Review Nokia Lumia 800: genot om te zien en om vast te houden

0

De Nokia Lumia 800 is een smartphone die bij uitstek geschikt is om als ereader te gebruiken; de telefoon ligt prettig in de hand, is dun, niet te groot, niet te klein, het juiste formaat om met één hand te bedienen, een helder display, maar wel prettig aan de ogen en door het speciale Clear Black scherm ideaal om in de nachtstand te gebruiken.


Duidelijk

Het ontwerp straalt duidelijkheid uit. Als eindgebruiker moet je gelijk weten wat je moet doen. Zodra je de telefoon in gebruik neemt en Windows Phone 7 opstart, moet de telefoon wat meer naar de achtergrond verdwijnen en niet in de weg komen te staan van de gebruiker en de gebruikersinterface. Dus hanteerde men het ‘less is better’-principe, iets wat je bij de ontwerpen van Apple ook vaak terugziet. Geen overbodige knoppen en een vormfactor die de gebruikersinterface ondersteunt. Windows Phone 7 is erg ‘portrait’-mode gericht en de rondingen aan de zijkant zorgen automatisch ervoor dat in die houding de telefoon het lekkerst in je hand ligt.

Het ontwerp sluit verder ook aan bij het grafische ontwerp van Windows Phone 7. De harde lijnen aan de buitenkant van de telefoon, zie je ook weer terug in de harde lijnen van alle vierkanten. De rondingen van het display erin zie je ook weer terug in bijvoorbeeld de tekstballon in één van de vierkanten.

Plastic
De Lumia 800 heeft een monobody (kast bestaande uit 1 onderdeel) van polycarbonaat, oftewel plastic. En ik was ervan overtuigd dat ik een aluminium body in mijn handen had, netjes matzwart gemaakt. Polycarbonaat heeft als voordeel dat het licht is, stevig, maar garandeert ook een goede ontvangst door het signaal naar de antenne niet tegen te houden. Om de perfecte scherpe randen, rondingen en gaatjes in de body te krijgen, worden ze stuk voor stuk bewerkt, tot en met de kleine gaatjes aan de onderkant voor de speaker, die er in geboord worden. Het lijkt door deze manier van bewerken niet op plastic en heeft ook niet de goedkopere uitstraling van gegoten plastic.

Display
Het scherm zelf is van Gorilla-glas (speciaal glas wat extreem sterk is en geen krassen krijgt) en heeft een lichtgebogen curve. Het loopt naadloos over in de body, wat swipen (vegen) – zelfs met 1 hand – tot een prettige ervaring maakt. Het display is met z’n 3,7-inch net een tikje groter dan de 3,5-inch van de iPhone, maar de body zelf is haast nauwelijks groter dan die van de iPhone. Sterker nog, hij voelt zelfs kleiner, dunner en lichter aan.

Leesbaar

Het AMOLED-scherm is het mooiste dat ik tot nu toe heb gezien. Met een resolutie van 480 x 800 pixels heeft het nog geen resolutiedichtheid als dat van een Retina scherm, maar met de speciale Clear Black-technologie is het ongelooflijk prettig aan de ogen. Het zwart lijkt alsof er geen eens een display aanstaat en als je tekst in de nachtmodus aanzet (witte of groene letters op een zwarte achtergrond) leest het heerlijk weg in het donker.

Ereader

Zowel Nokia als Microsoft hebben nog geen eigen ereader-app of een bookstore. Het eerste wat je doet is gelijk op zoek naar de giganten als Amazon of Bol.com, maar de Boekenbol-app is (nog) niet ontwikkeld voor Windows Phone en Amazon Kindle is helaas alleen met een VS-account beschikbaar. Dan maar third party-apps. Na een stuk of 15 uitgeprobeerd te hebben, leek het ons slim om die resultaten te bundelen in een apart artikel, wat snel op deze review zal volgen.

Camera

Nokia gaat erg prat op de 8 megapixelsensor die voor verbluffend detail zouden moeten zorgen. Uiteindelijk draait het toch om de lens en de hoeveelheid licht die de sensor bereikt en deze is conform de huidige standaard, maar niet opzienbarend. De lens zit op een logische plek, bijna in het midden van de kast, wat het risco op vingers voor de lens vermindert (wat bij een iPhone nogal eens gebeurt als je de foto’s op social media aantreft). In een testrondje wat ik altijd in het begin maak als ik een camera uitprobeer kun je redelijk zien wat de kwaliteit van video is.

Muziek

Voor een telefoon kunnen er veel formaten afgespeeld worden: AAC, MP3, WAV en WMA. Via bluetooth kun je stereo naar een apparaat streamen die dit ondersteunt en er was zelfs nog plaats voor FM radio. Op gebied van streaming is er een fantastische Spotify App, de userinterface laat de kracht van Windows Phone zien: Snel en overzichtelijk vegen naar dat wat je wilt horen of toevoegen. Net zoals bij de iPhone heb je hier wel een premium account voor nodig. Nokia lanceert binnenkort een muziekdienst hiertegenover: Mix Radio.

Lumia 900 en 710

De Lumia 800 is zeker geen poormans-iPhone, maar een heuse en waardige tegenstander die volgens mij er goed aan heeft gedaan om voor Windows Phone te kiezen. Mocht het scherm echt te klein voor je zijn, zou de Lumia 900 een goed alternatief zijn, met een 4,3’-scherm in plaats van de 3,7” van de Lumia 800, maar deze is voorlopig hier nog niet beschikbaar. De Lumia 710 is dat binnenkort wel en is een goedkopere versie van de Lumia 800. Misschien leuk om mee te beginnen?

Vorig artikelAuteur publiceert boek als fotoalbum op Facebook
Volgend artikel#readpenguin en @LeesTweeps: leesclubs via Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in