Review Txtr Beagle: unieke mini-ereader voor een mini-prijs

0

Het Duitse Txtr werd in oktober 2012 wereldnieuws met de aankondiging dat ze een ereader van nog geen tientje op de markt wilden brengen. Het bedrijf introduceerde de Txtr Beagle, een 5-inch ereader met zeer basale functies. eReaders.nl kreeg als een van de eersten een testexemplaar. Gaat deze mini-boekenlezer de hype van 2013 worden op ereadergebied?

De Txtr is een van de opvallendste apparaten die we tot nu toe in handen hadden. Dat komt allereerst door de unieke vorm. Een zeer lichtgewicht ereader (130 gram met batterijen) en dun, met onderaan een ronde uitsparing voor de twee AAA-batterijen waarmee het apparaat het volgens de specificaties meer dan een jaar moet uithouden. Door het ronde, wat zwaardere compartiment waar de batterijen zich bevinden, ligt de ereader prettig in de hand. Je houdt hem prima met je linker- of rechterhand vast, waarbij je met je duim eenvoudig de drie bedieningsknoppen kunt bereiken. De verdere eigenschappen van de ereader zijn een 5-inch E Ink Vizplex scherm met een resolutie van 800 bij 600 pixels en 8 grijswaarden. De gekleurde achterkant is te verwisselen met andere kleuren.

Ook opvallend zijn de mogelijkheden van de Txtr, of eigenlijk het gebrek aan mogelijkheden. Kort gezegd kun je er alleen boeken mee lezen. Het apparaat heeft dan ook als motto “read only” meegekregen. De Txtr heeft geen menu aan boord, geen mogelijkheden om het lettertype aan te passen, je bibliotheek te beheren, aantekeningen te maken of bijvoorbeeld ebooks te sorteren of te doorzoeken. Wat ook ontbreekt is een USB-poort en uitbreidbare schijfruimte. Alles waar tot nu toe zelfs een basale ereader nog wel over beschikte heeft de Beagle niet nodig om als ereader te functioneren. Hoe werkt de Beagle dan wel?

Gebruik
De Beagle werkt alleen in combinatie met de applicatie van Txtr voor tablets en smartphones. Op dit moment enkel nog die voor het Android-platform, Txtr is ook bezig met iOS-versies van de app. Voordat je de Txtr Beagle dus kunt gebruiken, moet je in elk geval de beschikking hebben over een Android-tablet of telefoon, met minimaal Android 4.0. Verder moet je apparaat ook uitgerust zijn met Bluetooth-verbinding, want het aansturen van de ereader gaat via Bluetooth.
Na het downloaden van de Txtr-app vind je onder “Instellingen” in de app de optie Txtr Beagle. In dit menuscherm kun je de ereader verbinden met je tablet. Dit is de eerste stap bij het gebruik van de Beagle. Wanneer je op “Sluit Txtr beagle aan” klikt, gaat de tablet of smartphone via Bluetooth op zoek naar de ereader. Om de Beagle te vinden moet ook op de ereader de Bluetoothverbinding ingeschakeld worden. Dit doe je door de aan/uitschakelaar aan de achterkant enkele seconden in te drukken. Op het scherm van de Beagle verschijnt dan de mededeling “Pairing with your smartphone”, en na enkele seconden is het apparaat aangesloten. Vervolgens kun je vanuit je bibliotheek in de Txtr-app boeken versturen naar de ereader.

Met de Txtr-app kun je zowel boeken uit de boekwinkel van Txtr als eigen ePub-bestanden lezen en naar de Beagle versturen. Txtr heeft een Nederlandstalige webwinkel met tal van boeken van bekende en minder bekende schrijvers. De in de app ingebouwde winkel blinkt niet uit in mogelijkheden, maar de shop is ook in de browser te benaderen en doorzoeken. Om je eigen boeken in de Txtr-app te lezen, kun je ze via de bestandsverkenner van je Android-apparaat openen en kiezen voor “Openen in Txtr”. Als je vervolgens in het geopende ebook rechtsboven op “uploaden” klikt, wordt het ebook in je Txtr-bibliotheek geplaatst.

Boeken versturen naar de Beagle gaat door in de bibliotheek van de app enige tijd op een titel te drukken en te kiezen voor “Verstuur naar txtr beagle”. Als op de ereader Bluetooth is ingeschakeld, begint de smartphone of tablet nu met het boek naar de ereader te sturen. Al na enkele seconden kun je dan gaan lezen op de ereader, de rest van het boek wordt op de achtergrond naar de Txtr verstuurd. Boeken verwijderen van de Beagle is wat lastiger, het is niet mogelijk individuele boeken te verwijderen maar wel kun je het hele apparaat wissen via de app.

Een beetje eigenaardig aan de hele procedure is dat je op de ereader zelf niet het lettertype of lettergrootte kunt wijzigen van de ebooks die erop staan. De app kijkt naar hoe je het ebook als laatste ingesteld hebt op de tablet of ereader zelf, en verstuurt met die instellingen het boek met alle pagina’s als bitmap-afbeeldingsbestand naar de ereader. Op de ereader passen gemiddeld maximaal zo’n 5-15 boeken, afhankelijk van het aantal pagina’s.

Lezen
De Txtr Beagle is, wanneer je er eenmaal ebooks op geplaatst hebt, een van de meest gebruiksvriendelijke ereaders ooit, vooral door het gebrek aan opties. Op het beginscherm kun je door middel van de pijltjes bladeren tussen de ebooks die er op het apparaat staan. Met de middelste knop open of sluit je een ebook. De ereader onthoudt van elk boek waar je gebleven was. Snel door een boek heen bladeren is ook mogelijk, druk daarvoor langdurig op een van de pijltjes. Verder heb je bij het lezen van ebooks geen opties, je kunt met het apparaat echt alleen maar lezen.

Het 5-inch scherm van de Beagle is van een al wat ouder e-inkversie, maar prima leesbaar. Wel even wennen is de flikkering die je bij het omslaan van iedere pagina ziet. Het volledig verversen van het beeld is niet uit te zetten, zoals dat tegenwoordig bij de nieuwere ereaders wel kan. Qua grootte is het vergelijkbaar met de Kobo Mini, die ook een 5-inch scherm heeft. Qua scherpte en contrast is het wel wat minder dan dat van de high-end ereaders van bijvoorbeeld Kobo, Amazon en Sony. Ondanks dat valt er – als je gewend bent aan de geringe schermgrootte – prima van het apparaat te lezen. Hij reageert ook behoorlijk snel op de invoer via de knoppen, dat komt voor een belangrijk deel omdat de ereader in feite enkel maar bitmaps weergeeft en geen ePub hoeft te renderen, wat bij andere ereaders soms wat aan snelheid kan verminderen. Bij sommige ePub-ebooks, met wat meer opmaak, ging het overigens niet altijd helemaal goed. Het best leent de Beagle zich dan ook voor eenvoudige fictie-titels.

Conclusie
Txtr kiest voor een geheel eigen benadering van het digitaal lezen van boeken en gokt op mensen die voor onderweg een handzaam en goedkoop apparaatje willen. Smartphone-schermen zijn voor de meeste mensen toch weer net iets te klein en oncomfortabel om fatsoenlijk ebooks van te lezen, de Txtr Beagle is dan met het iets grotere en bovendien leesvriendelijke e-inkscherm een uitkomst. Het apparaat is praktisch dummy-proof in gebruik. Enkel het overzetten van ebooks met behulp van de Txtr-app op tablet of smartphone vraagt enige oefening. Wanneer je dit eenmaal door hebt is dit echter makkelijk uit te voeren.

Je kunt de Beagle niet vergelijken met volwaardige ereaders, omdat deze een andere doel en functie hebben. Toch, wie een ereader wil waarop je bijvoorbeeld direct vanaf het apparaat boeken kunt kopen en invloed hebt op lettertype en grootte, kan de Txtr Beagle beter links laten liggen want dan raak je waarschijnlijk teleurgesteld over de geringe mogelijkheden.

Het is nog even afwachten of het Txtr lukt om de ereader ook echt voor minder dan een tientje te verkopen. Het bedrijf is in gesprek met telecomoperators om het apparaat bijvoorbeeld bij aankoop van een smartphone voor een klein bedrag erbij te kunnen leveren. Voordat Txtr met dit toch wel unieke platform door kan breken zal er nog wel het een en ander aan de app zelf moeten veranderen. Vooral de ingebouwde ebookwinkel van het bedrijf is nog niet erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Als ereader is de Txtr Beagle een leuk hebbedingetje die mogelijk een nieuwe doelgroep kan interesseren in digitaal lezen.

Vorig artikelTelegraaf Archief: oude kranten lezen via iPad-app
Volgend artikelAmazon verwijdert ‘discutabele’ recensies: tijd voor een ander reviewsysteem?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in