Review Pocketbook 302: veelzijdige ereader voor veeleisende digitale lezers

0

In deze review wordt de Pocketbook 302 onder de loep genomen. De ereader heeft een 6-inch touchscreen dat zowel met de vinger als een stylus bediend kan worden. Verder valt de ereader op door het grote aantal mogelijkheden.

Uiterlijk
De Pocketbook 302 is leverbaar in wit en zwart en voelt wat plastic maar redelijk stevig aan. Door de licht afgeronde voor- en achterkant ligt hij prettig in de hand. De ereader, geleverd door het Oekraïense Pocketbook, is uitgerust met een beperkt aantal knoppen, zes om precies te zijn. Rechts bovenin vind je de aan/uit-knop, aan de linker en rechterkant in totaal vier knoppen om heen en weer te bladeren in een ebook, en onder het scherm in het midden de ‘terug’-knop. Overigens zijn de functies van alle knoppen via de instellingen ook zelf aan te passen aan je eigen wensen. Daarnaast bevat de Pocketbook 302 een vijftal ingangen: onderaan een USB-host, een USB-mini en een 3,5mm audioaansluiting. Aan de rechterkant zit de aansluiting voor de adapter en bovenaan de ereader zit de MicroSD kaartlezer.

Het scherm van de ereader is een eInk-scherm met daarover een aanraakgevoelige laag. Hierdoor spiegelt het scherm meer dan ereaders zonder zo’n met de vinger bedienbaar scherm. Het is te vergelijken met het scherm van de Sony PRS-600, al had ik toen ik ze naast elkaar legde het idee dat de Pocketbook 302 net iets minder spiegelde.

Gebruik
Het beginscherm van de Pocketbook 302 is overzichtelijk vormgegeven met negen opties en bovenaan de twee laatst geopende ebooks. Met een druk van je vinger heb je toegang tot de ingebouwde bibliotheek. Standaard komt de Pocketbook met twee verschillende applicaties om ebooks te lezen, de Adobe Viewer en de Fbreader. Beide programma’s kunnen ePub-bestanden lezen. Je kunt direct in de bibliotheek kiezen met welk programma je een ebook wilt lezen, door lang op een titel te drukken. De Fbreader heeft een flink aantal meer opties bij het weergeven van ebooks dan de Adobe Viewer. Zo kun je met Fbreader het lettertype, de regelafstand, de marges en woordafbrekingen wijzigen.

De Pocketbook 302 wisselt snel van pagina en doordat er bladerknopjes aan beide kanten zitten kunnen zowel links- als rechtshandigen ermee uit de voeten. Wel valt op dat het knopje om verder te bladeren iets makkelijker in te drukken is dan het knopje om terug te bladeren.

Door de ingebouwde zwaartekrachtmeter kan de ereader tijdens het lezen automatisch draaien van portret- naar landschapmodus. Dit gaat vrij snel en werkt goed. Wanneer je een keer op het scherm drukt als je in een ebook zit, komt er een menu tevoorschijn voor bijvoorbeeld het opzoeken van woorden, het maken van een bookmark of het teruggaan naar de inhoudsopgave. Ook heb je via dit menu toegang tot de instellingen als lettertype en grootte.

Formaten
De Pocketbook 302 kan overweg met een groot aantal formaten, zoals ePub, PDF, PRC, HTML en Doc. Met PDF-bestanden merkte ik dat je bij het inzoomen niet opzij kunt schuiven, zodat een stuk van de pagina wegvalt.

Verbinding
Op het gebied van verbindingen is de Pocketbook aardig compleet te noemen. Hij heeft zowel WiFi als bluetooth en biedt daarnaast ook een USB-host en een mini-USB verbinding. Op de USB-host kun je bijvoorbeeld een memorystick aansluiten. Volgens de handleiding kun je met de bluetooth-verbinding via je mobiele telefoon verbinding met het internet maken wanneer er geen WiFi aanwezig is. Dit heb ik niet getest.

De WiFi-verbinding gaf af en toe wat foutmeldingen bij het instellen. Waar dit precies aan lag, is me niet helemaal duidelijk en uiteindelijk kreeg ik het wel aan de praat. De ingebouwde RSS-lezer werkt redelijk goed, maar de meegeleverde mini-browser app stelt teleur. Websites worden hier nauwelijks acceptabel mee weergegeven. In een latere firmware-versie zal er naar verluidt een betere browser toegevoegd worden. Eveneens moet de nieuwe firmware een emailprogramma aan het apparaat toevoegen.

Extra’s
De functies van de Pocketbook 302 kunnen uitgebreid worden door middel van apps. Een aantal daarvan zijn al geïnstalleerd. Zo bevat de ereader een kaartspel, sudoku, schaken, snake en een woordenboek. Ook kun je met de bijgeleverde stylus aantekeningen maken in de app ‘Scribble’. Dit werkt echter lang zo goed niet als op ereaders met een Wacom-touchscreen. Omdat alle opties op het scherm met de vinger te bedienen zijn, heb je de stylus bij normaal gebruik dus eigenlijk niet nodig. Als laatste zit er ook nog een kalenderfunctie op de Pocketbook 302 en heeft hij de beschikking over een opvallend krachtige batterij.

Meegeleverd in de doos van de ereader zitten verder een hoes, de lader en de USB-kabel en een 4GB geheugenkaartje.

Conclusie
Al met al is de Pocketbook 302 een behoorlijk complete en veelzijdige ereader. Hij heeft voor mijn gevoel iets minder last van spiegeling dan de Sony PRS-600. Het lezen van ebooks gaat prima en ook het overzetten en laden van nieuwe ebooks gaat vrij makkelijk. Qua uiterlijk ziet hij er niet bijzonder spectaculair uit, maar hij ligt goed in de hand. De ereader reageert snel, menu’s worden vlot geopend en ook het wisselen van pagina gaat snel.

Door de vele opties en instellingen kan hij voor een groot gedeelte naar eigen smaak ingericht worden. Daardoor is de ereader echter meteen wel iets minder geschikt voor de beginnende digitale lezer. Er zijn zoveel instellingen en functies dat je het overzicht nogal makkelijk kwijtraakt. Om volledig van de mogelijkheden van de Pocketbook 302 gebruik te kunnen maken moet je wel redelijk technisch onderlegd zijn of in elk geval de bereidheid hebben je in de gebruiksaanwijzing te verdiepen.

Kortom, de bijzonder veelzijdige Pocketbook 302 heeft vooral voor veeleisende gebruikers een meerwaarde boven de andere ereaders van de huidige generatie. Zeker bij de volgende firmware-update, wanneer naar verwachting een aantal belangrijke updates doorgevoerd zullen worden (Nederlandse menutaal, betere internetondersteuning), biedt de ereader voldoende waar voor zijn geld.

De Pocketbook 302 is te koop voor 295 euro.

Bekijk onze kieswijzer om te zien waar je de Pocketbok 302 kunt kopen.

Met dank aan Electronicreading.eu voor het verstrekken van een reviewexemplaar.

Vorig artikelTest met ereaders in Ghana succesvol
Volgend artikel‘Nieuwe iPhone biedt betere leeservaring’
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in