De Pandigital Novel is een 7-inch Android-tablet die halverwege december door de Libris-boekhandels voor het eerst in Nederland werd geïntroduceerd. Het is een multimediatablet, met als een van de hoofdfuncties lezen. Leest de Novel ook als een boek?
Wat direct opvalt wanneer je de Novel in handen krijgt is zijn gewicht. Het apparaat lijkt op het eerste gezicht zelfs zwaarder te wegen dan de iPad. Dit is echter ‘optisch’ bedrog. Het apparaat weegt namelijk met ongeveer 550 gram juist zo’n 130 gram minder dan de iPad. Doordat hij echter ook ongeveer de helft kleiner is, is de Pandigital Novel in verhouding wel tamelijk zwaar.
De eerste indruk wordt dus voornamelijk bepaald door het gewicht. Verder ziet het apparaat er tamelijk standaard uit, met een spiegelend LCD-scherm. Qua specificaties is de multimediatablet ook vrij standaard. De Novel heeft 1 GB geheugen, een 800MHz processor en maakt verbinding met het internet via wifi. Het geheugen kan nog uitgebreid worden met een SD-geheugenkaart. Pandigital heeft als besturingssysteem gekozen voor Android 2.0, waarbij toegang tot de Android Market helaas ontbreekt. Je kunt dus niet zomaar de app van bijvoorbeeld Amazon erop zetten om Kindle-ebooks te lezen.
Uiterlijk
De Pandigital Novel komt in het wit, met een zwarte rand rondom het LCD-scherm. Wat bedieningsknoppen betreft moet de tablet het doen met een aan/uitschakelaar en een volumeregeling. Bovenaan het apparaat zit nog een met een naald te bedienen resetknop, een mini-USB-ingang en de ingang voor de geheugenkaart. Onderaan de Novel vind je de 3,5-inch audio-ingang. De resolutie van het scherm van de Novel is met 800 bij 600 pixels iets lager dan de resolutie van de Samsung Galaxy Tab. Het scherm ziet er daardoor van dichtbij wat korrelig uit, maar op normale leesafstand heb je hier niet echt last van.
De inkijkhoek van het scherm is niet zo groot als die van het IPS-scherm van de iPad, maar acceptabel genoeg, en beter dan een goedkopere leestablet als de Hiteker van Bol.com. Al met al oogt het apparaat rustig en tamelijk leesvriendelijk, al moet je er vanwege de spiegeling niet recht onder een lamp mee gaan zitten.
De Novel is uitgerust met een resistief aanraakscherm, dat in vergelijking met het scherm van de iPad en de Galaxy Tab wel wat minder gebruiksvriendelijk is, omdat het toch net wat anders bediend moet worden. De bekende en veelgebruikte ‘pinch to zoom’-techniek werkt bijvoorbeeld niet op de Pandigital Novel.
Gebruik
Zoals gezegd, een van de hoofdfuncties van het apparaat is lezen, dus dat zullen we als eerste onder de loep nemen. Voor dat doel heeft de Androidtablet de applicatie PanReader aan boord. Wanneer je die opent kom je bij je digitale boekenplank terecht. Hierin komen de boeken te staan die je via het apparaat aanschaft.
Voordat je beveiligde ebooks op je apparaat kunt lezen dien je de Novel eerst even aan je Adobe-account te koppelen. Let hierbij op dat je in de Android-instellingen de tijd en datum goed hebt ingesteld, anders krijg je een foutmelding wanneer je het apparaat aan Adobe probeert te koppelen.
Onder het tabblad Bookstore vind je standaard de aangekoppelde winkel van Libris. Als je deze aanklikt kom je uit op de website van Libris en helaas niet op een geoptimaliseerde ebookshop. Bij Libris vind je een groot aantal ebooks, die je na het aanmaken van een account eenvoudig kunt kopen en die na het downloaden automatisch op je boekenplankje verschijnen.
Je kunt aan de lijst met websites ook zelf extra bronnen toevoegen. Wanneer je via bijvoorbeeld Bol.com ebooks wilt kopen kun je ze ook op de Novel openen en lezen.
Je kunt echter ook op een andere manier ebooks aan je boekenplankje toevoegen. Hiervoor moet je de software Adobe Digital Editions op je computer installeren. Als je vervolgens de Pandigital Novel aankoppelt herkent ADE de tablet en kun je eenvoudig ebooks van en naar het apparaat kopiëren.
Lezen
De ingebouwde reader-applicatie is overzichtelijk vormgegeven en bezit de basisopties die je bij het lezen van een ebook nodig hebt, zoals het aanpassen van de lettergrootte vijf opties), het wisselen tussen nachtmodus en zwart-op-wit weergave, het zoeken in de tekst en het maken van een bladwijzer. Je kunt ook tekst selecteren en er een notitie bij maken. Hierbij reageert de Novel soms nogal traag, waardoor dit niet optimaal werkt. Alle aantekeningen en bookmarks in een ebook vind je terug bij de inhoudsopgave van het ebook.
Het openen van een boek duurt een paar seconden, maar bladeren gaat vervolgens vlot. Met de navigatiebalk onderaan het scherm spring je snel naar een bepaalde locatie in het boek. De reader heeft geen fullscreen modus, zodat je tijdens het lezen altijd de Android-balk bovenin het scherm ziet. Wanneer je de Novel een kwartslag draait springt de tekst automatisch mee, dit valt eventueel uit te zetten via het menu aan de bovenkant van het ebook. Omdat er geen bladerknoppen op de Pandigital Novel zitten zul je door middel van een veegbeweging over het scherm moeten bladeren. Als je hier eenmaal aan gewend bent werkt dit prima, alleen kun je het beste als je stopt met lezen wel even een doekje over het scherm halen om vingervlekken te verwijderen.
Extra’s
De Pandigital Novel is uiteraard meer dan een leestablet en heeft dan ook diverse extra functies. Zo staat er standaard een emailapplicatie geïnstalleerd, vind je er een browser op en zijn er een tweetal games voorgeïnstalleerd.
Browsen op de Novel gaat vrij vloeiend, maar het 7-inch scherm is voor veel websites niet ideaal. Een kwartslag gedraaid kun je de meeste websites echter wel redelijk bekijken. Om in te zoomen op een stuk tekst kun je dubbelklikken op het scherm. De Novel is uitgerust met de standaard Android-browser, waarmee je onder andere meerdere vensters tegelijk kunt openen en bladwijzers kunt toevoegen.
Via de browser heb je ook toegang tot Google eBooks. Begin 2011 zal deze boekwinkel van Google waarschijnlijk ook voor Nederlandse lezers toegankelijk worden, en het voordeel hiervan is dat de boeken direct in de browser gelezen kunnen worden. Nu valt dat al uit te proberen via de voorbeeldfunctie van een aantal ebooks en wat opvalt is dat de webreader van Google aardig goed werkt in de browser van de Pandigital Novel.
Verder kun je het apparaat ook gebruiken als muziek- en videospeler. Het afspelen van zowel video’s als muziek in de daarvoor beschikbare apps gaat snel en zonder haperen. Nieuwe mediabestanden zet je er eenvoudig op via een geheugenkaart of met behulp van de meegeleverde USB-kabel.
Conclusie
Zoek je een multimediatablet maar wil je niet zoveel geld uitgeven? Dan is de Pandigital Novel misschien iets voor jou. Voor de helft van de prijs van de iPad en een derde van de prijs van de Galaxy Tab krijg je een tablet die heel behoorlijk scoort op het gebied van multimedia. Je moet dan echter wel genoegen nemen met enkele mindere punten van de Pandigital Novel.
Zo is het resistieve LCD-scherm toch echt kwalitatief minder dan dat van de duurdere tablets en mist de tablet toegang tot de Android Market, zodat je er niet eenvoudig andere apps op kunt zetten.
Op het gebied van de leeservaring ben je op dit moment dan ook min of meer gebonden aan de applicatie PanReader die op het apparaat staat geïnstalleerd, en die is niet heel gebruiksvriendelijk. Zo vloog de app er bij mij zo af en toe nog wel eens uit en heeft de applicatie alleen de basisopties bij het weergeven van ebooks. Een full-screen modus ontbreekt en bij het selecteren van tekst reageert de app soms traag. Bladeren gaat echter wel vlot.
Verder is het jammer dat er geen voor het scherm geoptimaliseerde winkel van Libris via de app toegankelijk is. Het kopen, downloaden en openen van ebooks gaat op zich wel makkelijk, maar is door de beperkte schermgrootte van de Novel via de website van Libris soms nogal een werk.
Met dank aan Libris voor het verstrekken van een reviewexemplaar.
De Pandigital Novel is te koop bij Libris voor 249 euro