SONY PRS-600, Cybook Gen 3 en BEBOOK

@ RoosW
Hartelijk dank voor de tip i.v.m. de MIGHTY BRIGHT lampjes.
Ik heb ze inderdaad gevonden. Voorlopig vond ik enkel de versie met 1 lampje gemakkelijk te bestellen maar ik ben er ontzettend tevreden over.

[b]Na enkele dagen een en ander uitgetest te hebben op de PRS-600, kan ik de toestellen redelijk vergelijken.[/b]

Over het touchscreen is al veel over geschreven.
Ja het weerkaatst wat meer en ja het contrast is wat minder maar de extra’s maken voor mij een en ander ruimschoots goed.

De verversingsnelheid van de pagina, de snelle woordenboek functie en het woordzoeken doorheen ePUB en pdf, ook zelf omgezette pdf is fantastisch.

Het woordenboek is echt heel snel te gebruiken. Tweemaal klikken op het woord en daar is de uitleg. Ben je nog niet tevreden dan kun je door op de uitleg te klikken op het blad zelf van het woordenboek komen. Daar staan dan vaak afgeleide woorden die je weer wat verder helpen.

Ook de Cybook heeft een woordenboekfunctie bij Mobipocket boeken maar het probleem daar is de traagheid.

[i]Voor eenvoudige tekst is de reflowable PDF echt fijn.[/i]

Maar het gebrek aan aantal grijswaarden en contrast maakt PDF documenten met kleur en op gekleurde achtergrond heel moeilijk leesbaar en opmaak met het gebruik van kolommen is een ramp. Knippen en plakken naar Word en dan terug omzetten in PDF is daar soms de oplossing.

Iets waar nog niemand het over gehad heeft: [u]ik vind ePUB een afknapper.[/u]De DRM ePUB boeken hebben zo’n grote rand rondom de tekst dat naar ik schat slechts 3/4 van het scherm benut wordt. Veel op een blad staat er dus niet.

Bovendien is het S bij de Sony ook echt small en medium dan weer net iets te groot.

Bij de Cyboek Gen 3 kun je daarentegen heel gemakkelijk je lettertype en de grootte ervan kiezen en ook bij BEBOOK zit het gewone lettertype tussen de S en M van Sony in.
Dit is – voor mij toch – net iets aangenamer lezen dan de S en de M bij de SONY. Spijtig is dat.

Hoe het met ePUB zit bij BEBOOK heb ik nog niet uitgetest: ik heb nog wat Mobipockets te lezen dus of de BEBOOK of de CYBOOK Gen 3 zullen nog even Mobipocket moeten ondersteunen.

PDF is een grote verbetering in vergelijkeing met de Mobipocket toestellen waarbij de CYBOOK trouwens veel betere kwaliteit afleverde dan de BEBOOK maar een 6 inch scherm is net te klein om er met gemak en plezier, oorspronkelijke A4 documenten op te lezen. Het overzicht is een beetje zoek.

Maar goed dat wisten we. Het is wachten op een betaalbaar en minder teer toestel dan de iRex DR1000S – met plastic scherm dus -.

De inrichting van de “bibliotheek” is ook niet je dat en het toestel onwaardig: gewoon een lijst met boeken. Extra indeling lijkt niet mogelijk. Alles staat er door elkaar. Je kunt wel kiezen tussen op auteur of op titel rangschikken en dat is het.

Ook Cybook is op dat gebied nog steeds een ramp maar bij de BEBOOK heb je toch minstens de mogelijkheid om in te delen in verschillende directories.

En dan de cover: ik mag hem wel maar meer bescherming aan de voorzijde met een plaat en extra “padding” zou geen luxe zijn. Ik heb zelf extra bescherming in de sleeve geschoven en zo durf ik het voorlopig wel aan. Met de MIGHTY BRIGHT er bij kan ik overal lezen. Bovendien is het led lampje met de flexibele hals ook prettig als toetsenbordverlichting.