In september kondigde Sony de nieuwste generatie Readers aan. Volgens het bedrijf op dit moment de lichtste ereader die er op de markt is. Niet alleen het gewicht valt op: het design is compleet vernieuwd en de prijs is een stuk lager.
Om maar gelijk met het gewicht te beginnen: dat is echt een aanmerkelijk en positief verschil met de vorige generatie en ook met veel andere ereaders op de markt. Met 168 gram is de Sony Reader bijna 50 gram lichter dan de PRS-650 en maar net iets zwaarder dan een gemiddelde smartphone. De eerste indruk wordt dus met name bepaald door het lage gewicht, maar ook door het vernieuwde uiterlijk. Sony heeft voor het design met een schuin oog gekeken naar het ontwerp van de Xperia-smartphones, met de afgeronde hoeken en onderkant. Voor de liefhebbers van de metallic look van de vorige generatie is er ook nog goed nieuws. Het paneeltje met de knoppen op de Reader is metaal gebleven, de rest is kunststof. Van de breedte van de eerdere generatie is bijna een centimeter afgegaan, waardoor het apparaat beter in een hand ligt.
Qua knoppen heeft de Sony Reader veel van de PRS-650 overgenomen. Het grootste verschil is dat de aan/uitknop van de bovenkant naar de onderkant van het apparaat is verhuisd, en dat het niet langer om een schuifknop maar om een drukknop gaat. De bladerknoppen zitten links onderaan het scherm, daarnaast is een homeknop te vinden, rechts ervan de typische Android-terugknop en helemaal rechts de menuknop. De achterkant van de Reader is sober, met aan de rechterkant de geheugenkaartingang. Volumeknoppen zijn weggelaten, het volume wordt nu vanaf het scherm bediend.
Specificaties
De Sony Reader Wi-Fi komt in drie verschillende kleuren (zwart, rood en wit). Het apparaat heeft een schijfruimte van 2 GB, 6-inch Pearl-eInkscherm, een dual-touchscreen, geheugenkaartingang voor microSD-kaartjes, een aantal ingebouwde woordenboeken, notitiefunctie en internetverbinding via Wi-Fi. Bijgeleverd komt een stylus, waarmee je makkelijker aantekeningen kunt maken op het scherm van de ereader. In tegenstelling tot eerdere versies zit deze stylus nu niet meer in het apparaat zelf weggewerkt, waardoor je hem waarschijnlijk helaas wel snel kwijt zult raken.
De firmware van de Sony Reader is gebaseerd op Android, je ziet de Android-look dan ook op veel punten terugkomen, zoals bijvoorbeeld in menu’s. Het is overigens een niet echt open versie van Android, je kunt bijvoorbeeld niet zomaar zelf apps installeren. Of anders gezegd, het lukte me bij ons test-exemplaar wel om apk-bestanden te downloaden en installeren, maar vervolgens zie je de applicatie nergens meer terug. Het feit dat het apparaat op Android draait maakt het wel weer interessant voor de hackers onder ons, die misschien wel een manier zullen vinden om ook zelf handige apps werkzaam te krijgen.
De Sony Reader ondersteunt de belangrijkste bestandsformaten, namelijk ePub, PDF, TXT, MP3, AAC, JPG, GIF, PNG en BMP. Ondersteuning voor Word-documenten is niet meer aanwezig, in tegenstelling tot vorige edities. Dat is voor sommigen misschien een minpunt, maar ik heb zelf nog nooit Word-documenten op een ereader willen lezen, dus ik mis het in elk geval niet. Volgens Sony houdt de Reader het bij gemiddeld gebruik (een paar uur lezen per dag) ongeveer een maand uit op een volle batterijlading.
Gebruik
Bij het inschakelen van de Reader kom je direct in het Home-scherm uit, waarin je ziet welke boeken er onlangs zijn toegevoegd aan het apparaat en in welk boek je het laatste gelezen hebt. Verder heb je meteen toegang tot ‘Boeken’, ‘Store’, ‘Collecties’ en ‘Alle notities’. Daarnaast is er nog een tweede hoofdmenu-pagina op te roepen, waarin snelkoppelingen staan naar de browser, kranten of tijdschriften, de woordenboeken, een kladblok, foto’s en audio, en de apparaatinstellingen.
Om ebooks op de ereader te zetten kun je net als vroeger je toevlucht nemen tot het meegeleverde USB-kabeltje, en ze zo met behulp van ofwel Adobe Digital Editions/Sony Reader Desktop of de verkenner (voor onbeveiligde ebooks) overzetten. Daarnaast kun je nu ook ebooks via Wi-Fi naar je apparaat downloaden. Dit kan via de directe koppeling met de Bol.com-winkel, maar ook vanaf andere webwinkels.
Wanneer je eenmaal ebooks op je apparaat hebt staan, vind je ze terug in je bibliotheek. Daar kun je ze sorteren op datum, titel, auteur, naam van bestand en laatst gelezen. Openen doe je met een simpele klik. Vervolgens kun je ofwel met de bladerknoppen ofwel met een swipe-beweging door een boek bladeren. Als je de bladerknop ingedrukt houdt of een veegbeweging over het scherm doet en je vinger langere tijd op het scherm houdt, blader je sneller door een ebook heen.
In een ebook heb je via de menuknop onder andere de mogelijkheid om direct naar een pagina te navigeren, notities te maken, het lettertype te wijzigen of de weergave aan te passen. Het apparaat reageert op al deze dingen behoorlijk snel, bladeren gaat bijvoorbeeld nog een klein beetje sneller dan op de PRS-650. Ook is het mogelijk om direct in de tekst een woord te selecteren om het op te zoeken op Google, in het interne woordenboek of op Wikipedia. Jammer is dat de Sony Reader nog steeds geen Nederlands-Nederlands woordenboek aan boord heeft, dus je kunt het eigenlijk alleen gebruiken om Nederlandse woorden naar het Engels te vertalen of andersom. Hiervoor druk je enkele seconden een woord aan, waarna een handig menu verschijnt met de diverse opties. Daarbij heb je ook nog de mogelijkheid de selectie uit te breiden om bijvoorbeeld een hele alinea te markeren. Dit gaat allemaal heel soepel en zonder problemen. Je kunt eveneens je eigen notities maken, zowel met een virtueel toetsenbord als door met de stylus te schrijven. Als laatste is het ook nog mogelijk de schermoriëntatie aan te passen.
De Sony Reader geeft je de optie om het lettertype aan te passen. Hierbij heb je keuze uit een achttal verschillende groottes en zeven lettertypes. Die uitgebreide keuze vind ik een sterk pluspunt, hiermee kan je de tekst van een boek helemaal naar eigen smaak aanpassen. Behalve het lettertype kun je ook nog het contrast en de helderheid van het scherm wijzigen. Hoe vaak je echt van deze laatste mogelijkheid gebruik zult maken is nog maar de vraag, aangezien de standaardinstelling voor de meeste ebooks ook de meest ideale is.
Wat me positief opviel was de reactie van het touchscreen op bijvoorbeeld het invoeren van tekst via het virtuele toetsenbord. Dit gaat snel en soepel, waarbij het toetsenbord ook nog suggesties geeft tijdens het typen van woorden.
Extra’s
De belangrijkste extra functie van de ereader is de ingebouwde browser. Het is een behoorlijk complete browser – min of meer gelijk aan de standaard Androidbrowser – , je kunt bijvoorbeeld bladwijzers aanmaken, zelfs een screenshot maken en diverse andere gebruikelijke instelling wijzigen, zoals javascript aan of uit, pop-ups aan of uit, enzovoorts. Op websites kun je in- of uitzoomen door je twee vingers naar elkaar of van elkaar af te bewegen, en vervolgens kun je met vingerbewegingen aardig snel over de pagina scrollen, hoewel het door het eInkscherm nog niet ideaal is. De browser stelt je bovendien in staat om ebooks uit diverse bronnen te downloaden. Dat kan gaan om de ebooks die je koopt bij de via de snelkoppeling ‘Store’ toegankelijke Bol.com-website, maar ook ebooks die je op andere plaatsen koopt, via de bibliotheek leent, of gratis ebooks. Wanneer je zo’n boek downloadt, verschijnt deze meteen in je bibliotheek.
Andere extra’s van deze ereader zijn een audiospeler, waarmee je muziek of audiobooks kunt afspelen. Ook audiobestanden kun je via zowel de USB-kabel als de Wi-Fiverbinding op het apparaat zetten. Verder heeft de Sony Reader beschikking over een notitieblok waarmee je of met de stylus of via het virtuele toetsenbord je notities kunt opslaan. Vooral met behulp van de stylus kun je vrij nauwkeurig schrijven op het touchscreen, met je vinger gaat dat nog wat lastiger.
Conclusie
Ondanks dat Sony geen grote vernieuwingen introduceert in vergelijking met concurrenten als Amazon en Kobo, is de nieuwste telg van Sony’s Reader-familie een waardevolle toevoeging. Het apparaat is een stuk handzamer en compacter dan de eerdere generatie en het heeft een modern uiterlijk. Qua bediening en interface blijft Sony de concurrentie wat mij betreft nog steeds voor. De menustructuur is helder en overzichtelijk, de opties zijn duidelijk en de Reader reageert snel op je handelingen. Bijkomend voordeel is dat de Reader op Android gebaseerd is, dus Androidgebruikers zullen veel herkennen van de menu’s en werking van het apparaat.
Het uiterlijk van de nieuwe Sony’s heeft me verrast, ik vond de 650 namelijk al een mooi en stijlvol apparaat. Met de PRS-T1 slaat Sony een nieuwe weg in, maar gelukkig wel een die de leeservaring ten goede komt. Alle aandacht gaat uit naar het scherm en niets staat je in de weg om comfortabel te kunnen lezen.
De Wi-Fi-functie stelt je in staat makkelijker ebooks op het apparaat te zetten, en het is eigenlijk een functie waar ereaders vandaag de dag niet meer zonder kunnen. Daarbij komt ook nog eens dat de browser tamelijk uitgebreid is, en hoewel het natuurlijk in grijswaarden is kun je toch heel behoorlijk het internet op met de ereader.
Al met al is er met deze test genoeg reden om de Sony Reader Wi-Fi tot de nieuwe Beste keus van eReaders.nl uit te roepen.
De Sony Reader Wi-Fi PRS-T1 is normaal gesproken te koop voor 149,99 euro. Door verschillende redenen is de prijs momenteel echter verhoogd naar 179 euro.
Lees hier ook de review die prijswinnaar Patrick Tingen van de Sony PRS-T1 maakte.