Review Kobo Touch: snelle bediening en leest zeer prettig

0

De eerste Kobo ereader werd in de zomer van 2010 gelanceerd en werd opgevolgd door de Wireless-editie in oktober van dat jaar. Een jaar na de introductie van de eerste versie, heeft het bedrijf nu een Touch-editie van het apparaat op de markt gebracht. De Kobo Touch bladert en reageert een stuk sneller dan de vorige Kobo en het beeld is veel scherper.

De specificaties
De belangrijkste specificatie van de Kobo Touch is natuurlijk het aanraakscherm. De ereader heeft om precies te zijn een 6-inch eInk Pearl aanraakscherm met hoog contrast en 16 grijswaardes. Het scherm heeft een scherp contrast en leest daardoor erg fijn. Het bladeren op de ereader gaat erg snel en de bediening is heel natuurlijk door het aanraakscherm.

Een groot voordeel van de Kobo is dat het apparaat veel verschillende bestandsformaten ondersteunt namelijk ePub, PDF, MOBI, TXT, HTML, RFT, CBZ en CBR. De ereader heeft verder 1 GB schijfruimte, wifi, een processor van Freescale en een microSD-geheugenkaart. De geheugencapaciteit kan uitgebreid worden tot ongeveer 30.000 ebooks met een 32 GB geheugenkaart. De ereader weegt maar 182 gram, heeft een afmeting van 165 mm bij 114 mm bij 10 mm en een lange batterijduur van 10.000 paginawisselingen. De gebruikersinterface is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. De Kobo Touch is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: zwart, lila, blauw en zilver.

Uiterlijk
De Kobo Touch valt op vanwege zijn eenvoud en handzame formaat. Door het kleine formaat en het lichte gewicht ligt de ereader lekker in de hand. De middelgrote ribbels op de achterkant zorgen er bovendien voor dat je een goede grip hebt op de ereader. Het apparaat heeft een strak en mooi design. Doordat er maar twee knoppen zijn, leiden deze niet af tijdens het lezen. Eén knop dient om het apparaat aan en uit te zetten, de andere om naar het menu te gaan. De rest van de bediening gaat via het aanraakscherm.

Het gebruik
De Kobo Touch is fijn in gebruik, omdat hij snel reageert; ebooks zijn snel geladen en gedownload en het apparaat start snel op. De leeservaring is prettig, omdat het scherm niet na elke bladzijdenwisseling ververst wordt, maar na elke vijf bladzijden, dus krijg je minder vaak een korte zwarte flits te zien. Het hoofdscherm van de ereader toont de covers van de vijf laatst geopende of gedownloade ebooks in een overzichtsscherm. Via de menubalk bovenaan het openingsscherm ga je snel naar jouw bibliotheek, de Kobo-winkel en jouw ‘Reading Life’.

Er zijn 15 geselecteerde gratis previews toegevoegd op het apparaat. Je kan de selectie van ebooks makkelijk uitbreiden door op de ebookwinkel te klikken. De ereader maakt automatisch connectie met het draadloos netwerk, wanneer je deze ingesteld hebt. Kobo biedt ook een grote selectie van gratis ebooks aan.

De ebooks die je downloadt of op de ereader zet verschijnen in jouw ‘bibliotheek’. In de bibliotheek staan naast boeken, ook nieuws, previews en de shortlist. De titels uit jouw boekenlijst kunnen toegevoegd worden aan de shortlist. In de linkerkolom staat naast elke titel het icoontje van een hartje, wanneer je het hartje aanklikt wordt deze zwart en is de titel toegevoegd aan de shortlist.

Lezen

Als je een titel opent, verschijnt de eerste pagina van het document in beeld. Als je in het midden van de pagina klikt, verschijnt er een menubalk onderaan het scherm. Via dit menu krijg je toegang tot de inhoudsopgave, de lijst van highligths die je hebt gemaakt in het ebook en het woordenboek en kun je een bookmark toevoegen aan een bladzijde. Het is mogelijk om onderaan de bladzijde een balk weer te geven om makkelijk en snel door het ebook te bladeren. Het lettertype kan worden aangepast, er is keuze uit zeven verschillende lettertypes. Eveneens kan de grootte van de letters aangepast worden, de regelafstand en de marges.

Het is mogelijk om op de Kobo Touch een PDF-bestand te lezen. Vanwege het kleine scherm is dit echter niet ideaal. Je kan er voor kiezen om de PDF niet te vergroten, maar dan zijn de letters wel vrij klein. Het is ook mogelijk om in te zoomen op de tekst. Het inzoomen ondersteunt de Kobo Touch goed. Het lastige is wel dat je het inzoomen voor elke bladzijde apart moet instellen.

Highlights aanbrengen tijdens het lezen gaat vrij eenvoudig. Je drukt een woord een paar seconden lang in waardoor een streep verschijnt onder het woord. De streep kun je naar links en naar rechts verlengen. Wanneer je klaar bent met markeren, druk je op de knop ‘markeren’ en wordt de selectie lichtgrijs. Als je de betekenis van een woord wilt opzoeken dan druk je eveneens het woord in en vervolgens het icoon van het woordenboek.

Extra’s
Op de Kobo Touch is ‘Reading Life’ ingebouwd en dit voegt een sociaal component toe aan het lezen. Dit programma geeft de statistieken weer van jouw leesgedrag. Het toont hoeveel je procentueel van het laatst geopende boek hebt gelezen, hoe lang je leest per keer, hoeveel uur je hebt gelezen in het boek en hoeveel bladzijdes je hebt omgeslagen. Daarnaast geeft ‘Reading Life’ ook weer wat je in totaal hebt gelezen: het aantal boeken dat je uit gelezen hebt, het aantal uur dat je hebt gelezen op de ereader en hoeveel procent van jouw bibliotheek je al hebt gelezen.

Door het lezen op het apparaat kun je verschillende awards verdienen, te vergelijken met de Foursquare-badges. De ‘BookLover’-award verdien je bijvoorbeeld door een Kobo-account aan te maken, ‘Once Upon a Time’ verdien je als je in een nieuw boek begint en ‘Night Rider’ krijg je als je de hele nacht hebt gelezen. Tenslotte kan je de gewonnen awards en jouw markeringen direct delen op Facebook.

Kobo heeft eigen software voor de computer ontwikkeld: Kobo Desktop. Met deze software kun je makkelijk jouw bibliotheek ordenen, nieuwe ebooks kopen via Kobo en ebooks lezen. De Kobo Desktop kan worden gesynchroniseerd met de ereader.

Tenslotte heeft Kobo verschillende apps ontwikkeld voor iOS en Android. Het voordeel hiervan is dat de ereader gesynchroniseerd kan worden met verschillende apparaten zoals iPhone, iPad of BlackBerry zodat je de Kobo-bibliotheek kan raadplegen via allerlei apparaten.

Conclusie
De Kobo Touch heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van andere ereaders waardoor het een zeer interessante ereader is. Het meest voor de hand liggende voordeel is de snelle, eenvoudige en intuïtieve bediening door het aanraakscherm. De ereader leest bovendien erg fijn door het scherpe contrast en reageert erg snel op acties. Maar het belangrijkste voordeel is dat Kobo naar verwachting een Nederlandse ingebouwde ebookwinkel gaat lanceren. Een paar maanden geleden maakte Kobo namelijk bekend Europese uitbreidingsplannen te hebben en Nederland werd ook genoemd. Daarnaast ondersteunt Kobo veel verschillende bestandsformaten zoals ePub, PDF en MOBI. Dit in vergelijking met bijvoorbeeld de Kindle, die geen ePub ondersteunt.

Het is ook erg handig dat het apparaat beschikt over wifi, waardoor je niet perse een PC nodigt hebt om ebooks aan te schaffen. De grote beschikbare collectie gratis ebooks is ook erg fijn. Een toevoeging is bovendien ‘Reading Life’ waardoor je tijdens het lezen awards ontvangt en je leeservaring direct kan delen op Facebook.

De Kobo Touch mist echter ook enkele functies die andere ereaders wel hebben. Zo ondersteunt de ereader geen audio of text-to-speech functies. Het is ook niet mogelijk om ebooks uit te lenen, met de Nook en de Kindle is dit wel mogelijk.

De Kobo Touch is onder meer te koop bij Wehkamp voor 125,- euro.

Vorig artikelFranse digitale uitgevers openen literaire seizoen met website
Volgend artikelVijf Nederlandse auteurs aan het woord over ebooks
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in