Review Sony PRS-T3

2

Sony was een van de eerste spelers op de ereadermarkt, maar is die voorsprong de afgelopen Jaren snel kwijtgeraakt. Het bedrijf lijkt aan een strategie vast te houden waarbij er zo weinig mogelijk en alleen essentiële productverbeteringen plaatsvinden. De T3 is de nieuwste ereader van het bedrijf.

Waar Kobo en Amazon inmiddels bijvoorbeeld al standaard verlichting aanbieden in hun nieuwste producten, is de T3 slechts een kleine verbetering ten opzichte van de versie van 2012 en heeft het apparaat geen ingebouwde schermverlichting. Wat wel fundamenteel nieuw is, is de ingebouwde cover van de ereader. Standaard zit er nu een cover bij de ereader die inhaakt aan de achterkant van het apparaat. Op zich handig, maar wil je het apparaat zonder cover gebruiken dan moet je er nog een aparte afdekking voor de achterkant bij kopen. En wil je alsnog verlichting op je ereader, dan is het zaak er een apart lampje bij te kopen. Sony biedt zelf ook een hoes met ingebouwde verlichting aan, maar die is – hoewel stijlvol – met 50 euro behoorlijk aan de dure kant. Dan is de stap naar een lichtje van een ander merk snel gezet.

De ereader heeft een 6 inch aanraakscherm van eInk, met een resolutie van 1024 bij 758 pixels. Niet het nieuwste van het nieuwste eInkscherm (dat is nu nog aan Amazon voorbehouden), maar wel een met een scherpe, snelle en heldere weergave. Verdere specificaties zijn vrij standaard. 2GB ingebouwde schijfruimte, uitbreidingsmogelijkheid door een MicroSD-kaartje, 2 maanden lezen op een volle accu en ondersteuning voor ePub, PDF, TXT en FB2. De PRS-T3 is leverbaar in drie kleuren en draait op een flink aangepaste versie van Android.

Onderaan het scherm vind je een aantal knoppen, behalve de standaard Android-knoppen ‘home’, ‘terug’ en ‘menu’, ook twee bladerknoppen.

Gebruik
Na het instellen van de ereader kom je in het homescherm, waar al direct een paar boeken voor je klaarstaan. Ook tref je er de handleiding aan zodat je je kunt inlezen in de diverse opties van je ereader. Onderaan het scherm staan snelkoppelingen naar je ‘Boekenplanken’, de ‘Boekwinkel’ en ‘Applicaties’. De verwijzing naar boekwinkel brengt je uit bij Bol.com, waar je na inloggen direct al je bij die winkel aangeschafte ebooks ziet staan en kunt downloaden naar je ereader.

Onder ‘Applicaties’ staan onder meer de browser, het notitieblok en diverse instellingen. Je kunt zowel handgeschreven als getypte notities invoeren. De browser is uiteraard basaal, zoals op andere ereaders, maar stelt je in staat om bijvoorbeeld je mail te checken of het laatste nieuws te lezen. Daarnaast kun je je ereader koppelen aan Facebook en Evernote. Hiermee kun je passages uit ebooks delen met je vrienden of naar de online notitiedienst Evernote sturen.

Ebooks overzetten naar je ereader kan door middel van de bijgeleverde software Reader. Hiermee kun je ook ebooks op je computer openen en lezen. Maar je kunt eveneens gebruikmaken van software als Calibre of Adobe Digital Editions. Ook is het mogelijk om direct vanuit de browser ePub-bestanden te downloaden naar je ereader, al ging dat bij mij niet bij alle bestanden goed.

Lezen
Het openen van een ebook gaat snel en soepel nadat je de cover van het boek hebt aangeklikt. In een boek heb je weinig mogelijkheden om de weergave van de tekst aan te passen. Zo kun je eigenlijk alleen de schermoriëntatie, het lettertype en de grootte van de letters aanpassen. Je hebt, anders dan bij sommige andere ereaders, geen invloed op de marges en regelafstand van een tekst.

De Sony T3 heeft wel enkele handigheidjes die het lezen van ebooks makkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld snel door een ebook heen bladeren door over het scherm naar links of rechts te vegen en je vinger vervolgens op het scherm gedrukt te houden. Ook handig is de optie om handgeschreven notities toe te voegen aan de tekst van een boek. Zo kun je makkelijk tekst onderstrepen of andere geheugensteuntjes aanbrengen in de tekst. Het schrijven op de ereader gaat verrassend soepel, snel en nauwkeurig, anders dan je op ereaders van eerdere generaties nog wel eens tegenkwam. Op deze manier voegt het ook echt wat toe. Eventueel kun je nog een stylus gebruiken om het schrijven makkelijker te maken.

Het aanbrengen van een bladwijzer gaat zoals bij wel meer ereaders door op de rechterbovenhoek van het scherm te drukken. Via de optie Notities in Applicaties vind je al de bladwijzers en aantekeningen in al je boeken bij elkaar. De T3 bevat ook een aantal woordenboeken. Helaas zijn dat voor het Nederlands enkel vertaalwoordenboeken. Voor talen als het Engels, Duits en Frans zijn wel verklarende woordenboeken beschikbaar. Vanuit de tekst van een boek kun je echter ook eenvoudig woorden selecteren en opzoeken op Google of Wikipedia.
De ereader ondersteunt ook PDF-bestanden, afhankelijk van de grootte hiervan gaat het bladeren en openen vaak wel iets trager dan ePub.

Conclusie
De Sony PRS-T3 is te beschouwen als opvolger van de T2 en T1, maar niet direct als vervanging. Heb je al een ereader uit de T-serie van Sony, dan hoef je hem niet meteen in te wisselen. De ingebouwde cover is origineel, maar onhandig is dat je hem daardoor niet zomaar zonder cover kunt gebruiken. Jammer is dat Sony ervoor kiest om geen verlichting in te bouwen, want we zien bij de Kobo en de Paperwhite van Amazon dat dit wel degelijk iets toevoegt. Al met al is de Sony T3 een degelijke ereader, die echter niet echt boven het maaiveld uitsteekt. Voor een adviesprijs van 139 euro is de ereader bovendien hoog aan de prijs, zeker als je er ook nog een cover met ingebouwd lampje van Sony bij wil kopen.

De Sony PRS-T3 is te koop bij onder meer Bol.com voor 139 euro.

Vorig artikelBarnes & Noble naar Nederland met Windows 8-app voor ebooks en tijdschriften
Volgend artikel‘Amazon komt in voorjaar 2014 met nieuwe ereader’
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

2 REACTIES

  1. Sony, rondom waardeloos en slechte service. Binnen 3 maanden teruggeweest naar de fabriek en na iets meer dan 1 jaar weg kunnen gooien, omdat er niets meer mee te doen was. Het apparaat was dus na iets meer dan 1 jaar niet meer te gebruiken wat redelijkerwijs niet mag, maar Sony laat je gewoon in de kou staan.

  2. Helaas door het crashen van een computer is de sony ereader niet meer te downloaden op mijn computer waardoor ik dus genoodzaakt ben om een andere ereader aan te schaffen. Op website van sony ook geen duidelijke informatie te verkrijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in