Kobo doet dit jaar zijn intrede op de Nederlandse ebookmarkt. Het Canadese bedrijf is niet alleen een ebookwinkel, het heeft een eigen ereader en daarnaast ook nog apps voor diverse tablets en smartphones. Hierdoor biedt het dus een compleet ecosysteem voor het kopen en lezen van ebooks, net zoals het Amerikaanse Amazon – een primeur in Nederland. Moeten bestaande winkels als Bol.com en Selexyz bang zijn voor deze onbekende buitenlandse grootmacht?
In deze review neem ik de Kobo Wireless eReader onder de loep en kijk ik hoe het platform van Kobo precies werkt.
Specificaties
De Kobo Wireless eReader is een 6-inch ereader met eInkscherm. Anders dan de Kindle en de Sony Readers behoort dit scherm niet tot de allerlaatste generatie Pearl-schermen. Dit zie je vooral in de snelheid terug en gelukkig minder in het contrast. De Kobo biedt een scherp contrast, maar reageert bij bladeren door een boek niet zo snel als bijvoorbeeld de Kindle.
Het apparaat weegt verder 220 gram, heeft een lange batterijlevensduur van zo’n 10.000 paginawisselingen en opslagruimte van 1GB. Met een SD-kaart kun je de schijfruimte nog uitbreiden. Zoals de naam al doet vermoeden is het apparaat uitgerust met wifi, waardoor je draadloos ebooks kunt aanschaffen en je bibliotheek gesynchroniseerd blijft met je gebruikersaccount bij Kobo. De Kobo Wireless is verkrijgbaar in drie verschillende kleurschakeringen en ondersteunt ePub- en PDF-bestanden.
Eerste indruk
De Kobo eReader is lekker licht en heeft een sober uiterlijk. De buitenkant van de ereader is van plastic, maar deze voelt desondanks niet goedkoop aan. De achterkant is licht geribbeld, zodat hij niet zo snel uit je hand glipt, en aan de voorkant bevindt zich rechts onderaan een knop met vijf opties voor de navigatie door menu’s en het bladeren door een ebook. Verder zitten er links vier bedieningsknoppen, onder meer om direct naar het menu of naar de ebookwinkel te gaan. De aan/uit-knop zit bovenaan het apparaat. Door de positie van de knoppen is het apparaat vrij gemakkelijk te bedienen, hoewel bladerknoppen zoals bijvoorbeeld de Kindle dat heeft ontbreken. Door een boek bladeren doe je met de menu-bedieningsknoppen, wat iets minder prettig werkt dan met speciale bladerknoppen aan de zijkant.
Gebruik
Wanneer je de ereader aanzet kom je in een overzichtsscherm waar je direct toegang hebt tot het ebook dat je als laatste aan het lezen was en verder zie je welke boeken je nog meer recent gelezen hebt. Via de menuknop of via de menubalk bovenaan het openingsscherm ga je snel naar al je boeken en andere documenten op het apparaat of naar de ebookwinkel.
Wanneer je voor de ebookwinkel kiest vraagt het apparaat eerst of je wilt verbinden met een wifi-netwerk. Instellen hiervan gaat eenvoudig, en wanneer je de verbinding een tijdje niet gebruikt schakelt deze zich weer uit om de batterij te sparen. Wel is het jammer dat de ereader als je vervolgens weer naar de winkel wilt gaan niet automatisch verbinding maakt; je moet eerst het netwerk kiezen om opnieuw verbinding te maken. Het wachtwoord onthoudt hij gelukkig wel.
Om een ebook te lezen kies je eenvoudig een titel uit de collectie boeken. De Kobo Wireless Reader komt met een honderdtal boeken voorgeïnstalleerd. Openen van een boek gaat vrij snel, en tijdens het laden laat de reader alvast de omslag van het boek zien. Wat betreft omslaan van de pagina’s is de ereader niet de snelste die er op de markt is. Dit duurt gemiddeld ongeveer een seconde.
Tijdens het lezen van een ebook kun je met de navigatieknop de grootte van de letters aanpassen door naar boven of beneden te drukken. Via ‘menu’ en ‘display’ kun je ook nog kiezen tussen een lettertype met of zonder schreef.
Via het menu kun je bovendien direct naar een volgend of vorig hoofdstuk springen, naar de inhoudsopgave teruggaan of het ingebouwde woordenboek gebruiken.
Ebooks kopen
De Kobo heeft een ingebouwde ebookwinkel, waardoor je direct vanaf het apparaat ebooks kunt kopen. In die winkel vind je op dit moment alleen nog Engelstalige ebooks, bij de lancering van Kobo in Nederland zul je daar ook Nederlandse ebooks aantreffen.
Buiten dat kun je ook ebooks van andere Nederlandse webwinkels op de Kobo lezen. Deze kun je met behulp van het programma Adobe Digital Editions via de USB-kabel eenvoudig naar het apparaat overzetten. Alleen ebooks die je via Kobo aanschaft worden overigens gesynchroniseerd met de applicaties van Kobo.
Je kunt in de webwinkel van Kobo door een groot aantal categorieën bladeren, gratis boeken downloaden, of zoeken op trefwoorden. Het kopen van een ebook gaat met een enkele klik. Hiervoor moet je wel eerst een betaalmethode aan je account verbonden hebben, dit kun je doen op de website van Kobo. Na aanschaf is je ebook direct beschikbaar in de verschillende applicaties en op je ereader. Ook heb je op de website van Kobo de mogelijkheid het bestand in ePub-formaat te downloaden, mocht je het ebook op een andere ereader willen lezen.
Apps
Kobo biedt behalve de ereader ook een reeks applicaties voor het lezen van ebooks op bijvoorbeeld Android-apparaten en de iPad. Dit zijn apps waarbij de focus ligt op het zogenoemde ‘sociaal lezen’, waarbij je informatie over je leesgedrag kunt delen met vrienden via Facebook. Ook heb je in de applicaties de mogelijkheid om notities en markeringen te maken.
Het handige van de Kobo-omgeving is dat je de boeken die je koopt direct op diverse apparaten kunt lezen. Wanneer je in de applicaties of op je ereader synchroniseert met Kobo wordt automatisch de laatst gelezen pagina als bookmark opgeslagen, vervolgens kun je op je smartphone of tablet direct verder lezen waar je op de ereader gebleven was, of andersom. Notities en markeringen worden niet gesynchroniseerd tussen de verschillende apps.
Conclusie
De Kobo-ereader is een goedkope eInk-ereader die een prima leeservaring biedt. Hij is niet de snelste op de markt, maar wel eenvoudig te bedienen. Ondanks het ontbreken van speciale bladerknoppen ligt de Kobo mede door het lage gewicht goed in de hand tijdens het lezen van een boek.
Jammer is dat het apparaat weinig opties heeft op het gebied van bookmarks en notities. Wat dat betreft zijn de apps van Kobo heel wat beter uitgerust, waar je onder meer notities kunt maken en passages kunt markeren. Met die apps kun je bovendien je hele ‘leesleven’ – Reading Life – delen met je Facebook-vrienden.
Het is nog even afwachten hoe het Nederlandse aanbod van Kobo eruit gaat zien. De verwachting is dat je hier straks terecht kunt voor alle ebooks die je ook bij andere aanbieders vindt. Het grootste voordeel van Kobo ten opzichte van die andere aanbieders als Bol.com, eBook.nl en Selexyz is dat de Kobo-ervaring geen gedoe met beveiliging en losse ebookbestanden hoeft op te leveren, aangezien je bibliotheek over alle apparaten automatisch bijgewerkt blijft. Je hoeft zelfs in principe geen Adobe-account te hebben om ebooks van Kobo te lezen. Pas wanneer je ook ebooks van andere aanbieders op het apparaat wilt lezen, of de ebooks van Kobo op andere ereaders wilt lezen, komt Adobe DRM om de hoek kijken.
Hierdoor is Kobo bij de lancering in Nederland in een klap de meest gebruiksvriendelijke manier om Nederlandstalige ebooks te kopen en te lezen.
De ereader valt op dit moment vanuit Nederland het beste te kopen bij Borders. Na de lancering van de Nederlandse ebookwinkel zal het apparaat waarschijnlijk ook bij Nederlandse winkels direct te koop zijn. Wanneer je het apparaat nu via Borders koopt duikt er overigens nog wel een probleempje op. Het apparaat is dan namelijk verbonden aan de ebookwinkel van Borders. Bij het downloaden van een nieuw ebook vraagt het apparaat dan ook naar je Borders-accountgegevens. Ik heb daarom eerst de speciale Kobo desktopapplicatie gedownload en via dit programma de ereader voorzien van de laatste firmware. Toen ik via het Kobo-programma er een gratis gedownload ebook op zette en inlogde met mijn Kobo-account was de ereader niet langer verbonden aan Borders maar aan Kobo. Daardoor werkte het synchroniseren met de andere applicaties van Kobo op bijvoorbeeld Android vanaf dat moment wel.
De Kobo-ereader is in Nederland te koop voor 88 euro bij Redcoon. De applicaties voor onder andere Android, iPad en iPhone zijn gratis te downloaden.