Review Sony Tablet S: My First Sony

0

Sony stapt als laatste grote speler op de tabletmarkt met de op Android gebaseerde Tablet S. Ze hebben genoeg tijd gehad om sterk op de markt te komen en met een reputatie van goede hardware tegen een pittige prijs, zal de Tablet S dat gelijk waar moeten maken.

My First Sony

Voor we het over specs en software gaan hebben, kunnen we echt niet om het speciale ontwerp van de Tablet S heen. Meestal omschreven als de vorm van een wig, maar zelf zie ik het meer als een omgeslagen tijdschrift. Zo’n andere vorm vraagt ook gelijk een andere manier van vasthouden. Het gewicht ligt meer in het dikke gedeelte en de balans is heel evenwichtig als je hem ook in één hand neemt als een tijdschrift. Wanneer hij op tafel ligt ervaar je gelijk een prettige kijkhoek en juiste hoek om te typen. Het nadeel is dan wel dat hij op het dikste punt wel bijna twee keer zo dik is als de iPad.

Het grootste verschil met Apple zit toch echt wel in de uitstraling. De uitstraling van Apple omschrijf ik vaak als wit en van Sony als zwart. Meestal is het een glimmend zwart, erg besmettelijk voor vette vingers en met aantrekkingskracht op stof. De Tablet S is geen uitzondering hierop, met bovendien een achterkant die lijkt op een stukje iPad-aluminium, maar dit is toch echt gespoten plastic. Hoe mooi de vorm dan ook mag zijn, naast een iPad wordt het echt een My First Sony, speelgoed naast het echte werk. Het testmodel vertoonde ook wat speling aan de binnenkant (lichte rammel) en het klepje waarachter de micro-USB-aansluiting en SD-kaartsleuf zich bevinden, maakt het goedkope gevoel af.


Stof

Je zou zeggen “een beetje stof en wat vette vingers, waar maak je je druk om?”, maar materiaalkeuze is toch heel belangrijk voor een fijne tabletervaring. Ik kan me er inderdaad druk om maken, want ik wacht vol verwachting op een tablet die meer is dan de standaard Androidkloon en baal dan gewoon dat het gewoon net niet is wat het moet zijn. Ik snap het ook wel van Sony, je kan na 30 andere platte plakken niet met hetzelfde komen en dit ontwerp kan waarschijnlijk alleen zo worden uitgevoerd. Volgens Sony zit er echt een glazen plaat voor het beeldscherm (geen Gorilla Glass), maar het voelt toch heel plastic aan en het aantrekken van stof op deze manier is niet echt een eigenschap van glas.


Beeldscherm

In tegenstelling tot de Samsung Galaxy 10.1, heeft de Tablet S een 9,4 inch scherm in een verhouding van 1280 x 800 pixels. Een hoger oplossend vermogen dan dat van een iPad, maar de verhouding is wel anders, 8:5 tegenover de 4:3 van de iPad. Deze laatste verhouding leent zich beter voor boeken en vooral tijdschriften in PDF-formaat. Ik ben nog geen tablet met kleurinstellingen tegengekomen, wat juist voor kleurechtheid zo fijn zou zijn. De Tablet S is namelijk iets te gelig. Helderheid is wel in te stellen, maar het maximum ziet er in vergelijk met de iPad nog niet eens zo helder uit. Het scherm biedt wel de Sony TruBlack-technologie en het zwart is inderdaad diep zwart en niet het antraciet wat je meestal gewend bent. Tijdens het opstarten van de tablet is dit vooral goed waar te nemen.


Connector

De aansluiting voor de stroomoplader is uniek, iets wat Sony wel vaker doet (ik snap alleen niet waarom). De Tablet S kan ook niet via de USB-aansluiting worden opgeladen, dus ga je langer van huis weg, dan moet de adapter mee. Eenmaal opgeladen heb je voor ongeveer 7 uur genoeg aan stroom, iets korter dan een Samsung Galaxy Tab of een iPad 2.


Hardware

Binnenin de tablet zit een dual-core 1GHz Tegra 2 processor met 1 GB aan RAM. Best wel heftig voor een tablet, maar ik merkte er niet veel van. Angry Birds speelt zonder horten en stoten en ook video liep netjes, maar het hele snelle snappy effect tijdens het navigeren en lezen van tijdschriften zag ik er niet vanaf.


Sony Only

Op softwaregebied werkte elke Androidapp die ik uitprobeerde. Van Amazon Kindle tot en met Wordfeud. Sony heeft ook wat eigen werkjes op de tablet uitgevoerd. De eigen ebookreader, Reader, stelt niet zoveel voor. Geen Reader Store of Adobe Digital Editions-ondersteuning.

De universele afstandsbediening-app is een slimme toevoeging. Vanuit een vaste database kun je je hifi-apparatuur toevoegen en via simpele veegbewegingen bedienen. Niet al mijn apparatuur werkte na herkenning met de app, maar ik neem aan dat dit plooien zijn die nog gladgestreken moeten worden.

Gamers kunnen hun hart ophalen, de Tablet S is namelijk PlayStation-gecertificeerd. Een emulator geeft je de mogelijkheid om PS1-games en PSP-games af te spelen. Meegeleverd zijn Crash Bandicoot en Pinball Heroes. Hoewel Crash Bandicoot een goeie platformer is, komt het erg gedateerd over (het lijkt een rechtstreekse poort van de game uit 1996) en de virtuele controller op het beeldscherm zit in de weg. Ik ben erg benieuwd wat de volgende games zullen brengen. Een connectie met Playstation 3 en eventueel zelfs het op afstand bedienen van de PlayStation 3?

De DLNA-client kan via het netwerk content afspelen en heeft daar geen aparte app als Air Video bij de iPad 2 voor nodig.


3 Smaken

Het goedkoopste model met 16 GB kost €429, voor 32 GB komt daar nog eens €100 bij. Een 16GB-versie met 3G is met €549 het duurst. Meer heb je ook niet nodig, want extra geheugen is in de vorm van een SD-kaartje zo bijgeplaatst.


Conclusie

De Tablet S is dan misschien niet de allerbeste tablet die er is, onder de Androidtablets scoort hij hoog. De vormfactor kan een belemmering zijn, zo ook de stroomaansluiting. De Playstation-integratie en de afstandsbedienings-app zijn uniek en voegen ook echt wat toe. Maar met een prijs gelijk aan die van een iPad 2, moet je wel echt een hekel hebben aan Apple om de kleine ergernissen voor lief te nemen.

Vorig artikelPrimera richt zich op online boek- en ebookverkoop
Volgend artikelBritish Library biedt toegang tot historische kranten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in