Review Samsung Omnia 7: groot en scherp scherm maar meer leesapps zijn welkom

0

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung heeft tal van populaire apparaten op haar naam staan zoals de Samsung Galaxy Tab 10,1 en de Samsung Galaxy S-smartphones. De Samsung Omnia 7 is Samsungs eerste Windows Phone 7-toestel en is één van de eerste smartphones in Nederland met dit besturingssysteem. Windows Phone 7 is een nieuw smartphonesysteem dat zich onder meer van de concurrentie onderscheidt met slechts één thuisscherm in plaats van meerdere. Opvallend is het grote 4-inch Super-Amoledscherm waardoor de smartphone geschikt is voor digitaal lezen.

De specificaties

Het thuisscherm van het toestel is scrollbaar en het bevat meerdere ‘tegels’. De Omnia 7 is uitgerust met een 1 GHz Snapdragon-processor, een werkgeheugen van 512 MB en een opslagruimte van 8 GB. Daarnaast heeft de telefoon een 5 megapixel-camera.

Het toestel heeft een 4-inch Super-Amoledscherm dat in vergelijking met het 3,5-inch scherm van de iPhone 4 groot is. De Samsung Galaxy S heeft eveneens een 4-inch scherm. Qua resolutie scoort het apparaat echter minder goed. De Omnia 7 heeft een resolutie van 480 x 800 pixels. Ter vergelijking: de iPhone 4 heeft een resolutie van 640 x 960 pixels terwijl het scherm kleiner is. De Galaxy S heeft dezelfde resolutie als de Omnia.

vergelijking Omnia 7 en iPhone

Uiterlijk

Het apparaat is relatief groot met afmetingen van 122,4 mm bij 64,2 mm bij 10,99 mm en is met een gewicht van 138,5 ongeveer even zwaar als vergelijkbare smartphones. Aan de voorkant heeft het apparaat drie toetsen: de fysieke ‘home’-knop, de ‘zoek’-knop en de ‘terug’-knop. Aan de bovenkant zit de koptelefoonuitgang en de microUSB-aansluiting met een schuifje dat ervoor zorgt dat er geen vuil en vocht in kan komen. Aan de linkerkant bevindt zich de volumeknop en aan de rechterkant de aan- en uitknop, lock-toets en de cameratoets. De camera zit aan de achterkant. De Omnia 7 heeft een mooie aluminium achterkant die prettig aanvoelt.

Het gebruik

Het apparaat reageert snel op aanrakingen en de bediening gaat makkelijk en snel dankzij de ‘home’-knop, de ‘terug’-knop en de ‘zoek’-knop. Het besturingssysteem van Windows werkt erg fijn want er is maar één thuisscherm en in plaats van icoontjes maakt het systeem gebruik van grote tegels. Op het hoofdscherm kan je jouw favoriete of meest gebruikte apps zetten. Deze apps worden weergeven met grote tegels waardoor het hoofdscherm er strak en modern uitziet. Voor meer apps swipe je naar links en deze worden weergegeven met een kleinere tegel. Sommige tegels zijn zogenaamde ‘live tiles’, wat inhoudt dat op de tegel zelf informatie getoond wordt zoals het beschikbaar zijn van een update of het aantal nieuwe berichten. De kleur van de tegels kan je zelf aanpassen en ook het standby-scherm kan je aanpassen.

Lezen

De smartphone verscheen in 2010 maar pas sinds 2011 is de Windows Marketplace toegankelijk voor Nederlandse gebruikers. Het grote scherm van het toestel is erg handig voor het lezen want er kunnen veel regels getoond worden op het scherm.

Het assortiment van leesapps is vrij klein en er worden momenteel geen Nederlandstalige leesapps aangeboden. Ebookreader-apps die aangeboden worden zijn Phree Book Reader , Tiny eBook Reader en Freda. Via Phree Book Reader kan je ebooks downloaden en lezen van Project Gutenberg. De reader biedt tal van opties waaronder aanpassing van het lettertype en lettergrootte. De manier van bladeren kan eveneens ingesteld worden zoals horizontaal of verticaal en met bladeranimatie of zonder. Het nadeel van deze ereader is dat wanneer je het scherm even niet aanraakt, de telefoon automatisch op standby gaat. Dit is lastig tijdens het lezen, want dan moet je steeds opnieuw de telefoon weer aanzetten. Automatisch staat de telefoon namelijk ingesteld op een screentime-out van één minuut. Dit kan je aanpassen naar: 30 seconden, 1 minuut, 3 minuten of 5 minuten.

Een fijne ebookreader-app is Tiny eBook Reader. Met deze app kan je vijf ebooks tegelijk bewaren. Je kan ebooks downloaden via Project Gutenberg of je kan jouw eigen ebooks erop zetten via Dropbox. De app ondersteunt slechts TEBR-bestanden, een bestandsformaat dat ontworpen is voor mobiele apparaten. Op de website van Tiny eBook Reader kan je bestandsformaten zoals HTML en ePub omzetten naar TEBR. De reader leest fijn, je bladert verticaal door het ebook heen. Een ander voordeel is dat er bovenin de app reclame verschijnt zodat het apparaat niet op standby gaat als je de smartphone even niet aanraakt. Ook leuk is dat je jouw vijf boeken op twee manieren kan tentoonstellen: op een boekenplank of als een waaier. Bovendien kan je veel aanpassen zoals het lettertype en lettergrootte, de kleur van de letters en de achtergrond, de grootte van de kantlijn en de paragraafafstand.

Via de ebookreader Freda kan je eveneens eigen ebooks lezen. Deze app ondersteunt echter alleen epubs zonder DRM. Jouw ebooks kan je toevoegen via Dropbox of Calibre. Daarnaast geeft deze app toegang tot de collecties van Project Gutenberg, Feedbooks en Smashwords. Met de app kan je in totaal twintig ebooks tegelijk bewaren.

Daarnaast worden in de Windows Marketplace verschillende apps aangeboden van klassiekers geproduceerd door Bottomless zoals Sherlock Holmes, Dracula, Moby Dick en Grimm’s Fairy Tales. Sommige van deze apps worden gratis aangeboden. Deze apps lezen niet zo fijn omdat ze uit één lap tekst met alinea’s bestaan waar je doorheen moet scrollen in plaats van uit bladzijdes. Bovendien wordt de tekst gepresenteerd zonder marges waardoor de leesbaarheid niet wordt bevorderd. Door uit te zoomen kan je wel een kantlijn krijgen. Er worden ook verschillende apps aangeboden die gedichten bevatten zoals van Edgar Allan Poe, William Wordsworth en John Keats. Deze apps zien er mooi uit, maar hebben een gekleurde achtergrond met witte letters waardoor het niet prettig leest. Windows Marketplace bevat eveneens apps waarmee je stripboeken kunt lezen die je via Dropbox toevoegt zoals Lindy Comics en Manga Crawler.

Conclusie

De Omnia 7 is een geschikte smartphone voor digitaal lezen vanwege het grote scherm met mooi en scherp beeld dankzij de Super-Amoledtechniek. Vanwege het grote scherm kunnen er veel woorden op één pagina getoond worden en dat leest prettig.

Het grootste nadeel van de Omnia 7 is het beperkte aanbod van apps. Het is voornamelijk jammer dat geen van de bekende leesapps beschikbaar zijn in de Windows Marketplace zoals de Boekenbol-app van Bol.com, de Kindle-app en de Kobo-app. De Kobo-app zal in ieder geval wel beschikbaar worden voor Windows 8. Gelukkig zijn er in de Marketplace drie leesapps die de moeite waard zijn. De Phree Book Reader, Tiny eBook Reader en Freda bieden een groot assortiment, voornamelijk oude boeken, van Project Gutenberg. Met de Tiny eBook Reader en Freda kan je eveneens eigen ebooks lezen.

Vorig artikeleReaders.nl bouwt forum uit met persoonlijke profielpagina’s en berichtenbox
Volgend artikelBarnes & Noble overweegt afsplitsen Nook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in