De PocketBook IQ is de eerste multimedia-leestablet van PocketBook. Deze tablet heeft een resistief aanraakscherm van 7 inch en draait op Android 2.0, waar PocketBook een eigen schil omheen heeft gemaakt. Is de PocketBook IQ een verstandige keuze?
Dat het apparaat qua hardware en uiterlijk praktisch gelijk is aan de Pandigital Novel – die door de Libris-boekhandels verkocht wordt – is een van de eerste dingen die je opmerkt wanneer je het apparaat in handen krijgt. Een in het oog springend verschil is de aanwezigheid van de Android-hardwarebuttons, ‘menu’, ‘home’ en ‘terug’. Eveneens zit in de Pandigital Novel de downloadshop van Libris geïntegreerd. Bij de IQ moet je het op dit moment doen met de winkel van Bookland.net, die alleen wat Nederlandse publieke-domeintitels aanbiedt. Wel kun je de functies van de tablet uitbreiden door middel van apps, waar verderop in deze review nog op teruggekomen wordt.
Hardware
De IQ heeft een intern geheugen van 2GB, een 800 MHz-processor van Samsung, wifi en MicroUSB-aansluiting. Het geheugen kan met maximaal 32GB uitgebreid worden door middel van een SD-geheugenkaart. Volgens de specificaties moet de batterij het op een volle lading zo’n 5-8 uur uithouden, afhankelijk van het gebruik. Verder beschikt de tablet nog over een zwaartekrachtmeter zodat het scherm automatisch kantelt wanneer je het apparaat draait. Het apparaat weegt 516 gram.
Onderaan de IQ vind je de aansluiting voor de adapter en een 3,5 mm audio-ingang. Aan weerskanten daarvan heeft het apparaat twee ingebouwde stereo-speakers. Rechts zitten twee volumeknoppen, die door sommige applicaties ook gebruikt kunnen worden om door ebooks mee te bladeren. Tot slot vind je aan de bovenkant respectievelijk de aan/uit-knop, een resetknopje, de MicroUSB-ingang en het slot voor een SD-kaart.
Het scherm van de PocketBook IQ is zoals gezegd 7-inch groot en heeft een resolutie van 800 bij 600 pixels. Het resistieve touchscreen is wat wennen wanneer je gewoon bent een capacitief scherm van bijvoorbeeld een smartphone of iPad te gebruiken, maar reageert over het algemeen redelijk vlot. Wel is het zo dat je vooral bij het invoeren van tekst zult merken dat je nauwkeurig moet drukken, omdat je snel een verkeerde letter te pakken hebt. Net als bij de Pandigital Novel oogt het scherm wat korrelig, zeker bij de weergave van zwarte tekst op een witte achtergrond.
In de doos van de PocketBook IQ vind je behalve de tablet zelf ook nog een beschermhoes, een oplader en een zeer beknopte Quick-Start Guide. Een USB-kabel voor verbinding met de PC is niet bijgesloten.
Gebruik
Wanneer je de PocketBook IQ inschakelt kom je op het aangepaste beginscherm. PocketBook heeft hier een niet bijzonder mooi vormgegeven widget voor gemaakt, van waaruit je toegang hebt tot je bibliotheek met ebooks, notities, een woordenboek, een zoekfunctie, de Android-instellingen, een kalender, registratieformulier en applicaties. Eveneens staan er onderaan enkele titels die via Bookland.net worden aangeboden.
Standaard komt de tablet geleverd met een eigen leesapplicatie. Omdat deze niet erg veel mogelijkheden biedt, zul je waarschijnlijk snel een andere applicatie hiervoor willen installeren. Welke mogelijkheden je op dat gebied hebt komt in het volgende onderdeel van deze review aan de orde.
Aangezien de toegang tot de Android Market ontbreekt, dien je nieuwe applicaties op een andere manier te installeren. Dat kan grofweg op twee manieren. Op de tablet zit standaard de applicatie SlideME, een alternatieve markt voor Android-applicaties. Hier vind je een groot aantal applicaties die je direct kunt downloaden en installeren. Dit gaat makkelijk en snel. Waar je wel op moet letten is dat een behoorlijk deel van de apps die je hier vindt een nieuwere versie van Android vragen, vaak 2.1 of 2.2. Deze apps kun je niet installeren op de IQ. Een ander punt met betrekking tot apps voor Android is dat een deel van de apps niet geoptimaliseerd zijn voor het grotere scherm van de IQ. Hierdoor kan het gebeuren dat een app niet over het volledige scherm wordt weergegeven.
Een andere manier om apps op de IQ te zetten is door de app handmatig naar je computer te downloaden. Hiervoor moet je op zoek gaan naar het .apk-bestand van een app. Veel applicaties worden op deze manier ook als losse download aangeboden. Het apk-bestand dien je vervolgens naar de SD-kaart van je tablet te kopiëren, waarna je hem op je apparaat kunt installeren.
Tijdens het gebruik van de IQ blijkt dat het apparaat meestal behoorlijk reageert, maar af en toe nog wat last heeft van haperingen. Zo verscheen er soms ineens een Android-foutmelding in beeld en werkt het aanraakscherm niet altijd even goed mee.
Lezen
Hoewel je op de IQ ook filmpjes kunt afspelen en foto’s kunt bekijken, is de belangrijkste functie van het apparaat uiteraard de leesfunctie. De standaardapplicatie van PocketBook heeft de belangrijkste functies voor het weergeven van tekst. Zo kun je lettergrootte wijzigen, zoeken in de tekst en notities en bookmarks maken. De app blinkt verder niet echt uit in mogelijkheden en reageert soms bijzonder traag. Daarnaast biedt de applicatie op dit moment nog geen ondersteuning voor ebooks die met Adobe DRM beveiligd zijn. Dit zal in een toekomstige firmware-update wel beschikbaar zijn. Tot slot is ook de ingebouwde ‘bibliotheek’ niet erg overzichtelijk. Wanneer je dus serieus wilt gaan lezen zal je waarschijnlijk op zoek moeten naar een andere applicatie. PocketBook geeft daarvoor zelf al een tip. Op de website kun je namelijk de Bol.com Boekenbol-app gratis als apk-bestand downloaden.
Een mooi lijstje met losse ereaderapplicaties biedt The-ebook-reader.com, die een tiental applicaties heeft verzameld en deze in een zip-bestand als download aanbiedt. Onder meer de Kindle-app van Amazon, de Kobo-app, FBReader, Aldiko en enkele PDF-viewers zijn op deze manier makkelijk te vinden. Ook heeft hij enkele comic-applicaties eraan toegevoegd. Van al deze apps is Aldiko de meest complete als het gaat om het weergeven en organiseren van je ebooks. Helaas is het nog niet versie 2.0 van de app (waarmee je beveiligde ebooks kunt lezen), deze werkt namelijk pas vanaf Android 2.1. Zodoende ben je voor het lezen van beveiligde Nederlandse ebooks aangewezen op applicaties als Txtr, Overdrive of de eerder genoemde Bol.com-app.
Eigenlijk heeft iedere applicatie dus wel weer enkele voor- of nadelen, waardoor het wel even tijd kost om de PocketBook helemaal naar eigen smaak in te richten. Je moet dan ook bereid zijn meerdere applicaties uit te proberen, zodat je precies kunt ervaren welke combinatie van apps voor jou het beste werkt.
Extra’s
De PocketBook IQ komt met applicaties voor de weergave van muziek en beeld, maar uiteraard kun je ook extra applicaties hiervoor downloaden en installeren. Om te internetten kun je gebruik maken van de standaard browser, maar bijvoorbeeld ook kiezen voor een meer geavanceerde browser als Opera Mini. De tablet kan echter nog geen Flash weergeven. Dit zal mogelijk in een update naar Android 2.2 later dit jaar verholpen worden.
Met verschillende andere applicaties blijf je eenvoudig en snel op de hoogte van het laatste nieuws en kun je email of Twitter beheren. Ook zijn er vanzelfsprekend een groot aantal games voor Android te vinden.
Conclusie
Met de PocketBook IQ heb je voor 179 euro een betaalbare en veelzijdige leestablet in handen. Doordat je geen toegang tot de Android Market hebt is het lastig om de nieuwste applicaties te pakken te krijgen en als je ze eenmaal hebt moet je wel wat moeite doen ze erop te zetten. Ook werken een aantal van de los verkrijgbare applicaties al niet meer op het licht verouderde Android-besturingssysteem.
Of de IQ een tablet voor jou is ligt voor het grootste deel aan de vraag of je genoegen neemt met de schermkwaliteit en de resistieve aanraaktechniek waarmee het apparaat is uitgerust. Ook zul je bereid moeten zijn je enigszins te verdiepen in de mogelijkheden om het apparaat helemaal naar eigen wens in te richten. Het is in die zin geen apparaat dat direct uit de doos al de beste gebruikservaring biedt. Je moet hierdoor wel wat inzicht hebben in de mogelijkheden en onmogelijkheden van het Android-platform.
In de vergelijking met de hardwarematig min of meer gelijkwaardige Pandigital Novel valt vooral het ontbreken van ‘out-of-the-box’ Adobe DRM-ondersteuning op. Met behulp van een applicatie als Boekenbol is hier echter prima een mouw aan te passen. Vooral door de lagere prijs van de IQ slaat de balans wat die vergelijking betreft dan ook al snel uit naar de PocketBook.
Met dank aan Pocketbook voor het beschikbaar stellen van de PocketBook IQ