Review Kobo Mini: fijn, maar iets te klein

0

Tegelijk met de Kobo Glo brengt Kobo de Mini op de markt. Een mini-ereader, voor een mini-prijs, want het 5 inch apparaat is een derde goedkoper dan de Glo. Kobo is niet de eerste met een 5-inch ereader, Sony en Cybook gingen de Canadese ereadermaker voor. Het is wel de eerste 5-inch ereader met aanraakscherm en wifi. Is het wat, zo’n kleine boekenlezer?

De software van de Kobo Mini komt overeen met die van de Kobo Glo en Kobo Touch. Deze review zal dus vooral focussen op de gebruikservaring van het apparaat.

Specificaties
De Mini heeft een 5-inch Vizplex V110 scherm, wat een generatie eerder komt dan de nieuwste Pearl-schermen. Concreet betekent dit dat het contrast iets minder hoog is en de snelheid iets lager is dan die van bijvoorbeeld de Kobo Glo of de Sony T2. Ook is de achtergrond van het scherm een fractie geliger, wat alleen echt blijkt wanneer je ze naast elkaar legt. In de praktijk, als je eenmaal aan het lezen bent, merk je hier verder vrij weinig van. Het verschil in schermoppervlakte tussen de 5-inch en 6-inch ereaders is al met al redelijk groot. De Mini heeft schermafmetingen van ongeveer 10,5 bij 7,5 centimeter, de Glo doet het met zo’n 12,5 bij 9,5 centimeter. De resolutie van het scherm is 800 bij 600 pixels.

De kleine ereader van Kobo heeft verder 2 GB interne schijfruimte, een processor van 800MHz en weegt 134 gram.

Gebruik
Bij ingebruikname van het apparaat kun je via de wifi-verbinding of via de USB-kabel verbinding maken met Kobo, waarna de laatste updates naar de ereader worden gedownload en alle eerder aangeschafte ebooks bij Kobo worden overgezet. Op het overzichtelijk opgebouwde home-scherm vind je recent gelezen ebooks en heb je snel toegang tot de ebookshop van Kobo. Onder het kopje ‘Bibliotheek’ staan al de ebooks die er op je Kobo staan geladen. Net als de Glo en de Touch is de Mini ook uitgerust met Reading Life, het sociale leesprogramma van Kobo. Je leesstatistieken geven informatie over het gebruik van je ereader, en verder vind je er een overzicht van gewonnen prijzen – ludieke beloningen voor je leesgedrag.

De interface van de Kobo Mini is exact hetzelfde als de interface van de grotere broer de Glo en is dus niet aangepast aan de geringere schermgrootte. Als je wat grotere vingers hebt is dit voor opties die zich aan de rand van het scherm bevinden soms wat priegelwerk. Het apparaat ligt wel lekker compact in de hand en het voordeel van de kleine afmetingen is: je stopt hem zo in je jaszak.

Lezen

Nieuwe ebooks overzetten naar het apparaat gaat via de wifi of USB-verbinding. Wanneer je ebooks bij Kobo koopt (Kobo heeft een grote selectie Nederlandstalige ebooks), worden deze automatisch in je Kobo-bibliotheek beschikbaar, waardoor je ze niet alleen op je Mini maar ook direct op je smartphone of tablet kunt lezen. Het platform zorgt er daarbij voor dat je het lezen op ieder apparaat kunt vervolgen op de pagina waar je gebleven was.

Alle Kobo-ereaders bieden veel mogelijkheden om de tekstweergave naar eigen wens aan te passen, zo ook de Mini. Er zijn diverse lettergroottes en lettertypes waaruit je kunt kiezen. Verder kun je de regelafstand en marge van de tekst, en de dikte en scherpte van de letters aanpassen.

Bij de instellingen van het lettertype merk je toch wel de nadelen van het kleinere scherm. Bij ongeveer de helft van de mogelijke groottes zijn de letters te groot om nog comfortabel te lezen, je blijft dan bladeren. Bij de allerkleinste instelling is de tekst weer iets te klein om nog goed te kunnen lezen.

Net als de Glo en de Touch is de Mini ook uitgerust met woordenboeken. Zo zit er standaard een Nederlands-Nederlands woordenboek op (Van Dale Pocket). Ook kun je woorden vertalen van en naar diverse talen, waaronder echter nog niet het Nederlands.

Het opzoeken van een woord in het woordenboek gaat eenvoudig door lang op een woord te drukken. Wil je ook notities maken of passages delen dan biedt de kleine ereader die mogelijkheid ook. Het selecteren van tekst gaat iets minder makkelijk en vloeiend dan op de grotere schermen van de Touch of de Glo.

Extra’s
Op het instellingenscherm vind je onder het kopje Extra’s nog een schetsblok, sudoku en browser. Het schaakspel wat op de Glo te vinden is heeft de overstap naar de Mini nog niet gemaakt. Het is op zich leuk dat je op de Mini ook websites kunt openen, en vooral voor het bekijken van je mail of het lezen van het laatste nieuws kan dit handig zijn. Maar wanneer een smartphone ook tot je standaarduitrusting behoort, zal je hier op de ereader waarschijnlijk niet veel gebruik van maken.

Conclusie
Kobo heeft voor de Mini enkele compromissen gesloten voor wat betreft het scherm: iets minder snel en helder dan dat van de nieuwste Glo. Het kleine scherm is daarbij niet geschikt voor mensen met slechte ogen. Om een beetje normale bladspiegel te hebben moet je de lettergrootte namelijk wel op een van de kleinere standen zetten. Wanneer je daar echter prima mee kunt leven, dan heb je met de Kobo Mini een lekker klein en handzaam apparaatje dat je snel in je jaszak of handtas stopt. Een ideaal apparaat om in de verloren uurtjes of minuten onderweg lekker te kunnen lezen. Dat de Mini qua software ongeveer dezelfde opties heeft als de Touch is leuk, maar niet alles komt door het kleinere scherm even goed uit de verf.

Koop hem als je een goedkoop, compact leesapparaat zoekt dat intuïtief en eenvoudig werkt. Ga daarentegen voor de Kobo Glo als je niet kunt wennen aan het kleine scherm en graag het beste van het beste wilt hebben.

De Kobo Mini is te koop voor 79,95 euro bij onder meer Libris.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in