Ruziemaken met Amazon

0

Het wil maar niet echt boteren tussen Amazon en Duitsland. Afgelopen week werd Amazon door het Duitse Hooggerechtshof teruggefloten vanwege het overtreden van de wet op de vaste boekenprijs. Ditmaal ging het om een kortingsactie van Amazon waarbij klanten bij de aankoop van tweedehands boeken een bedrag ter waarde van Euro 5,00 op hun account bijgeschreven kregen, te besteden aan nieuwe boeken. Omdat voor nieuwe boeken echter de vaste boekenprijs geldt, stapte de Börsenverein, de uitgeversbond, naar de rechter. Deze bepaalde dat Amazon inderdaad niet zonder compensatie korting mag geven op nieuwe boeken.

Alexander Skipis, de directeur van de brancheorganisatie, is verheugd over de uitspraak. “Dit is een belangrijke overwinning voor de boekencultuur, boekenprijs, de boekhandels en daarmee ook voor de lezer. Amazon probeert steeds weer de prijzen de manipuleren om zo zijn eigen marktpositie te versterken en boekhandels en uitgeverijen overbodig te maken. Het Hooggerechtshof heeft Amazon nu terechtgewezen.”

Eerdere conflicten met Bonnier en Hachette
Het is niet de eerste keer dat de Börsenverein uithaalt naar gigant Amazon. In juni 2014 beschuldigde de bond Amazon openlijk van afpersing en diende een klacht in bij mededingingscommissie. Dit nadat het Zweedse Bonnier, eigenaar van zestien Duitse uitgeverijen, weigerde hoge korting op de inkoopprijs van ebooks te geven, waarop Amazon, volgens de bond, boeken van de betreffende uitgeverijen boycotte. Een soortgelijk conflict was er met de Amerikaanse uitgever Hachette. Na een ruzie met Amazon werden verschillende Hachette-titels onvindbaar. In juli vorig jaar stelde de rechter de brancheorganisatie ook al in het gelijk: het ging toen om een partnerprogramma van Amazon, waarbij provisie aan scholen werd betaald voor de verkoop van boeken met een vaste prijs. Ook in september 2014 won de Börsenverein een rechtzaak, nu over korting die Amazon aan een klant had verleend.

In Nederland geldt ook de wet op de vaste boekenprijs, maar deze is niet van toepassing op ebooks.

Vorig artikelWelke boeken staan al jaren ongelezen in jouw kast?
Volgend artikelVakantielezen: 20 bestsellers voor 4,99 per stuk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in