Review: Tolino Shine

16

Sinds eind vorig jaar is de Tolino Shine in Nederland verkrijgbaar via Libris. Ook in België wordt het apparaat aangeboden, bij boekhandelketen Standaard. De van oorsprong Duitse ereader heeft hiermee de stap naar de lage landen gemaakt. In eigen land is het Tolino-platform een serieuze tegenhanger van Amazon Kindle. Waarmee onderscheidt de Tolino Shine zich van de concurrentie?

Als serieuze ebookverkoper kun je tegenwoordig niet meer om een goed ebookplatform heen. Omdat het nogal wat kost om dit zelf te ontwikkelen – denk bijvoorbeeld aan apps voor de verschillende apparaten die goed samenwerken met een ereader en de eigen webshop – kiezen veel winkels ervoor om samen te werken met een grote buitenlandse partner. Zo werkt Bol.com samen met Kobo, en hebben het Nederlandse Libris/Blz. en de Vlaamse keten Standaard voor Tolino gekozen. Een platform dat bestaat uit enkele ereaders met verschillende specificaties, apps, een cloud-platform en een geïntegreerde ebookshop. Een van de voordelen van zo’n platform is dat je op elk apparaat kunt verder lezen waar je op een ander apparaat was gebleven in je ebooks. Het nadeel is dat je hierbij wel gebonden bent aan de boeken van de winkel waarbij je de ereader gekocht hebt. Ebooks van andere winkels kun je wel openen op de Tolino, maar die worden niet gesynchroniseerd.

Specificaties
De Tolino Shine heeft een Pearl E Ink-scherm met een resolutie van 1024 bij 758 pixels. Er is 2 GB schijfruimte voor ebooks beschikbaar, daarnaast heb je als gebruiker 25GB cloud-opslag beschikbaar. Verder zit er een ingang voor een geheugenkaartje in en kun je ebooks in de formaten ePub, PDF en TXT openen. De Tolino Shine heeft een processor van 800 MHz en houdt het volgens de fabrikant zo’n 7 weken uit op een batterijlading. De ereader draait op een aangepaste versie van Android. Hier merk je in de praktijk weinig van, je kunt bijvoorbeeld niet zelf extra apps installeren.

Met een gewicht van 190 gram zit de Tolino in de middenmoot. Het design is redelijk strak te noemen, alhoewel de ereader een vrij brede rand heeft en een diepliggend scherm. In de randen zit de infrarode-aanraaktechniek verwerkt. Onder het scherm vind je een grote home-knop waarmee je terugkeert naar het hoofdscherm. an de bovenkant zit behalve de aan/uit-knop ook nog een apart knopje om de verlichting aan en uit te zetten.

Wat specificaties betreft doet de Shine weinig onder voor de concurrentie – uit 2013 om precies te zijn. Het apparaat werd namelijk in dat jaar op de markt gezet. Sindsdien zijn er niet zo heel veel verbeteringen geweest op de ereadermarkt, anders dan een wat snellere processor, waterdichtheid en een nog wat helderder en contrastrijker scherm en wat modernere designs. In dat opzicht is het niet zo erg vreemd dat de Tolino Shine nog als ‘nieuw’ door Libris en Standaard wordt aangeprezen, hoewel je dus inmiddels wel nieuwere ereaders hebt.

Lezen & bibliotheek
Op de Tolino Shine kun je zoals gezegd ebooks lezen in de formaten ePub, PDF en TXT. Ebooks zet je via een USB-kabeltje of MicroSD-kaartje op de ereader. Ook kun je via een wifi-verbinding gebruik maken van de ingebouwde ebookwinkel van de Tolino. De ebooks op je apparaat kun je ordenen in verzamelingen, en de plankjes kun je onder meer sorteren op titel en schrijver.

Als je een ebook geopend hebt, zijn er diverse mogelijkheden om de tekstweergave naar eigen smaak aan te passen. Zo is het mogelijk om de lettergrootte en het lettertype aan te passen en kun je uitlijning en regelafstand wijzigen. Bladeren in een ebook gaat door ofwel te vegen over het scherm of aan de rechterkant of linkerkant te drukken. Dit valt niet aan te passen op de Tolino Shine, je kunt er dus bijvoorbeeld niet voor kiezen om te bladeren door aan de onderkant of bovenkant te drukken, zoals bijvoorbeeld op de Kobo’s wel kan. Het apparaat tijdens het lezen met alleen je linkerhand bedienen is daardoor wat lastiger.

Verder heb je de mogelijkheid om verklarende woordenboeken en vertaalwoordenboeken te installeren in verschillende talen. Heb je dat gedaan, dan kun je vervolgens door lang op een woord te drukken de betekenis opzoeken. Daarnaast kun je op die manier ook eenvoudig tekst selecteren, markeren en annotaties maken. Ben je aan het eind van een boek gekomen, dan krijg je enkele nieuwe boekentips vanuit de ingebouwde ebookwinkel.

Alle opties die je hebt op de Tolino zijn redelijk standaard te noemen. Onderscheidend op dat vlak is de ereader dus niet. Ook valt op dat je zo af en toe best even moet wachten voordat er iets gebeurt, bijvoorbeeld bij het openen van een groot ebook of het zoeken van een woord en naar een ander gedeelte van een ebook navigeren. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de niet zo heel krachtige processor die in het apparaat zit.

Extra’s
De Tolino biedt als extra functie nog een webbrowser aan waarmee je websites kunt openen. Op die manier kun je bijvoorbeeld snel het nieuws lezen of je mail bekijken. Met complexere websites heeft de Tolino wat meer moeite. Filmpjes kijken lukt al helemaal niet, maar daar zijn ereaders dan natuurlijk ook niet voor gemaakt.

Conclusie
Met de Tolino Shine brengen Standaard Boekhandel en Libris niet het nieuwste van het nieuwste. Inmiddels zijn bijvoorbeeld ook de Tolino Vision 1 en de Tolino Vision 2 beschikbaar. Die laatste is nu ook al te koop bij Standaard Boekhandel en zal waarschijnlijk op korte termijn ook bij Libris te koop zijn.

Voor een prijs van 99 euro heb je met de Tolino Shine prima waar voor je geld. Het apparaat heeft wat minpuntjes, waarvan de soms merkbare traagheid de grootste is. Wel is de Shine erg gebruiksvriendelijk. De handleiding is snel te vinden en bovendien tref je hier en daar handige info-schermpjes waarin de belangrijkste functies worden toegelicht. Wil je net een wat sneller en moderner apparaat en vind je waterdichtheid belangrijk, dan kost dat ook gelijk zo’n 50 euro meer.

Vorig artikeliBooks: je kunt ebooks nu tot 14 dagen retourneren
Volgend artikelDuitse boekhandels: ruil je Kindle gratis in voor een Pocketbook
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

16 REACTIES

 1. Hallo, ik slaag er niet in om mijn boeken uit iBooks te downloaden naar mijn Tolino Vision. De boeken zijn leesbaar op mijn Laptop (Macbook Pro), op mijn iPad en op mijn iPhone zonder enig probleem maar de Tolino zegt dat het bestand corrupt is. Als er iets corrupt is zal het wel de Tolino zijn. Heeft er iemand een idee of tip hoe ik wel boeken kan overzetten ?

 2. Dat is niet zo vreemd. iBooks zijn beveiligd met een eigen beveiligingssysteem dat enkel met ‘Apple’ apps werkt. Epub maar toch anders. Niets aan te doen vrees ik. Leuk dat elk boek gelezen kan worden binnen het productengamma van Apple maar daar houdt het dan ook op. Ook Amazon heeft zo’n eigen ‘ecosysteem’ en zelfs Kobo is – in mindere mate maar toch – in dat bedje ziek.

 3. Dat klopt Joan, ondertussen had ik dat ook ontdekt tot mijn frustratie. Er bestaan converters maar die zijn onbetrouwbaar tenzij je er 45 $ voor wil betalen. Niet dus. Bedankt voor uw reactie !

 4. Was tevreden over deze ereader maar lijkt wel te werken met Windows, looptmer vast dan dat hij werkt. Standaard een paperclip mee om te lezen is een must.

 5. Beste Hans,

  ik heb nu ruim twee jaar een shine en herken het vastlopen niet heel erg. In het verleden gebeurde het wel eens tijdens het internetten, maar met de laatste update is dat verholpen. Heb je de laatste updates gedaan? Onder apparaatinfo vind je de softwareversie. op dit moment is dat 1.8.0. Misschien is er iets mis gegaan bij een update.
  Overigens is een paperclip bij mij nooit nodig geweest: als je tegelijk de homeknop en de aan/uitknop indrukt en (lang) vasthoudt wordt de ereader ook opnieuw opgestart.

  Weet je dat je de Tolino redelijk eenvoudig terug kunt brengen in “fabrieksstand”? Als je bij het inschakelen de home-knop en de aan/uitknop tegelijk indrukt en vasthoudt kom je na een tijdje in een keuzemenu. Daar kun je kiezen voor normaal opstarten of terug naar fabrieksinstellingen. In het laatste geval moet je natuurlijk wel de updates opnieuw uitvoeren die je na je aankoop hebt gedaan, en je bent je boeken, aantekeningen en andere instellingen kwijt.
  Hopelijk kun je zo de vastloper verhelpen.
  Veel leesplezier!

 6. Beste

  Ik kocht in december een Tolino sine ereader. In de vakantie werkte het scherm plots niet meer. Je kan duidelijk zien dat er niets op gelegen heeft of dat hij niet gevallen is. Het scherm heeft het gewoon begeven. Nu vertelden ze me in Standaard Boekhandel dat dit niet onder de garantie valt. Er staan nog 6 boeken op die ik kocht en niet las. Ik zou wel een tweede Tolino kunnen kopen en dan de boeken zo overzetten.

  Omdat ik die Tolino echt nog niet lang heb en me niet eerlijk behandeld voel (Tolino zelf liet weten aan Standaard Boekhandel dat mijn Tolino sowieso uit een slechte serie kwam) zou ik graag rechtstreeks contact opnemen met Tolino. Kan iemand me hierbij helpen?

  Mvg
  Marie Decock

 7. ook ik heb een tolino shine en na de laatste update van de fabrikant doet hij helemaal niets meer ook kan ik hem met de laptop niet meer verbinden. was er erg content mee maar heb nu nies meer .hebben jullie tips voor mij resetten hebben we al gedaan

  • Had vandaag net hetzelfde probleem en zag dat hij bleef steken op iets met USB.
   Heb het usb-kaartje verwijderd en oef .. gelukt!

 8. To tolino service
  I just bought tolino vision 4hd. Tool itself is amazing but I’m so dissapointed with dictionaries!!! Is it possible that I cannot find nowhere descent polish-english and polish-german dictionary.

  Is it true what I see on your main webpage that your offer is limited to languages: English German Spanish Italian and French.

  Please help me with additional Polish language cause I cannot use this tool as I would like to.

  I checked kindle possibilites and I found full offer off hand. Quality of tolino is high but without proper dictionary this is not possible to use.

  I’m looking forward for your feedback. I would be obliged for your prompt response as I really would not like to send back tolino but for now I’m forced to do so.

  Thank you in advance for your support.

 9. Voor mijn man 2 jaar geleden een tolino vision 2 gekocht. Na veel oefenen kon hij er mee overweg. inmiddels is het apparaat meerdere malen vastgelopen en ter reparatie aangeboden. Nu zit hij weer zo vast als een huis. ik ben er klaar mee. Ga voor mijn man ook een kobo kopen!!

 10. Ook mijn Tolino heeft het begeven. Ik merkte het op net na de garantieperiode nadat hij 6 maand onaangeroerd in het nachtkastje was blijven liggen. Ik kreeg hem nog onmogelijk opgestart. Dan maar naar de standaard boekhandel terug gebracht en kreeg als antwoord “onherstelbaar”. Diep teleurgesteld want ik heb er weinig gebruik van gemaakt en dan is het best wel een dure aankoop geweest. En dan wordt er niet eens een compensatie aangeboden terwijl het duidelijk om een fabrieksfout gaat.

 11. Mijn tolino II werd al vervangen na 18 maand.. en relatief weinig gebruikt te hebben.
  Mijn echtgenote heeft nu continu problemen dat haar tolino vastloopt….is ook hooguit een jaar oud..
  We hebben elk een tolino en al allbei problemen…….denk dat ik eens een mailtje zal sturen naar de ceo van Standaard boekhandel Dhr Schotte..
  Nu weer een nieuw probleem op mij. Tolino.. ..heb hier niks maar dan ook niks voor gedaan en nu blijken een 40 tal boeken plots in de cloud te zitten.
  Wij zitten op een zeilboot laat staan dat wij wifi op die tolino plaatsen .. dus weer een raadsel.
  Ben het kotsbeu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in