Rippen van boeken binnen handbereik met Booksnap

0

Waarom heeft de muziek- en filmindustrie het zo moeilijk? Mede doordat cd’s en dvd’s zo makkelijk gekopieerd en – al dan niet illegaal – in digitale vorm gedistribueerd kunnen worden. Met boeken ligt dat wat lastiger, want het scannen van een boek is een tijdrovend werkje. Daar kan verandering in komen met de Booksnap, een ‘book ripper’ voor consumenten. Moeten uitgevers zich nu echt zorgen gaan maken?

De Booksnap bestaat uit een V-vormig frame met daarop twee digitale camera’s gemonteerd. Je legt het boek in de V-vorm en de twee camera’s maken simultaan foto’s van beide pagina’s. Het omslaan van pagina’s is niet geautomatiseerd, maar volgens de fabrikant kun je met een beetje handigheid zo’n 500 pagina’s per uur scannen. De scans worden vervolgens automatisch omgezet naar een pdf bestand.

Is de Booksnap een opmaat naar het massaal digitaliseren en (illegaal) verspreiden van boeken? Niet zolang mensen de pdf’s van een computerscherm moeten lezen of uit moeten printen, maar wat als ebook readers wijder verspreid raken, waarop dezelfde pdf’s zonder problemen gelezen kunnen worden?

Steven Levy van de Washington Post zegt er het volgende over: “Uiteindelijk zullen e-readers gemeengoed worden. Mensen zullen echter niet snel geneigd zijn om beveiligde ebooks te kopen tegen bedragen die de prijs van het papieren boek benaderen. Op dat moment kan het rippen van boeken wel eens aanslaan, vooral als de scanners nog wat verder ontwikkeld worden. Dan staat de boekindustrie hetzelfde te wachten als de muziekindustrie. Onthoud goed dat Napster er in een oogwenk was.”

Vorig artikelMijn Cybook wordt niet herkend door mijn computer
Volgend artikelKan ik eigen documenten op een ebook reader zetten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in