Een jaar na de succesvolle introductie van de Sony Readers in Nederland komt Sony met een nieuwe lichting ereaders. Ze maken gebruik van de nieuwste eInk-techniek en zijn daardoor sneller en bieden meer contrast. Qua uiterlijk gaat Sony door op de weg die ze ingeslagen waren: de PRS-650 is met zijn metalen uitstraling een stijlvolle en robuuste ereader.
De Sony Readers behoren sinds de introductie in september 2009 in Nederland tot de populairste ereaders. De PRS-300 was dat vooral vanwege de relatief lage prijs, de PRS-600 vanwege het met de vinger bedienbare scherm. Het enige nadeel van dat scherm was dat het nogal spiegelde, doordat er een extra laag over het scherm was aangebracht. De PRS-650 is wat dat betreft een forse verbetering. Sony maakt voor het scherm van deze ereader namelijk gebruik van speciaal ontwikkelde infraroodtechnologie. Hierdoor worden je vingerbewegingen geregistreerd zonder dat er een extra laag over het scherm nodig is. De techniek zit in de rand van het apparaat ingebouwd. Wat dan ook opvalt, is dat die rand iets hoger is dan bij veel andere ereaders; het eInkscherm ligt wat dieper in het apparaat.
Uiterlijk
De nieuwe Sony Reader Touch Edition lijkt op het eerste gezicht veel op de vorige versie. Wel is hij een stukje kleiner en uiteraard ziet het eInkscherm er anders uit. De metaalkleurige rand rondom het scherm is wat dunner, waardoor het apparaat veel compacter lijkt. De knopjes en ingangen zitten nog steeds op dezelfde plek. Bovenaan de aan/uit-schakelaar en de ingangen voor SD-kaart en Memory Stick-kaart, onderaan de resetknop, de microUSB-aansluiting, de 3,5-inch audio-aansluiting en de volumeknopjes. Rechts bovenin zit de stylus in het apparaat verwerkt, dat pennetje kan gebruikt worden om het scherm te bedienen en aantekeningen te maken. Onder het Pearl-eInkscherm, dat een grootte heeft van 6-inch, zitten vijf knoppen, twee om te bladeren, een om naar het hoofdscherm te gaan, een om de weergave aan te passen en een ‘opties’-knop.
Bij de ereader wordt geen hoes geleverd. De PRS-600 had dit nog wel, hoewel dat een sleeve was waarin je het apparaat enkel kon opbergen en niet kon gebruiken. Een standaard Sony-cover voor de PRS-650 is te koop voor rond de 35 euro. Opvallend is verder het lichte gewicht van de Touch Edition. Met bijna 220 gram is de ereader nog weer ruim 60 gram lichter dan de vorige versie.
Gebruik
Sony heeft de layout van het beginscherm van de ereader een flinke update gegeven. Zo zie je direct het laatste boek waarin je aan het lezen was, een overzicht van de boeken die er verder op het apparaat staan en snelkoppelingen naar ‘Periodieken’, ‘Collecties’, en ‘Alle notities’. Ook heb je toegang tot ‘Applicaties’ en ‘Instellingen’.
Om een ebook te openen druk je simpelweg op de cover van een boek, na enkele seconden verschijnt het boek dan op het scherm. Bladeren gaat met de knopjes links onder het scherm of simpelweg door je vinger over het scherm te bewegen. Je hoeft het scherm daarvoor amper aan te raken, het touchscreen is bijzonder gevoelig. Wanneer je door meerdere pagina’s snel achter elkaar wilt bladeren beweeg je je vinger over het scherm en houd je vervolgens je vinger op het scherm gedrukt. Hierna bladert de Reader snel door het ebook heen, tot je je vinger weer van het scherm afhaalt. Dit is een handige functie om snel meerdere pagina’s door te bladeren, een functie die een apparaat als de Kindle of de BeBook Neo mist.
Tijdens het lezen kun je met een druk op de ’zoom’-knop onder het scherm eenvoudig de lettergrootte aanpassen. Er zijn zes verschillende groottes, en verder kun je ook via dit menu de bladspiegel van het ebook wijzigen.
Bij de ingebruikname van de ereader heb je keuze uit een aantal woordenboeken. De voorkeur die je opgeeft valt later nog te wijzigen via het ‘instellingen’-menu. Als Nederlandse woordenboeken staan de Engels-Nederlands en Nederlands-Engels woordenboeken van Van Dale geïnstalleerd. Wanneer je een woord in het woordenboek wilt opzoeken, hoef je in een ebook enkel even te dubbelklikken op een woord dat je niet begrijpt. Vervolgens opent zich snel een menu met de verklaring van het woord. Ook is het mogelijk via dit menu een willekeurig woord op te zoeken in het boek, of het volledige woordenboek te raadplegen.
Verder kun je door dubbelklikken en vervolgens de vinger op het scherm te houden en te slepen makkelijk een passage in een ebook markeren. Daarna heb je de mogelijkheid bij de gemarkeerde passage zelf een aantekening toe te voegen, zowel via een virtueel toetsenbord als handgeschreven met de stylus. Het schrijven met de stylus werkt helaas niet heel erg goed, voornamelijk doordat er nogal een lange vertraging in zit. De gemaakte notities vind je via de ‘Opties’-knop overzichtelijk in een lijst terug. Via het beginscherm heb je daarnaast toegang tot alle notities uit de verschillende ebooks op het apparaat.
Bij het tonen van de cover van een ebook gebeurt het nogal eens dat de verversing van het eInkscherm niet volledig gebeurt, waardoor er door de afbeelding nog tekst heen schijnt. Ook als je snel vooruit en terug bladert, blijven er regels van de vorige pagina heel licht doorschemeren. Als je gewoon langzaam bladert gebeurt dit niet.
Nieuwe ebooks
Om nieuwe ebooks op de PRS-650 te zetten kun je gebruikmaken van het bijgeleverde kabeltje. Wanneer je de ereader voor het eerst met je computer verbindt, wordt je gevraagd de bijgeleverde software van Sony te installeren. Via die software heb je ook direct toegang tot de ebookwinkel van Bol.com. Hoewel de Sony Library niet de beste software is voor het beheren van je ebookcollectie, voldoet het wel om snel ebooks en andere bestanden van en naar je apparaat te sturen. Als bestandsformaten worden onder meer het populaire ePub en PDF ondersteund, beiden zowel onbeveiligd als beveiligd (Adobe DRM).
De Sony Reader Touch Edition heeft niet de beschikking over een wifi-verbinding. Voorafgaand aan de lancering van de ereaders werd dit door velen wel verwacht, maar volgens Sony is een draadloze verbinding geen noodzakelijke vereiste voor ereaders. Daarover kun je natuurlijk van mening verschillen, hierdoor is de nieuwe draadloze ebookwinkel van Bol.com in elk geval niet op de Sony Readers te gebruiken. Wanneer je overigens eenmaal gewend bent aan het werken met het kabeltje is het ontbreken van wifi mijns inziens geen al te groot probleem.
Daarnaast kun je ook via een geheugenkaartje ebooks op de PRS-650 zetten. De ereader ondersteunt twee modellen geheugenkaartjes, namelijk SD en Memory Stick Duo. Hiermee is het ingebouwde geheugen van 2 GB (1,5 beschikbaar) makkelijk uit te breiden.
Extra’s
De Touch Edition heeft als extra functies een fotoviewer, tekenblok, kladblok en een MP3-speler. Met die eerste kun je afbeeldingen in een diashow op de ereader tonen. Foto’s zien er door de 16 grijswaarden en het nieuwe eInkscherm behoorlijk scherp uit. Op het tekenblok en kladblok kun je respectievelijk met de stylus en het virtuele toetsenbord notities maken. De MP3-speler is fraai vormgegeven en toont de coverafbeelding erbij.
Conclusie
De nieuwe Sony Reader Touch Edition is een flinke verbetering ten opzichte van de vorige versie. Het apparaat heeft een zeer gevoelig aanraakscherm zonder hinderlijke reflecties, een verbeterd contrast, snellere paginawisselingen en een overzichtelijke interface. Sony heeft ervoor gekozen om verder geen nieuwe functies toe te voegen en simpelweg het bestaande model te verbeteren. Op de meeste punten valt dit goed uit. De ereader heeft wel een paar minpuntjes. Zo is er bij snel heen en weer bladeren doorschijnende tekst te zien en werkt het maken van aantekeningen met de stylus niet bijzonder goed. Wie daarover heen kan kijken en geen behoefte heeft aan extra’s als wifi, 3G of spelletjes, heeft met de PRS-650 een uitstekende ereader die doet waar het voor bedoeld is: ebooks lezen.
Met dank aan Sony voor het verstrekken van een reviewexemplaar.
De Sony PRS-650 is te koop voor 229 euro.