibre’ (dus niet met de originele Kobo-software) omdat ik ergens had gelezen dat je met Calibre heel eenvoudig de meta-datering van boeken kunt aanpassen en je eigen bibliotheek van EPUB’s kunt beheren.) Dit werkte bijzonder soepel! Enige nadeel aan het lezen van EPUBS is dat elke EPUB op de een of andere manier zijn eigen lettertype ingebakken heeft. Hierdoor heb je dus minder vrijheid in het kiezen van een eigen lettertype op de Aura, iets wat met de originele boeken die je bij Kobo aanschaft wel kan. Gelukkig heb je nog wel de mogelijkheid om de uitlijning, regelafstand, lettergrootte, en marge tot aan de zijrand in te vullen. Hierdoor heb ik het tot nu toe nog niet als beperking gezien. Het feit dat Kobo’s EPUB’s kunnen lezen is een groot voordeel t.o.v. zijn grootste concurrent in de VS: De Kindle Paperwhite.

Verder werkt het besturingssysteem duidelijk en helder en vind ik het bijna een verlichting dat alle mogelijkheden zijn uitgeschreven i.p.v. een icoontje. Mooiste voorbeeld: In slaapstand staat er onder in de hoek in een mooie serif: ‘Slaapstand’. Daar word ik bijzonder blij van!

TOT SLOT
– Bijgeleverd USB-kabel is erg chique!
– Witte variant lijkt het meest ‘clean’. Zowel qua bedrukking aan de onderzijde als vingerafdrukken.
– Batterijduur lijkt ENORM! Het accupercentage lijkt maar zeer langzaam te dalen. Op een lading houd ik het denk ik wel een paar weken vol!
– Ik raad aan geen dure Kobo-sleepcover aan te schaffen. Deze blijft namelijk om de Aura zitten tijdens het lezen: zwaar en ongemakkelijk. Ik heb zelf voor €8,50 bij de Hema een simpele 7″ pouch gekocht om ‘m in te vervoeren en waar je hem uithaalt bij gebruik. Hij lijkt er wel voor gemaakt!

Bedenk: Dit is geen tablet waar je beter op kan lezen, maar een her-uitvinding van het boek die het lezen zóveel makkelijker maakt! (Ik ben ook nog steeds verslaafd aan mijn iPad!)

Heb je vragen of twijfels over de aanschaf, stel ze me gerust!

Maarten