Als je elke tablet van de buitenkant bekijkt, is het niet meer dan een glazen plaat met daarachter een beeldscherm. Binnenin vind je min of meer wel dezelfde processor en tref je Angry Birds in negen van de tien gevallen op het homescreen aan. Het grote verschil zit ‘m in het besturingssysteem.
Het besturingssysteem bepaalt hoe de componenten in de tablet met elkaar samenwerken, hoe de opdrachten via de gebruikersinterface omgezet worden in berekeningen en uitkomsten en wat voor bestandsformaten geaccepteerd worden. Voor een groot gedeelte bepaalt het dus ook de snelheid van de tablet en of een tablet vaak vastloopt en hoe makkelijk externe software (de apps) op het systeem draait. We kennen al Apple’s iOS op de iPad, deze heeft zich wel bewezen. Deze wordt op de voet gevolgd door Google’s Android en daarna Microsoft Windows. Nog maar een jaartje oud is er dan nu ook MeeGo, een op Linux gebaseerd OS voor smartphones, netbooks, tablets en ConnectedTV. Ontstaan uit een samenwerking tussen Intel en Nokia, omdat Intel niet tevreden was hoe Windows 7 draaide op haar Atomprocessor.
Onder de motorkap
De eerste tablet die gebruik maakt van MeeGo is de Duitse WeTab. Uiteraard uitgerust met een 1,66 GHz Intel Atom N450 processor. Volgens Intel zijn deze meer geschikt voor tablets dan de i5 die we in laptops terugvinden. De grafische interface heeft meer iets weg van een Apple Dashboard met allerlei widgets, dan een smartphonestructuur die we bij iOS en Android aantreffen. Het is helemaal naar eigen wens in te delen en werkt enorm intuïtief. In het midden staan alle widgets/apps in verschillende groottes en door naar beneden te scrollen komt er meer ruimte vrij voor extra apps, alsof je een webpagina naar beneden scrollt. Ben alleen benieuwd hoe dat zou gaan als ik hier een paar honderd apps op heb staan zoals bij mijn iPad. Daar hoef ik me overigens niet zo druk over te maken, want zoveel apps zijn er niet voor de WeTab, maar daarover straks meer.
De WeTab is bedoeld om in 2 handen over de breedte te houden. Dit geeft namelijk de mogelijkheid om met je duimen de meeste functies en handelingen te bedienen. Links en rechts zit een bedieningsstrip. Aan de rechterkant het configureren van je desktop, info (batterijstatus, volume, helderheid, verbindingen en instellingen), overzicht van de desktop om doorheen te scrollen, terug naar het laatste venster, alle geopende vensters (ja, hij is multitasking) de handleiding (!) en het toetsenbord. Zodra je een app of functie opent, krijg je bij je linkerduim de extra functies en scroll mogelijkheden, zodat je bijvoorbeeld bij een website snel naar de onderkant van de pagina kan gaan.
Flash
Aangezien Adobe een flinke vinger in de pap heeft, zal het je niet verbazen dat Flash-websites werken op de WeTab. Als je zoon of dochter op www.spele.nl wil vertoeven, geen probleem. De zwaardere flashsites (kijk bijvoorbeeld eens op www.leoburnett.ca of www.derbauer.de) geven duidelijk meer problemen.
Je kan er eventueel voor kiezen om Android te laten draaien in een ‘schil’, als een virtuele Android tablet. Dit geeft een trage 2.1 Android tot je beschikking, dus alleen slim als je echt noodzakelijk een lichte Android app wilt draaien.
Video
Dit is het eerste tabletscherm wat daadwerkelijk HD-materiaal kan weergeven, de resolutie van de laagste standaard 720p is 1280×720 en dat past makkelijk in de 1366×768 van het WeTab-scherm. Maar wat heb je aan die weergave als het beeld met horten en stoten langskomt? Een lagere resolutie gaat met avi-bestanden wel beter, maar om in Youtube weer naar 240p te moeten afdalen is wel heel erg zwak. Zelfs mijn oude iPhone doet dat nog beter.
Dan heeft het scherm nog een extra probleem: de kijkhoek. Deze is slechts een paar graden, wat betekent dat het scherm kaarsrecht naar je ogen gericht moet zijn en dat het naar achteren of voren kantelen gelijk een grijsbeeld geeft, alsof je een foto in negatief ziet.
Aanraakscherm
Het capacitieve aanraakscherm is zeer responsief, typen gaat dan heerlijk op dit brede virtuele toetsenbord. De plaat is licht gebogen, wat prettig aanvoelt. Maar typ niet te hard, want bij het testexemplaar heb ik op 1 plek misschien iets te enthousiast gedrukt en is het onderliggende TFT-scherm onherstelbaar beschadigd.
Apps
Het succes van iPad is niet alleen aan het apparaat zelf te danken, maar voor een groot gedeelte aan de beschikbare software, de apps (grappig genoeg was dit in het verleden juist vaak een probleem bij het kopen van een Apple-computer). Er zijn 2 app-stores waar je wat kan vinden, de WeTab Market en de Adobe Air Marketplace. De eerste heeft een aantal programma’s, maar op dit moment is het erg karig: geen behoorlijke eReader of Rss-reader en zeker geen spelletjes. Bij Abobe is er ruimere keuze, maar veel apps (bijv. LastFM of Zattoo) werken niet vanwege rechten die niet voor Nederland zijn vrijgegeven.
Gemiste kans
Zo’n groot scherm met een goed reagerend aanraakscherm, ideaal voor het lezen en bewerken van PDF’s zou je zeggen. Als een blocnote zou je de WeTab in de lengte voor je kunnen leggen en er aantekeningen op kunnen maken. Intern kan de WeTab het ook makkelijk aan, een snelle processor en genoeg opslagmogelijkheden. Dan nog een helder en scherp scherm (de kijkhoek is hier wat minder belangrijk) en een mooi degelijk onopvallend zwart uiterlijk. Nu alleen die ene app nog om alles bij elkaar te brengen.
Conclusie
De specs, de looks, de gebruikersinterface, de eerste momenten met de WeTab waren sterk overtuigend, dit moest wel een topper zijn. Toen verscheen die vlek in het midden van het scherm en bleek de toplaag niet van zulk stevig glas, de ventilator ging toch wel erg vaak aan, het geluid van de speakers was dun en zacht, youtube haperde, kon ik geen apps vinden om mijn boeken en tijdschriften goed mee te lezen en zelfs geen leuke game om dit alles te verwerken……moet ik nog doorgaan?
Pluspunten:
– De prijs
– Groot scherm
– SD kaart aansluiting, USB en HDMI
– Het virtuele toetsenbord
Minpunten:
– Kijkhoek scherm is extreem klein
– Wordt warm + ventilatorgeluid
– Niet op te laden via USB
– (Nog) weinig tot geen Apps beschikbaar
Specificaties:
Afmeting: 294×194×14 mm
Gewicht: 1020 gram
Scherm: 11,6″ LCD capacitief aanraakscherm
Resoluite: 1366 x 768
Video uit: FULL HD 1080P video op HDMI uitgang
Formaten: MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, H.264, AVI, MP4, DivX, WMV, ePub, PDF, TXT, Mobipocket
Netwerk: WI-FI 802.11B/G/N, bluetooth 2.1, 3G en GPS
Procesor: 81,66 GHz Intel® Atom™ N450 Pineview
Geheugen: 1GB, SD kaart
OS: MeeGo
Batterij: Lithium-polymeer