Review Samsung Galaxy Note: een tablet? Een smartphone? Nee, de Note!

0

Is de Samsung Galaxy Note een smartphone of een kleine tablet? Samsung noemt het apparaat voor het gemak een smartphone en tablet in één. Je kunt er mee bellen en sms-en, maar op de Note is het maken van aantekeningen, tekeningen en notities ook heel gemakkelijk. Is het ook een fijn apparaat om digitaal van te lezen?

Wanneer je voor de eerste keer de doos van de Samsung Galaxy Note opent, valt het grote formaat in elk geval meteen op. Het scherm van de Note is 5,3 inch groot. Ter vergelijking: de iPhone 4S meet 3,5 inch en de Samsung Galaxy SII heeft een schermgrootte van 4,3 inch. De kleinste tablets hebben ook schermen van rond de 5 inch, maar die houd je doorgaans niet aan je oor. Ondanks zijn grootte past de Note wel in de meeste jas- en/of colbertzakken en handtassen.

Looks
De Samsung Galaxy Note lijkt qua ontwerp op de Galaxy smartphones met zijn afgeronde hoeken, smalle zilvergrijze rand en grote homeknop. De achterkant van het apparaat is van plastic en heeft zeer kleine ribbels. Dit zorgt ervoor dat vette vingerafdrukken niet opvallen. De Note ligt lekker in de hand en is op zich met één hand te bedienen, maar door de grootte en het gewicht van 178 gram houd je het apparaat toch al snel met twee handen vast. Rechtsonder bevindt zich de S Pen.

Het touchscreen van de Note wordt aangevuld met deze ‘geavanceerde pentechnologie’. Het scherm reageert snel op aanrakingen en is zowel te bedienen met de vinger als de S Pen. Met de pen kun je gemakkelijk schrijven op het scherm, afbeeldingen of video’s bewerken en menu’s openen.

Specificaties
De Galaxy Note heeft Android 2.3 als besturingssysteem, een OS speciaal voor smartphones. De Note heeft een intern geheugen van 16 GB. Dit geheugen is gemakkelijk uit te breiden met een microSD-kaart van maximaal 32 GB. Het apparaat heeft verder een S1.4 GHz dual core processor en een 8 MP camera en HD video met flits.

Scherm
De Note maakt net als de Galaxy S of SII-smartphones gebruik van een Super Amoled-scherm, een techniek die Samsung zelf ontwikkeld heeft. De Super Amoled-schermen zijn in vergelijking met traditionele LCD-touchscreens helderder qua kleur en hebben minder reflectie. Het scherm van de Note heeft een hoge resolutie van 1280 x 800 pixels. Ter vergelijking: de iPhone 4S heeft een kleiner scherm met een lagere resolutie 960 x 640, maar wel een hogere pixeldichtheid: 326 ppi versus 284 ppi. De kijkhoek van de Note is prima en door de grootte van het scherm en de hoge resolutie past er veel beeld en/of tekst op het scherm. Het toestel is daardoor zeer geschikt als apparaat om van te lezen.


Readers Hub

Op het homescreen van de Note vind je standaard de Readers Hub. Via de Readers Hub kun je digitale kranten via PressDisplay, ebooks via Kobo of tijdschriften via Zinio lezen. Het krantengedeelte van PressDisplay stelt voor Nederland echter niet zoveel voor, alleen Dagblad De Pers (waarvan het laatste nummer op 30 maart verscheen) en de International Herald Tribune zijn nog beschikbaar. Je kunt wel naar andere landen doorklikken, waar meer buitenlandse kranten beschikbaar zijn. Voor het lezen van Nederlandse kranten en nieuws zul je moeten uitwijken naar de apps van de verschillende titels. Veel kranten en online nieuwsbronnen hebben Androidapps beschikbaar. Nieuws van onder andere Nu.nl, de Telegraaf en AD.nl is ook te vinden in de Samsung Music, Movies & Media-portal. Dit scherm is standaard geïnstalleerd op Note.

Via het boekenplankje in Readers Hub kun je snuffelen in het aanbod van Kobo en naar hartenlust ebooks aanschaffen en lezen. Dat werkt prima en de app heeft uiteraard de vertrouwde knoppen om de leeservaring aan te passen aan je eigen voorkeuren: vergroten of verkleinen van de letter, een ander lettertype kiezen, nachtmodus (witte tekst op een zwarte achtergrond), hoe de pagina omgeslagen moet worden, welke schermoriëntatie je prettig vindt en hoe helder het scherm moet zijn.

Tot slot biedt Zinio je binnen de Readers Hub de PDF’s van een groot aantal tijdschriften aan.

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om je eigen favoriete leesapp op de Note te installeren. Een aanrader is Aldiko, een uitgebreide leesapp met veel mogelijkheden om de app naar eigen smaak in te richten. Aldiko kan overweg met zowel onbeveiligde als beveiligde ePubbestanden met Adobe DRM en PDF.

Handgeschreven aantekeningen kun je in de standaard-app en met Aldiko niet maken op de Note, daar heb je andere apps voor nodig. Een goede hiervoor is Mantano Reader, waar je wel met de stylus aantekeningen bij ebooks kunt schrijven.


Schrijven

De S Pen werd al even genoemd en is het onderscheidende kenmerk waaraan de Note zijn naam ontleend. Met de S Pen kun je heel eenvoudig schrijven en tekenen op het apparaat. Het scherm reageert snel op de stylus en dat maakt het maken van aantekeningen erg prettig. De Note beschikt ook over handschriftherkenning: geschreven tekst wordt dan automatisch omgezet in getypte tekst. Zo kun je snel notities vastleggen en opslaan. Met de S Pen kun je ook screenshots maken en deze vervolgens bewerken. Bij het maken van aantekeningen of schetsen heb je vier verschillende ‘pennen’ ter beschikking: een penseel, een fineliner, een potlood en een markeerstift. Ook de dikte van de lijn en de kleur is in te stellen. De Samsung Galaxy Note is met deze functie ook erg handig voor zakelijk gebruik.


Conclusie

Het grote formaat van de Note is zowel een voordeel als een nadeel. Een veel gehoorde eerste reactie op het apparaat is: “wie gaat er nu bellen met zo’n grote smartphone?”. Toch went het formaat vrij snel en blijkt het juist voor de meeste functies een voordeel te zijn. Internetpagina’s die geen mobiele versie kennen zijn op de Note prima leesbaar en ook voor het digitaal lezen van ebooks en artikelen is het apparaat erg fijn. Met de S Pen voegt Samsung een handige extra functie toe aan het apparaat: het maken van aantekeningen en schetsen gaat eenvoudig en snel. Al met al is de Samsung Galaxy Note een prima alternatief voor mensen die het beste van twee werelden zoeken: een zakformaat tablet en de functionaliteiten van een smartphone.

De Samsung Galaxy Note is verkrijgbaar voor 519 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in