Sony reader ondersteunt epub-formaat en ‘ herschikbaar’ PDF-format

Op Tweakers.net vond ik bijgaand interessant artikel. Mn benieuwd of dit ook voor de Cybook beschikbaar komt (middels een update van de firmware)
—————————————————–

Sony Reader krijgt ondersteuning voor opkomend e-book-formaat

Door Pieter Molenaar, vrijdag 25 juli 2008 21:56

Sony heeft nieuwe firmware uitgebracht voor zijn e-book-lezer waardoor de Reader overweg kan met het epub-formaat. Dit e-book-bestandsformaat is in opkomst en wordt ondersteund door meerdere grote uitgevers.

Het epub-formaat, met de gelijknamige bestandsextensie, is ontwikkeld door de organisatie International Digital Publishing Forum en bestaat uit drie onderdelen.Open Publication Structure 2.0 beschrijft de opmaak van de content, Open Packaging Format 2.0 beschrijft de structuur van een .epub-bestand in xml en OEBPS Container Format 1.0 bundelt de twee resulterende bestanden in één samengesteld bestand. Dit samengestelde bestand is eigenlijk een zip-bestand met de epub-extensie.

Epub-content is reflowable. Dit betekent dat de weergave van tekst opnieuw berekend wordt als bijvoorbeeld een groter lettertype wordt gekozen. Deze eigenschap heeft als voordeel dat de opmaak van de inhoud van een e-book onafhankelijk is van het formaat en de aspectratio van het scherm. In mei dit jaar heeft de Association of American Publishers, met leden als de Penguin Group, Random House en Simon & Schuster, haar steun uitgesproken voor epub, waardoor de ‘inburgering’ van e-books versneld kan worden.

Naast de ondersteuning voor het epub-formaat heeft Sony ook aankondigd dat de Reader Adobe e-books met drm zal kunnen weergeven en dat het apparaat e-books in pdf-formaat, net als bij epub-bestanden, ook kan ‘herschikken’. Naast Sony’s eBook Library-software kunnen gebruikers met de nieuwe firmware nu ook Adobe Digital Editions 1.5 gebruiken om de e-books op de Reader te zetten.

Zowel e-books in epub-formaat mét en zonder drm kunnen afgespeeld worden. De firmware-update, evenals Adobe Digital Editions 1.5, kan per direct vanaf een pc op het PRS-505-model van de Reader Digital Book van Sony worden gezet. Het oudere model wordt echter ondersteund bij de firmware-update.

Sony gaat in augustus ook een rode versie van zijn Reader introduceren. Deze zal voorzien zijn van de vernieuwde firmware. Sony wil de Reader nog dit jaar uitbrengen in Europa, maar waarschijnlijk betreft dit alleen de huidige zilveren versie die al langer leverbaar is in Japan en Amerika.