Review Samsung E60: geen optimaal design, wel gebruiksvriendelijk

0

De Samsung E60 is de eerste ereader van Samsung en werd in samenwerking met Selexyz in Nederland op de markt gebracht. Hij is opvallend door zijn slide-mechanisme, heeft een 6-inch eInkscherm en stelt je in staat draadloos ebooks te downloaden uit de Selexyz webwinkel.

Uiterlijk
De Samsung E60 is een zogenaamde slider, met een uiterlijk dat wel wat doet denken aan de slide-smartphones. De menuknoppen zitten verborgen en komen tevoorschijn wanneer je het beeldscherm omhoog schuift. Doordat er redelijk wat weerstand achter zit, kun je hem eigenlijk alleen met twee handen openschuiven. De ereader voelt stevig en degelijk aan en is met 315 gram niet een van de lichtste ereaders. Het voordeel van het schuifmechanisme is dat de ereader vrij compact is wanneer je gewoon aan het lezen bent.

Het design van de E60 is modern, de achterkant is van wat ruwer plastic, de rand om het scherm is van glimmend plastic. Daaromheen zit nog een metaalkleurige rand. De achterkant van de ereader is er eenvoudig af te halen, hier vind je de verwisselbare batterij, de resetknop en de ingang voor de MicroSD-kaart. De aan/uitknop, 3,5 mm- en USB-ingang zitten aan de onderkant van het apparaat. Bovenin vind je de stylus, voor het maken van aantekeningen en het bedienen van het aanraakgevoelige scherm.

Gebruik
Het beginscherm van de Samsung E60 biedt direct toegang tot je ebooks, de boekwinkel van Selexyz, notities, de agenda, woordenboeken, muziek, afbeeldingen en instellingen. In de bovenste helft van het beginscherm staat het boek aangegeven waarin je voor het laatst aan het lezen was. Je kunt het scherm met de stylus bedienen, maar in de praktijk merkte ik dat ik voor de navigatie toch het meest gebruik maakte van de menuknoppen achter de slider. Wanneer je eenmaal een boek geopend hebt, is het voor de leeservaring wel het meest comfortabel om het apparaat dicht te schuiven. Het bladeren door een boek gaat met de knoppen ‘Prev’ en ‘Next’ onder het scherm. Doordat ze onderaan en vrij ver van elkaar zitten moet je de ereader in de praktijk met beide handen bedienen om van pagina te wisselen.

Tijdens het lezen van een ebook is het gebruik van de stylus juist wel handig. Als je met het pennetje op het scherm drukt, kun je in het menu verschillende opties kiezen. Je kunt bijvoorbeeld wisselen tussen vijf verschillende lettergroottes of (in Engelstalige ebooks) de text-to-speech-functie bedienen. Ook kun je met de stylus eenvoudig aantekeningen maken. Dit kan zowel in ebooks in het ePub-formaat als in PDF-bestanden.

De aantekenfunctie werkt erg goed en naar mijn ervaring beter dan op de Onyx Boox of Bebook Neo. Het touchscreen is nauwkeurig en snel, het schrijven met de stylus gaat daardoor uitstekend.

Ondanks dat Samsung stelt dat het door de 667 MHz processor een van de snelste ereaders op de markt is, gaat het wisselen van pagina’s en het navigeren door menu’s niet merkbaar sneller dan op andere ereaders.

Formaten
De E60 ondersteunt de belangrijkste bestandsformaten die momenteel gebruikt worden, namelijk ePub, PDF, TXT, JPG, BMP en MP3. De weergave van PDF-bestanden gaat vrij goed, in vergelijking met andere ereaders. Handig is dat je ze op het scherm met de stylus kunt bijsnijden zodat je het PDF-bestand precies aan de schermgrootte kan aanpassen.

Verbinding
De Samsung E60 is uitgerust met Wifi. Hiermee kun je alleen verbinding maken met de ebookwinkel van Selexyz. Je kunt op deze manier draadloos bladeren door het aanbod digitale boeken van de boekwinkel. Selexyz en Samsung zijn de eersten die een dergelijke ‘dedicated’ winkel aanbieden op een ereader. Van een aantal boeken kun je het eerste hoofdstuk gratis downloaden. Je dient de ereader voorafgaand aan het downloaden van de beveiligde ebooks eenmalig te koppelen aan je account bij Adobe.

Op de beginpagina van de webwinkel van Selexyz vind je een overzicht met drie nieuwe ebooks en drie bestsellers. Via de link ‘Koop nu’ kom je, wanneer je ingelogd bent, direct bij een betaalscherm. Op dit moment kun je enkel via creditcard betalen, later komen daar naar verwachting nog andere betaalopties bij. Na betaling kun je het boek direct downloaden en komt het automatisch in je bibliotheek te staan.

Via de link ‘Genres’ kun je bladeren door het volledige aanbod ebooks van Selexyz. Ook vind je nog links naar tips van Selexyz en ‘Mijn account’ met onder andere een overzicht van eerder gedownloade ebooks.
Wanneer je niet van de winkel van Selexyz gebruik wilt maken, of al eerder ebooks gekocht hebt en ze nu op de E60 wilt lezen, kun je via de USB-kabel of een geheugenkaartje ebooks op het apparaat zetten. Met behulp van het programma Adobe Digital Editions zet je ook beveiligde ebooks eenvoudig over.

Extra’s
Als extra’s van de Samsung E60 vallen vooral de ingebouwde agenda en het woordenboek op. De agenda kan met Outlook gesynchroniseerd worden, zodat je ook op de ereader je afspraken kunt bijhouden. Jammer genoeg is de woordenboek-functie enkel beschikbaar in Engels-Nederlands en Nederlands-Engels en niet in Nederlands-Nederlands. De text-to-speech-functie heeft alleen een Engelstalige stem, zodat deze alleen voor Engelstalige ebooks geschikt is.

Conclusie
Met de Samsung E60 heeft Selexyz een degelijke ereader in huis gehaald. Helaas biedt het design van de ereader echter niet de meest optimale leeservaring, vooral omdat het apparaat eigenlijk niet met een hand te gebruiken is, hij ook best zwaar aanvoelt en je blijft twijfelen tussen het gebruik van de stylus of de menuknoppen. Door het slide-mechanisme word je tijdens het lezen niet afgeleid door deze menuknoppen, maar het nadeel is weer dat je, als je niet van het pennetje gebruik wilt maken, de ereader steeds weer open en dicht blijft schuiven.

De Samsung E60 is ondanks het design wel heel gebruiksvriendelijk. De menu’s zijn overzichtelijk en het downloaden van ebooks via de winkel van Selexyz gaat vlot en makkelijk. Het is ideaal om zonder tussenkomst van een pc via een speciaal voor het ereaderscherm geoptimaliseerde webwinkel ebooks te downloaden. Doordat het aanbod van deze webwinkel erg uitgebreid is, zul je in de praktijk waarschijnlijk niet meer van een andere ebookwinkel gebruik gaan maken.

De Samsung E60 is te koop voor 329 euro.

Bekijk onze kieswijzer om te zien waar je de Samsung E60 kunt kopen.

Met dank aan Samsung en Selexyz voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

Vorig artikelAmazon lanceert vernieuwde en goedkopere Kindle DX
Volgend artikelToshiba komt met ebookwinkel
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in