Slecht nieuws voor de boekensector: laag btw-tarief naar 9%

0
boeken btw

Het regeerakkoord is rond. Al een aantal zaken waren van tevoren uitgelekt, bijvoorbeeld de plannen voor een verhoging van het lage btw-tarief. Dat betekent weinig goeds voor het boekenvak. 

Een verhoging van het lage btw-tarief is slecht nieuws voor het boekenvak. Voor papieren boeken, kranten en tijdschriften geldt nu nog het lage btw-tarief van 6%.

De Koninklijke Boekverkopersbond en het Nederlands Uitgeversverbond zijn niet blij met de plannen. Michael van Everdingen van de KBb meldt aan BOEKblad: “Als deze plannen doorgaan moeten we als sector kijken wat dit betekent voor de prijsstelling van boeken. De verhoging één-op-één doorvoeren in de verkoopprijzen kan ertoe leiden dat consumenten boeken als te duur gaan ervaren. Dat wil je niet. Maar die 3 procent als sector opvangen gaat ook niet zomaar. Het wordt dan zoeken naar een nieuw prijsevenwicht.” Ook de journalistieke sector maakt zich grote zorgen over de voorgenomen btw-verhoging.

E-books
In Nederland geldt het lage btw-tarief van 6% voor gedrukte publicaties. E-books, digitale tijdschriften en andere digitale media vallen onder het hoge tarief van 21%. Al jaren zijn er plannen om dit gelijk te trekken en ook digitale publicaties onder het lage tarief te laten vallen.

Dit jaar keurde het Europees de btw-verlaging goed. Het wachten is nu nog op de lidstaten. Zij moeten unaniem instemmen met de verlaging. Nederland is voor het plan. In juni 2017 werd erover gestemd, maar het voorstel werd tegengehouden door Tsjechië. Later dit jaar zal er opnieuw over gestemd worden.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in