Review ProMedia eBook Reader: langzaam, maar stevig, licht en dun

0

Met de ProMedia eBook Reader ligt er voor het eerst een ereader met SiPix-scherm in de Nederlandse schappen. De ereader onderscheidt zich door zijn dunne en handzame vorm en door het feit dat het scherm met de vinger te bedienen is. Via de Wifi-verbinding kun je met het apparaat ook het internet op en draadloos (onbeveiligde) ebooks downloaden.

Uiterlijk
De ereader ziet er opvallend basic uit en voelt stevig aan. De buitenkant is van zwart mat plastic, afgewisseld met geribbelde stukken. Onderaan het 6″ scherm zitten de zeven menuknoppen overzichtelijk naast elkaar, aan de bovenkant van de ereader zit de aan-uit schuifknop, een microUSB-ingang, een microSD-kaartslot en een 3,5 mm audioingang. Een metaalkleurig randje aan de zijkanten en onderkant vormt de finishing touch van het apparaat. Het enige nadeel aan de buitenkant van de ereader is dat er tussen de ribbeltjes aan de achterkant makkelijk stof of kruimels vast komen te zitten.

Gebruik
Wanneer je de ProMedia eBook Reader inschakelt kom je op een overzichtelijk beginscherm, met zes opties. Als eerste vind je de Boekenlijst, met daarin de ebooks die er op de ereader staan. Verder heb je via het beginscherm toegang tot Audio, Bladwijzers, Internet, Afbeeldingen en Instellingen. Onderin het scherm zie je een balkje met de titel van het laatste boek dat je aan het lezen was.

Bij de ereader wordt een waardebon geleverd waarmee je gratis vijf ebooks kunt downloaden uit het aanbod van vijftien op de website ebookaktie.nl. Dit gaat eenvoudig, maar je hebt er wel het programma Adobe Digital Editions voor nodig. Daarnaast moet je ook eerst even een account aanmaken bij Adobe, om je ereader en de ebooks aan je account te kunnen koppelen. Wanneer je dat eenmaal gedaan hebt, kun je de ebooks downloaden naar je computer en via de USB-kabel op de ereader zetten.

Wat opvalt is dat het bladeren door ebooks langzamer gaat dan met de nieuwste ereaders met een eInkscherm. Ook bij het navigeren door menu’s moet je af en toe nogal erg lang wachten. Dit geldt ook wanneer je het wisselen tussen portret en landschapmodus op automatisch hebt staan. Als je de ereader tijdens het lezen van een ebook een kwartslag draait, zal de tekst door de ingebouwde zwaartekrachtmeter automatisch draaien, maar dit duurt soms tergend lang. Deze functie kun je dan ook beter uitschakelen.

SiPix-scherm
Omdat deze ereader in vergelijking met andere in Nederland verkrijgbare ereaders van andere schermtechniek gebruikmaakt, verdient dat ook de nodige aandacht in deze review. In vergelijking met eInk ziet het zwart op het SiPix-scherm er iets donkerder uit, maar daarbij lijkt ook de achtergrond van SiPix weer wat grijzer. Qua contrast zit er dus uiteindelijk geen echt merkbaar verschil. Wel zie je dat het scherm anders opgebouwd wordt dan bij eInk. Af en toe gebeurde het ook nog wel eens dat letters niet helemaal volledig in beeld verschijnen. Dan dien je even op de refreshknop te duwen, waarna het beeld er weer scherp op staat.

Een groot voordeel in vergelijking met de Sony PRS-600 of de Pocketbook 302, is dat de toevoeging van het aanraakscherm niet ten koste gaat van de leesbaarheid. Bij de ereader van Sony en de Pocketbook spiegelt het beeld door de aanraaklaag, bij de ProMedia eBook Reader merk je hier niets van; het scherm leest nog steeds als echt papier, zonder storende reflectie.

Formaten
De ereader biedt ondersteuning voor de belangrijkste formaten. Zo kun je zowel beveiligde als onbeveiligde ePub-bestanden lezen, maar ook PDF, RTF en HTML. Bij PDF-bestanden kun je de leesmodus aanpassen, zodat veel van dergelijke bestanden ook goed aan de schermgrootte aangepast kunnen worden.

Verbinding
De ProMedia eBook Reader heeft de beschikking over een Wifi-verbinding. Het instellen hiervan gaat eenvoudig. Via Wifi kun je draadloos ePub-bestanden downloaden van een site als Gutenberg.org. Het draadloos autoriseren is helaas niet mogelijk, waardoor je voor het binnenhalen van ebooks met DRM van bijvoorbeeld Selexyz of Bol.com wel aangewezen bent op de USB-kabel en het programma Adobe Digital Editions.

Extra’s
Een van de extra’s van de ereader is de woordenboekfunctie. Hiermee kun je tijdens het lezen in ebooks woorden vanuit het Engels naar het Nederlands vertalen. Daarnaast kun je ook notities typen, via een virtueel toetsenbord. Dit werkt over het algemeen behoorlijk goed. Verder kun je op de ProMedia eBook Reader MP3-bestanden afspelen (via de ingebouwde luidsprekers of de koptelefoon) en afbeeldingen weergeven. Als laatste zit er ook een webbrowser op het apparaat. Hiermee kun je de meeste websites wel laden, maar het navigeren en browsen gaat niet zo erg makkelijk, vooral door de langzame schermtechniek. De mobiele versies van websites werken nog het beste op de ereader.

Conclusie
Het feit dat de Aldi de ProMedia eBook Reader in het assortiment heeft opgenomen is een teken dat ereaders zo langzaam aan een product voor de massa worden. Omdat de ereader uitgerust is met een SiPix-scherm, heeft de winkel ook nog eens een bijzonder apparaat in huis. Voor een prijs van 229 euro biedt de ereader op dit moment (juli 2010) meer waar voor het geld dan vergelijkbare ereaders. Hoewel die prijs nog steeds aan de hoge kant is, krijg je daarvoor wel een makkelijk bedienbare ereader met Wifi, een aanraakscherm en wat leuke extra’s.

Hij is niet zo snel als de snelste ereaders die er nu op de markt zijn, maar de ereader is wel licht en handzaam en ziet er degelijk uit. Ook is de SiPix-technologie nog duidelijk niet zo volwassen als de eInkschermen, maar zeker als budget-ereader is de ProMedia eBook Reader een uitstekende keus.

De ProMedia eBook Reader is te koop voor 229 euro bij de Aldi.

Met dank aan Eldohm voor het verschaffen van een reviewexemplaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in