Review Nook wifi: Tweede scherm geeft weinig kleur aan Kindle-concurrent

0

Een jaar geleden betrad Amerika’s grootste boekhandelsketen Barnes & Noble de ereadermarkt met de Nook. De ereader viel vooral op vanwege het design: onder het 6-inch eInkscherm bevindt zich een klein aanraakgevoelig LCD-kleurenscherm, dat gebruikt wordt voor de navigatie op het apparaat. Hoe bevalt zo’n dualscreen ereader in de praktijk?

Bij de introductie van de Nook waren de eerste reacties wisselend van aard. Zo zaten er duidelijk nog een aantal problemen in de software. Barnes & Noble loste dit in december op door de firmware te updaten. Ruim een half jaar later kwam de boekhandel met een vernieuwde versie van de Nook. Deze heeft enkel wifi, in tegenstelling tot de eerste versie die ook een 3G-verbinding had. De voordelige prijs van 149 dollar zorgde ervoor dat concurrent Amazon binnen enkele dagen na de lancering de prijs van de Kindle ook naar beneden bijstelde. Behalve de lage prijs, maakt ook de bekendheid van Barnes & Noble de Nook tot een behoorlijk serieuze uitdager van de Kindle.

Onlangs kwam de boekhandel nog met het bericht dat maar liefst tachtig procent van de apparaten via de offline winkels verkocht worden. Die directe verbondenheid van Barnes & Noble met het Amerikaanse lezerspubliek is ook een van de redenen dat de Nook internationaal niet echt aanslaat. Het bedrijf verscheept de Nook niet naar andere landen. Wie de ereader in zijn bezit wil krijgen is dan ook op andere manieren aangewezen, bijvoorbeeld op de webwinkel Eas-E-reader die de Nook in het assortiment heeft.

Uiterlijk
De Nook is een behoorlijk opvallende verschijning tussen de andere ereaders die er op de markt zijn. Dat ligt voor het grootste deel aan het LCD-schermpje (3,5 inch) waarmee het apparaat bediend wordt. Bovenaan het apparaat zit de aan/uit-schakelaar, links en rechts van het scherm de licht bedienbare bladerknoppen en onderaan de ereader de USB-ingang en de audio-ingang. Onder de wat lastig te verwijderen achterkant van de Nook zitten een verwisselbare batterij en de geheugenkaartingang. Door de lichte rondingen aan beide zijdes ligt de ereader lekker in de hand en het apparaat is makkelijk te bedienen voor zowel rechts- als linkshandigen.

Het eInkscherm van de ereader ligt op het oog vrij diep in de ereader, een indruk die nog versterkt wordt door het donkere randje wat er om het scherm heen zit. Het LCD-scherm onderaan is weliswaar donker maar valt toch vrij goed op. Zeker wanneer het verlicht is, trekt het alle aandacht.

Gebruik
Voor de bediening van de menu’s en instellingen ben je helemaal aangewezen op het LCD-scherm. Dit reageert snel en vloeiend op de aanraking van je vingers. Veel van de opties hebben direct effect op het eInkscherm. Soms is dat handig, maar voor een aantal opties werkt dat eigenlijk alleen maar vertragend en voegt dit niet zoveel toe. Het was handiger en sneller geweest als bepaalde opties puur en alleen via het snellere LCD-scherm in te stellen zouden zijn. Zo zie je bijvoorbeeld bij het intypen van tekst op het virtuele toetsenbord de tekst direct op het eInkscherm verschijnen. Omdat dit een stuk trager werkt dan het LCD-scherm, is het omschakelen tussen beide schermen wel erg lastig.

Op het beginscherm van het kleurenscherm staan negen knoppen, waarvan de belangrijkste zijn ‘my library’, met daarin een overzicht van de ebooks en documenten die er op de Nook staan, de ‘shop’, ‘reading now’, wat in feite een link is naar het laatste ebook wat je aan het lezen was, ‘games’ en ‘settings’.

Het menu ‘my library’ is opgedeeld in twee secties, een met de bestanden die je er met de USB-kabel opzet en een met de bibliotheek met boeken die je bij Barnes & Noble downloadt. Bij die laatste heb je de mogelijkheid om in het LCD-scherm op een aantrekkelijke manier door de boekomslagen heen te bladeren, bij die eerste zit deze optie niet. Het openen van een ebook op de Nook gaat door met de pijltjestoetsen op het schermpje naar het boek te navigeren en deze te selecteren of door op de boekomslag te drukken.

Tijdens het lezen van een ebook heb je via het LCD-scherm met behulp van een overzichtelijk menu de mogelijkheid bookmarks en notities te maken, het lettertype te wijzigen en woorden op te zoeken in het ingebouwde woordenboek. Dit werkt snel en makkelijk. Als je tijdens het lezen van een ebook het LCD-scherm enige tijd niet aanraakt zal het vanzelf uitschakelen, zodat je daar niet door gestoord wordt. Met een dubbelklik komt het scherm vervolgens weer tot leven.

Nieuwe ebooks
De Nook heeft 2 GB ingebouwd geheugen (1,25 GB beschikbaar) dat kan worden uitgebreid met behulp van MicroSD-geheugenkaartjes. De ereader biedt onder meer ondersteuning voor ePub-bestanden, zowel onbeveiligd als beveiligd met Adobe DRM. Je kunt dus zonder problemen Nederlandse boeken die je bij webwinkels als Bol.com, Selexyz of Libris koopt op de Nook openen. Om ebooks op het apparaat te zetten kun je gebruik maken van de bijgeleverde USB-kabel en het programma Adobe Digital Editions. Dat gaat makkelijk en snel, net als bij andere ereaders. Bestanden die je er zo opzet komen direct te staan in het bibliotheekscherm van de ereader.

Via de ingebouwde shop kun je bladeren door het assortiment van boekwinkel Barnes & Noble. Deze ebooks kun je echter helaas niet zomaar downloaden en lezen, zoals bij de Kindle en de boeken van Amazon wel kan. Ebooks van Barnes & Noble kun je namelijk alleen kopen wanneer je een creditcard met Amerikaans adres aan je account koppelt en daarbij via een Amerikaans ip-adres op het internet zit.

Het downloaden van bestanden via de ingebouwde webbrowser werkt nog niet met de huidige firmware-versie. In Nederland kun je er dus eigenlijk alleen ebooks via de USB-kabel opzetten, of je moet de moeite nemen via allerlei omwegen ebooks uit de winkel van B&N te downloaden.

Extra functies
De webbrowser is een van de extra functies die de Nook te bieden heeft. Dit werkt vrij eigenaardig, je ziet namelijk twee keer de pagina die je opent. Op het eInkscherm staat een deel van de webpagina, met daarop een rechthoek, die correspondeert met wat je op het LCD-scherm ziet. Via het LCD-scherm navigeer je over de websites en kun je op links klikken. Dit werkt over het algemeen nogal omslachtig, alleen voor het bekijken van nieuwspagina’s voldoet het nog enigszins.

Ook staan er twee games op de Nook voorgeïnstalleerd, Sudoku en schaken. Hierbij is opnieuw de toegevoegde waarde van het LCD-scherm niet echt duidelijk. Je speelt de spellen namelijk volledig via het kleurenschermpje, waarbij je op het eInkscherm eigenlijk precies hetzelfde ziet als wat je op het LCD-scherm ziet.


Conclusie
Voor Nederlandse lezers is de Nook niet de meest geschikte ereader die er te vinden is. Je kunt er gewoon Nederlandse ePub-bestanden met DRM op openen, maar de toegevoegde waarde van de extra’s die de Nook in theorie biedt is laag. Het kost verder nogal wat moeite om Engelstalige ebooks te downloaden uit de Barnes & Noble webwinkel, omdat je daarvoor onder meer moet inloggen via een Amerikaans ip-adres.

Vooral als ontwerp valt de ereader in positieve zin op. Qua design is de Nook namelijk een mooi en stijlvol apparaat. Het lezen van ebooks en bladeren door documenten gaat op zich ook prima op het apparaat, maar de bediening via het LCD-scherm is wel echt wennen. Soms werken de twee schermen best aardig samen, zoals bijvoorbeeld met de weergave van coverafbeeldingen van boeken en voor de opties tijdens het lezen van een ebook, maar soms komen de beperkingen op het gebied van de gebruikservaring van twee aparte schermen ook duidelijk aan het licht.

Met dank aan Eas-E-reader voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.
De Nook wifi is bij Eas-E-reader te koop voor 249 euro. In de VS kost de Nook wifi 149 dollar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in