De Galaxy S is momenteel Samsungs paradepaardje onder de smartphones. Het apparaat werd onlangs door de EISA uitgeroepen tot beste smartphone van het jaar en kan gezien worden als een serieuze concurrent van de iPhone. Ook op het gebied van digitaal lezen valt het apparaat op, onder meer vanwege het 4-inch Super-Amoledscherm.
Het toestel draait op Android 2.1, voorzien van Samsungs eigen Touchwizz-interface. De Galaxy S is uitgerust met de 1 GHz Hummingbird-processor, wat momenteel de snelste processor op de smartphonemarkt is. Hierdoor kan de smartphone ook de grootste Android-applicaties aan en bovendien vloeiend multitasken. De snelheid van de processor merk je vooral bij het bedienen van het menu en het gebruik van internet: het navigeren over websites en het in- en uitzoomen gaat snel en soepel.
Uiterlijk
Voor het design heeft Samsung zo te zien erg veel geleend van de iPhone 3G. Net zo’n metaalkleurige rand om het scherm, de voorkant van het toestel is een geheel en er zit een home-knop onderaan het scherm. Opvallend is het lage gewicht van de telefoon (slechts 118 gram). Volgens sommigen doet het toestel daardoor wat kwetsbaar aan, maar ik vind het juist een voordeel: hij voelt namelijk wel behoorlijk stevig aan. Al met al ligt het toestel goed in de hand – niet onbelangrijk voor een toestel waar je langere tijd op wilt kunnen lezen – mede doordat er onderaan een lichte verdikking zit.
Bediening
Op het gebied van bediening zette Apple jarenlang de toon wat betreft gebruiksvriendelijkheid. Inmiddels is Android ook op zo’n hoog niveau aangekomen dat daar weinig verschil meer te merken is. In combinatie met een capacitief touchscreen en de eigen schil van Samsung is Android dan ook een ideaal besturingssysteem. Het is relatief open voor ontwikkelaars en de Android Market biedt veel vergelijkbare apps als de App Store van Apple.
De Galaxy S is behalve met een home-knop ook uitgerust met twee touch-functietoetsen, een voor ‘menu’ en een voor ‘terug’. Vooral die laatste is een handige toevoeging, omdat die ook in applicaties zelf werkt, waardoor je niet meer volledig bent aangewezen op de onderling verschillende menu’s van applicaties.
Super-Amoledscherm
Het scherm van de Galaxy S is een 4-inch capacitief touchscreen. Het is dus een stukje groter dan het scherm van bijvoorbeeld de iPhone en de HTC Desire. Qua aanraaktechniek is het scherm vergelijkbaar met dat van de iPhone en iPod. Het apparaat reageert snel en vloeiend op de lichtste beroering van het scherm.
De resolutie van het scherm is 480 bij 800 pixels. Voor de grootte van 4-inch is dat wellicht wat laag. Ter vergelijking: de Samsung Wave heeft dezelfde resolutie, maar op een scherm van 3,3 inch. Het 3,5-inch scherm van de iPhone 4 heeft zelfs een resolutie van 640 bij 960 pixels.
Samsung maakt voor de Galaxy S gebruik van de in eigen huis ontwikkelde Super-Amoledtechniek. Het scherm bestaat hier uit minder lagen dan traditionele LCD-touchscreens. Hierdoor vermindert de reflectie en verbetert de kleurhelderheid. Ook is het scherm in direct zonlicht nog redelijk goed leesbaar. Het grote verschil tussen andere schermen komt echter vooral binnenshuis tot uiting. Als je bijvoorbeeld de iPod touch en de Galaxy S beiden op maximale helderheid zet, springt de laatste er bovenuit. Het zwart is een stuk zwarter en de kleuren zijn een stuk helderder. Het zwart van het scherm is praktisch zo donker als de zwarte rand om het scherm heen. Het lezen in nachtmodus (witte letters op zwarte achtergrond) ziet er daardoor extra mooi uit. Ook de inkijkhoek van de Galaxy is groter dan die van de iPod touch en iPhone 3G. In vergelijking met de iPhone 4 verliest de Galaxy het qua scherpte, voornamelijk door de mindere resolutie. Op het gebied van kleurhelderheid en inkijkhoek zijn de iPhone 4 en de Galaxy vergelijkbaar, hoewel het wit van de Galaxy een wat blauwige schijn heeft.
ePub-ebooks lezen met Aldiko
Samsung wil het lezen van ebooks op de Galaxy S ook serieus onder de aandacht brengen, getuige het feit dat de applicatie Aldiko eBook prominent als tweede app op het scherm met applicaties staat voorgeïnstalleerd. Met deze applicatie is het mogelijk onbeveiligde ePub-bestanden te openen. Je kunt hiermee dus bijvoorbeeld de ebooks van de eBookstick op de Galaxy S lezen, of ebooks van het eveneens DRM-loze mijnEPUB.
Wanneer je de applicatie Aldiko opent, kom je in het bibliotheekscherm met een overzicht van de boeken die geïnstalleerd zijn. Er worden twee Engelstalige boeken standaard bijgeleverd, namelijk Pride & Prejudice en The adventures of Sherlock Holmes. Van het bibliotheekscherm kom je met een vingerbeweging van rechts naar links snel in een scherm om meer ebooks te downloaden, vanuit diverse bronnen.
Je eigen ebooks op de boekenplank van Aldiko zetten gaat eenvoudig door ebooks naar het interne geheugen van de telefoon te kopiëren. Ook kun je direct vanuit de browser op de Galaxy S ebooks downloaden en naar de boekenplank van Aldiko sturen.
Beveiligde ebooks lezen met Txtr
Wie ook beveiligde ebooks op de Galaxy S wil lezen die bij Nederlandse aanbieders te koop zijn (meestal beveiligd met Adobe DRM), dient voor dit moment gebruik te maken van de Txtr-app. Deze is te vinden in de Android Market en hiermee kun je (via een wat omslachtige omweg) beveiligde Nederlandstalige ebooks lezen. De app blinkt niet uit in mogelijkheden, maar heeft gelukkig wel standaardopties voor het wijzigen van lettergrootte en kleurenmodus.
Tijdschriften lezen met Issuu
Een interessante applicatie voor het lezen van tijdschriften op een Android-apparaat is Issuu. Dit programma, van het populaire tijdschriftenplatform Issuu.com, is op dit moment alleen nog beschikbaar voor Android, later zal ook een iPhone-applicatie volgen.
Met Issuu heb je de mogelijkheid digitale magazines op je smartphone te lezen. Je kunt er terecht voor zowel afzonderlijke nummers als abonnementen. De applicatie (nu nog in Beta-versie) ziet er erg gebruiksvriendelijk en degelijk uit. Het aanbod is enorm, en bestaat zowel uit professionele inhoud, van een aantal bekende tijdschriftenuitgevers, als ook uit user-generated content.
Op het grote scherm van de Galaxy S komen de full-color tijdschriften mooi tot hun recht. De applicatie werkt nog niet optimaal – zo is bij sommige tijdschriften de tekst amper leesbaar – maar biedt genoeg inhoud om je lang mee te vermaken.
Leeservaring
Wie gewend is aan het lezen van gedrukte boeken op normaal formaat, zal even moeten wennen bij het lezen van het scherm van een smartphone. De Samsung Galaxy S heeft echter een van de grootste schermen die nu in smartphones beschikbaar zijn. Concreet vertaalt dit verschil zich bij ebooks bijvoorbeeld in enkele regels meer tekst per pagina in vergelijking met de iPod touch of iPhone. Toen ik op beide apparaten een normaal leesbaar lettertype instelde, bedroeg dit verschil zo’n 4 à 5 regels. Hierdoor is het mogelijk op een comfortabele manier ebooks te lezen, je hoeft immers niet zo vaak om te slaan. Behalve lezen tijdens korte treinritten, is ook langere tijd achter elkaar van het Super-Amoledscherm lezen goed te doen. Bladeren gaat eenvoudig en vloeiend door het scherm licht aan te raken met de duim van je linker- of rechterhand, afhankelijk van in welke hand je het apparaat houdt.
Dankzij de heldere kleuren komen bijvoorbeeld strips (tip: Android Comic Viewer) en afbeeldingen ook goed tot uiting op het scherm. Bij maximale helderheid van het scherm spatten de kleuren er echt vanaf. Dat effect wordt mede versterkt door het feit dat zwart ook echt zwart is, zelfs bij volledig opgeschroefde helderheid, in tegenstelling tot het zwart van de meeste andere nu verkrijgbare telefoons.
Niet alleen de kwaliteit en grootte van het scherm zijn belangrijk voor een goede leeservaring, ook de accutijd is van belang. Op dat gebied is de Galaxy te vergelijken met andere smartphones, na een dag intensief gebruik moet hij toch echt weer aan de lader. Voor gebruik in je dagelijkse leven zal dit niet erg zijn, voor gebruik op vakantie is dit wellicht een groter probleem.
Conclusie
Al met al is de Samsung Galaxy S op dit moment een van de beste smartphones die je als digitaal leesapparaat kunt gebruiken. Dankzij het grote scherm, de heldere kleuren en de goede leesbaarheid, kun je zowel ebooks als artikelen, websites en strips prima op het apparaat lezen. Het scherm is groot genoeg om langere tijd van te lezen en zeker voor onderweg is de telefoon een ideale reisgenoot. Of je nu Nederlandstalige of Engelstalige ebooks wilt lezen, of tijdschriften, comics of kranten, dankzij de veelheid aan apps kun je dit apparaat makkelijk omtoveren tot je ideale ereader.