Ruim 10.000 Arabische boeken beschikbaar op Arabic Collections Online

1
arabic collections online

Het platform Arabic Collections Online, een digitale bibliotheek waar Arabische boeken uit het publieke domein gratis te vinden zijn, digitaliseerde inmiddels al ruim 10.000 titels. Het doel is om in 2021 de collectie uit te breiden tot zo’n 25.000 boeken.

De missie van Arabic Collections Online (ACO) is om lezers overal ter wereld toegang te bieden tot Arabische boeken in allerlei verschillende categorieën, zoals literatuur, wetenschap en rechtsgeleerdheid. Met name oudere werken worden niet meer gedrukt en zijn vaak in slechte conditie. Het project wil deze werken veilig stellen voor toekomstige generaties.

Hoewel ACO oorspronkelijk bedoeld was voor wetenschappelijk gebruik, bleek al snel dat er ook buiten de academische wereld veel interesse voor het materiaal was. De boeken bleken hun weg gevonden te hebben naar onder meer Turkije, Syrië, Irak en Jordanië. “We realiseerden ons dat de database leesmateriaal verschafte aan vluchtelingen”, vertelt Ginny Danielson, hoofd van de bibliotheek van de New York University Abu Dhabi. “Er werd geprobeerd om kinderen te onderwijzen en nieuwe scholen en bibliotheken te creëren waar deze waren platgebombardeerd.” Het platform ziet ook veel gebruikers in landelijke gebieden waar geen boekwinkels of bibliotheken zijn.

ACO is een project van New York University Abu Dhabi. De universiteit werkt samen met andere instellingen, waaronder de New York University in New York, Columbia, Princeton, Cornell, de American University in Caïro en Beiroet en het nationale archief van de Verenigde Arabische Emiraten. Het project wordt financieel ondersteund door het Arcadia Fund, dat zich inzet voor de bescherming van cultureel erfgoed, en de Carnegie Corporation.

Vorig artikelVS: Audioboeken groeiden met 37,1%, lichte daling voor e-books
Volgend artikelE-books lezen heeft positieve invloed op leesgedrag

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in