Review OYO: de ‘schattige’ OYO kan nog wel een update gebruiken

0

De OYO is een goedkope 6-inch ereader die in Nederland door Selexyz op de markt is gebracht. Door de lagere prijsklasse, wifi en het touchscreen is het een interessant apparaat om onder de loep te nemen. Hoe bevalt deze ereader in de praktijk?

Selexyz brengt de OYO samen met een aantal andere Europese boekwinkels op de markt. Daardoor is het door Medion gefabriceerde apparaat nu ook in Duitsland, Polen en Frankrijk te verkrijgen. In Nederland gaat de ereader voor 149 euro over de toonbank. Hiermee is het op dit moment een van de goedkoopste ereaders met een scherm van elektronische inkt. Dat scherm is echter wel een zogenaamd Sipix-scherm, en dus van een andere fabrikant dan de nu veelgebruikte eInkschermen waar onder meer de Sony Readers en de Kindle de beschikking over hebben. Hoe groot het daadwerkelijke verschil in schermkwaliteit is zullen we later zien.

Uiterlijk
De OYO heeft een 6-inch scherm met daaromheen een smalle witte rand. Hij valt op door de compacte afmetingen, de ereader is nog iets kleiner dan de hier eerder besproken iRiver Cover Story. Met een gewicht van 240 gram weegt de ereader ongeveer evenveel als vergelijkbare apparaten. De OYO ligt goed in de hand, al voelt de plastic achterkant niet heel robuust aan. Met slechts vier knoppen aan de rechterkant van het scherm is het uiterlijk verder vrij sober. Het is meteen duidelijk dat alle aandacht uitgaat naar het scherm, dat dan ook met de vinger bediend kan worden. Aan de onderkant van het apparaat zit de MicroSD-kaartingang, de 3,5 mm audio-ingang en de USB-ingang.

Op het eerste gezicht is het scherm van de OYO vrij donker en door de aanraaklaag niet zo mat als andere ereaders. De spiegeling is echter ook weer niet zo groot als bijvoorbeeld op de PocketBook 302 of de ‘oude’ Sony PRS-600. De eerste indruk die het apparaat maakt is al met al redelijk positief, waarbij een van mijn collega’s zelfs het woord ‘schattig’ in de mond nam.

Gebruik
Bij de ingebruikname van het apparaat wordt je gevraagd om je logingegevens van zowel Selexyz als Adobe. Die eerste gegevens worden gebruikt om toegang te krijgen tot de ingebouwde ebookwinkel van Selexyz. De gegevens van Adobe heb je nodig vanwege de beveiliging die op veel van de in Nederland verkochte ebooks aanwezig is.

Het beginscherm van de OYO is overzichtelijk vormgegeven met in het bovenste gedeelte een link naar alle ebooks die op het apparaat staan, eronder vier van de recent gelezen titels, een koppeling naar de winkel van Selexyz en onderaan twee grote knoppen naar Extra’s en Instellingen.

Nieuwe ebooks kun je ofwel draadloos in de online winkel van Selexyz kopen ofwel via de USB-kabel op het apparaat zetten. Dat laatste gaat eenvoudig met behulp van het programma Adobe Digital Editions (ADE) of bijvoorbeeld een programma als Calibre. In ADE wordt de ereader zonder problemen herkend. Het overzetten van je eerder gekochte of gedownloade titels kan dan beginnen. Dat gaat snel en makkelijk, maar toen ik de ereader vervolgens ontkoppelde was van de nieuwe ebooks geen spoor te bekennen. Na de ereader even opnieuw te hebben opgestart zag hij ze gelukkig wel. Jammer genoeg blijkt de ereader de cover van nieuwe ebooks die je er zelf opzet niet in te lezen, zodat je de omslag van de ebooks niet op je boekenplankje terug ziet. In plaats daarvan verschijnt er bij ieder ebook dat je erop zet dezelfde grijze afbeelding. Bij ebooks die je via Selexyz koopt zie je de cover wel.

In die boekwinkel kom je eenvoudig via de koppeling in het beginscherm. Je dient wel eerst even de wifi-verbindingsgegevens in te voeren, daarna opent de ebookwinkel vlot. Hier vind je een groot aantal Nederlandstalige ebooks. Van veel boeken kun je gratis een eerste hoofdstuk als proefexemplaar downloaden.
De OYO ondersteunt zowel ePub als PDF. Bij die laatste kun je gebruik maken van de speciale leesmodus voor PDF-bestanden, waarbij de lay-out aangepast wordt aan de schermgrootte van de OYO.

Lezen
Het openen van ebooks gaat door op de titel te drukken. Dit gaat zowel vanuit het beginscherm als vanuit het scherm met je volledige bibliotheek bijzonder traag. Wanneer je op een titel drukt kan het gerust ruim tien seconden duren voordat de tekst van het ebook verschijnt. Vervolgens kun je met de knoppen aan de rechterkant bladeren door het boek, maar ook door naar links of rechts met je vinger over het scherm te slepen. Bladeren door een ebook gaat niet bijzonder snel maar is vergelijkbaar met verschillende andere ereaders. Wanneer je er eenmaal aan gewend bent is het in elk geval niet storend traag.

Wat wel tamelijk traag werkt, is de algehele bediening van menu’s. Vanuit het beginscherm kom je nog vrij snel in je boekenplank of bij de instellingen, maar zeker als je in een ebook wilt zoeken of het lettertype wilt wijzigen werkt de ereader niet snel mee. Het apparaat neemt er soms meerdere seconden de tijd voor om te reageren op de invoer via het scherm. Hierdoor is de bediening van het apparaat niet optimaal en zeker als je van nature wat ongeduldig bent zul je misschien gefrustreerd raken bij het gebruik van de OYO.

Tijdens het lezen van een ebook heb je via het menu keuze om bladwijzers te maken, het lettertype en de lettergrootte te wijzigen en naar de MP3-speler te gaan. Hoewel het apparaat een aanraakscherm heeft, kun je verder geen notities maken of tekst onderstrepen.

Wanneer je de ereader een kwartslag draait verandert de tekst automatisch mee. Vooral als je het apparaat met de knoppen naar beneden houdt is dat best handig, je hebt dan namelijk een bredere bladspiegel en je kunt nog steeds makkelijk met een hand bladeren. De automatische kantelfunctie werkt echter niet altijd even vlot.

Een ander negatief punt aan de OYO is dat je de marges van ebooks niet kunt wijzigen. Bij veel ebooks gaat het automatisch goed, maar bij sommige ebooks begint de tekst direct naast de rand, en dit leest niet altijd even prettig.

Het scherm van de OYO is zoals gezegd vrij donker en het contrast is daardoor niet erg hoog. Dat laatste merk je vooral wanneer je in een slecht verlichte ruimte leest. Als je onder een lamp zit is het echter niet storend en is lezen van het Sipix-scherm goed te doen. Wanneer je het apparaat naast een ereader met de nieuwste generatie eInkscherm legt valt het verschil wel goed op, die schermen zijn een stuk contrastrijker.

Extra’s
De OYO heeft als een van de meest opvallende extra’s een basale internetbrowser. Via een aantal snelkoppelingen heb je toegang tot de websites van Selexyz, Wikipedia en Google. Daarnaast kun je ook zelf een internetadres intoetsen. Over het algemeen komen de mobiele versies van websites het beste tot hun recht op het ereaderscherm. Voor geavanceerde websites is het scherm niet geschikt. Verder kun je met de OYO ook muziekbestanden afspelen en afbeeldingen weergeven.

Conclusie
De OYO is een goedkope ereader met voor zijn prijs behoorlijk wat functies. Het apparaat is compact, vrij stevig en daardoor makkelijk mee te nemen en onderweg te gebruiken. Het apparaat heeft een intuïtieve interface en via de ingebouwde ebookwinkel van Selexyz is het eenvoudig om nieuwe ebooks binnen te halen.

De OYO heeft echter ook enkele negatieve kanten waar je niet omheen kunt. Zo is het scherm vrij donker, hoewel dit in vol licht nog meevalt. Het grootste probleem is echter de traagheid waarmee het apparaat reageert op invoer op het scherm. Wanneer je bijvoorbeeld een ebook aanklikt om te gaan lezen kan het gerust enkele secondes duren voordat er iets gebeurt, zodat je je vaak afvraagt of je wel goed gedrukt hebt. Bladeren door ebooks gaat (met de nieuwste firmware) wel redelijk snel.

Het lijkt erop dat de snelheidsproblemen vooral in de software zitten en over het algemeen kan dit met firmware-updates redelijk goed verholpen worden. Het apparaat volledig afschrijven om de traagheid gaat daarom ook te ver. Voor de prijs is het een aardig apparaat, dat echter nog wel een grondige update kan gebruiken.

De OYO is voor 149 euro verkrijgbaar bij Selexyz.

Met dank aan Selexyz voor het verstrekken van een reviewexemplaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in