LAATSTE ARTIKELEN

Dagbladen: digitale stijging compenseert daling print

0
https://www.ndpnieuwsmedia.nl/wp-content/uploads/2021/01/Dagbladen-NPM-2020-IV.pdf

35% van de Nederlanders leest dagelijks een of meer gedrukte kranten. Daarmee is het printbereik met 5% gedaald in vergelijking met 2019. Het online bereik van de dagbladmerken nam juist met 17% toe en compenseert daarmee de daling van print. Dat blijkt uit NOM Printmonitor 2020 IV.

Het dagelijks bereik van de online dagbladen groeide in 2020 naar 4,2 miljoen dertienplussers. De bezoekers van de websites van dagbladen besteden ruim 22 minuten per dag aan het lezen van nieuwsberichten en bekijken gemiddels 18 items.

De gedrukte krant is opvallend populair in het weekend. Het bereik van de gedrukte zaterdagkrant is gemiddels 43% groter dan dat van een doordeweekse editie.

 

De leukste gratis e-books #49

1
leukste gratis ebooks ereadersnl

We hebben weer drie leuke gratis e-books voor je! Deze keer: een fantasyroman, een thriller en een historisch kortverhaal. Benieuwd naar de gratis e-books die we eerder selecteerden? Hier vind je ze allemaal handig bij elkaar.

Morgan Rice, Een troon van zusters #1
Sophia en haar jongere zusje Kate willen wanhopig graag weg uit hun afschuwelijke weeshuis. Ze dromen ervan om ergens anders op te groeien, zelfs als dat betekent dat ze op straat moeten leven, in de wrede stad Ashton. Sophia droomt ervan om bij het hof binnen te komen en een aristocraat te vinden om verliefd op te worden. Kate wil het zwaard leren te gebruiken om met draken te vechten en een krijger te worden. Ze worden verenigd door hun geheime, paranormale gave om elkaars gedachten te lezen, hun enige redding in een wereld die erop uit lijkt om hen te vernietigen.

Om dit boek te kunnen downloaden moet je eerst een Kobo-account aanmaken. Je kunt het boek daarna lezen via de Kobo-app of op je Kobo e-reader.

Download hier

Hubert Landmeter, Momentopname
Tim Beeks beleeft de dag van zijn leven. Hij is compagnon gemaakt in het bedrijf. Hij is gelukkig getrouwd en heeft de schattigste dochter die een vader zich kan wensen. Als hij het grote nieuws deelt met zijn gezin, heeft zijn vrouw Lucy een nog grotere verrassing. Het kan niet op. Hij heeft zelfs een dreigend noodlot afgewend. Alles gaat voor de wind. Maar het lot heeft altijd het laatste woord.

Download hier

Iris Versluis, Breekbaar
Memphis, Oude Egytpe, 921 v.Chr. Er heerst grote vreugde in het huis van Nekhtamin als zijn vrouw een prachtige jongen ter wereld brengt. De jonge bediende Bakmut heeft de eer om de kleine Ptahmes te mogen verzorgen. Al snel slaat het geluk om in verdriet als het kleine mannetje onophoudelijk blijft huilen. Wat is er met hem aan de hand?

Eerder selecteerden we in deze serie al andere boeken van Iris Versluis, namelijk Passie uit het verleden, Fotomoment en Olifantentranen.

Download hier

Weet jij een gratis e-book dat niet in deze serie mag ontbreken? Heb je misschien zelf een e-book geschreven dat je gratis weggeeft? Laat het ons weten in een reactie hieronder of via info@ereaders.nl!

Hebban.nl overgenomen door Stichting CPNB

1
Hebban.nl overgenomen door Stichting CPNB

Stichting CPNB neemt lezerscommunity Hebban.nl over. Een jaar intensief samenwerken is zo goed bevallen dat beide partijen de overname als de beste volgende stap zien in de groei en ontwikkeling van het lezersplatform. Met Hebban.nl als onderdeel van de CPNB kan het boekenvak de Nederlandse lezer nog beter bereiken en inspireren om meer boeken te lezen en te kopen dan wel te lenen.

Krachten gebundeld
Hebban.nl is opgericht met als doel lezers méér, leuker én beter te laten lezen en doet dit door lezers te inspireren en te helpen bij hun boekenkeuze. Dat sluit naadloos aan bij de missie van stichting CPNB om meer Nederlanders een boek te laten lezen. De lezerscommunity speelt dan ook een belangrijke rol in de reeds ingezette strategie ‘de lezer centraal’ die de basis is van de leesbevorderende merken van de CPNB, zoals de Boekenweek, Kinderboekenweek, Zomerlezen en Nederland Leest. Bij deze campagnes gaan CPNB en Hebban.nl extra acties en content aanbieden, inspirerende leesclubs en reading challenges spelen daarbij een grote rol. In eerste instantie blijft Hebban.nl een losstaand onderdeel en wordt er gezamenlijk gekeken hoe het lezersplatform nog meer kan aansluiten bij de CPNB.

Lezers online inspireren
Hebban.nl organiseert online leesclubs, reading challenges, boeken- en cadeautippers en verschillende prijzen, zoals de Hebban Debuutprijs en Hebban Boek van het Jaar. De site telt inmiddels meer dan 215.000 leden. Bezoekers van de site worden dagelijks voorzien van het laatste boekennieuws, interviews met auteurs en boekrecensies door zowel recensenten als leden van het platform. Met de lezerscommunity Hebban.nl vergroot de CPNB niet alleen het online bereik van lezers, maar haalt het ook de expertise in huis van de ervaren Hebban Crew onder aanvoering van hoofdredacteur Sander Verheijen.

Eveline Aendekerk, directeur stichting CPNB: ‘Een grote onafhankelijke online lezerscommunity biedt het collectieve boekenvak talloze mogelijkheden om boeken extra onder de aandacht te brengen bij (en door) lezers.’

Sander Verheijen, hoofdredacteur Hebban.nl: ‘De succesvolle samenwerking met de CPNB heeft ervoor gezorgd dat veel meer lezers en lezers in spe de weg naar Hebban.nl wisten te vinden en dat we fijner konden samenwerken met uitgevers, boekverkopers en bibliotheken. Door deze overname door de CPNB kunnen we onze krachten nog beter bundelen en het boekenvak verder versterken.’

De leukste e-books in Kobo Plus #7

0
leestips kobo plus

Kobo Plus, de abonnementsdienst van Kobo en Bol.com waarmee je onbeperkt e-books kunt lezen, heeft inmiddels honderdduizenden boeken in het assortiment. eReaders.nl tipt de leukste titels die je in Kobo Plus kunt lezen. En wist je dat je Kobo Plus gratis 30 dagen kunt proberen? Deze titels mag je deze maand niet missen.

Robert Bryndza, Zonder gezicht
Zestien jaar geleden was Kate Marshall een veelbelovende jonge politiedetective bij de Londense politie. Tot ze de opdracht kreeg een seriemoordenaar op te sporen, en hij haar eerst vond. Kate’s carrière eindigde in een schandaal en ze bleef getraumatiseerd, verraden en publiekelijk vernederd achter. Jaren later worstelt Kate nog steeds met de gevolgen als ze de kans krijgt haar verleden recht te zetten. Er lijkt een copycat-moordenaar actief die het afgrijselijke werk van zijn idool voortzet. Kate wordt opnieuw de verwrongen geest in getrokken van een moordenaar die ze maar al te goed kent. Ooit was ze het beoogde vijfde slachtoffer – en zijn opvolger lijkt vast van plan om het werk nu af te maken.

Bekijk dit e-book

Sophie Kinsella, Christmas Shopaholic
Becky ‘Shopaholic’ Bloomwood is terug met een feelgood kerstverhaal! Becky is dol op kerst. Het gaat altijd hetzelfde: haar ouders verzorgen het diner en de buren komen langs in vreselijke kersttruien. Maar dit jaar is alles anders, Becky’s ouders verhuizen en vragen Becky het diner te organiseren. Wat kan er nou misgaan? Haar zus Jess eist vegan kalkoen, haar man Luke vraagt alweer aftershave en Minnie wil een heel specifieke picknickmand – en dan verschijnt er ook nog onverwacht een ex-vriendje met zijn opdringerige nieuwe vriendin, en hun motieven zijn verre van duidelijk. Wordt het een chaos of lukt het Becky er een fijne kerst van te maken?

Bekijk dit e-book

 

Matthias M.R. Declercq, De ontdekking van Urk
De Belgische schrijver en journalist Matthias M.R. Declercq werd in 2009 een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap.
Declercq woont als vreemdeling in het hart van het dorp en gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart zich de werkelijkheid. Declercq observeert een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook een schimmige en tragische wereld, met jeugdige baldadigheid, visfraude en drugs. Declercq is er in dit persoonlijke verhaal in geslaagd de identiteit bloot te leggen van ‘s lands schijnbaar meest gesloten en onbegrepen gemeenschap.

Bekijk dit e-book

Richard Osman, De moordclub
Een kruising tussen Hendrik Groen en Agathie Christie! In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt “de moordclub’ in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?

Bekijk dit e-book

Linda Jansma, In eigen hand
Wanneer Nikki Benjamins haar baas een blauw oog slaat, betekent dat het einde van haar carrière bij de Amsterdamse recherche. Ze besluit een eigen recherchebureau te beginnen. Dan klopt voormalig hoofdinspecteur Ferry Akkermans bij haar aan voor hulp. Zijn zoon is verongelukt toen hij tegen een boom reed, maar Ferry twijfelt aan het onderzoek van zijn ex-collega’s. Was het wel een ongeluk? Of is hier iets anders aan de hand?

Bekijk dit e-book

Heb jij in Kobo Plus een supergoed boek gelezen? Laat het hieronder weten in een reactie!

 

Gratis e-book met korte verhalen bij Hebban

0
korte verhalen hebban gratis ebook

Leescommunity Hebban.nl biedt nu alle tien korte verhalen uit de Adventskalender aan in een bundel die je gratis kunt downloaden. In de bundel vind je verhalen van onder meer Loes den Hollander, Astrid Boonstoppel en Anya Niewierra.

Om het e-book te kunnen downloaden, moet je een account op Hebban.nl hebben. Heb je dit niet, dan kun je er gratis eentje aanmaken. Je vindt de bundel hier.

In het e-book staan de volgende verhalen:

 • Het Troonplein – Herlinde Leyssens
 • Onder de walnootboom, op de Camino – Anya Niewierra
 • Wachten – Loes den Hollander
 • Groot wild – Martijn Lindeboom
 • Uit de knoop! – Gaby Rasters
 • Bij mij thuis – Chinouk Thijssen
 • Hilario, de jager – Jeroen Windmeijer
 • Lynn – Astrid Boonstoppel
 • De kerstjurk – Martine Kamphuis
 • Noorderakerweg – Walter van den Berg

Rakuten Kobo: Nederlanders lezen in 2020 meer dan ooit

0
rakuten kobo 2020

In dit bijzondere coronajaar werd er meer gelezen dan ooit. Maar welke boeken lazen we het liefst? Kobo publiceert elk jaar een overzicht van de meest verkochte e-books in Nederland. Dit jaar zijn De zeven zussen-serie en romantische boeken het populairst.

Door de coronapandemie zag Rakuten Kobo een flinke toename van nieuwe en terugkerende lezers op het digitale platform. Gemiddeld besteedden Nederlanders op het hoogtepunt van de pandemie dit voorjaar 35% meer tijd aan lezen dan op hetzelfde moment vorig jaar. (Meer lezen? Lees ons interview met Director Northern Europe Michiel Reijs).

Leuk feitje: in totaal besteedden Kobo-lezers in 2020 het equivalent van 6388 jaar aan lezen, 1246 jaar meer dan in 2019. De grootste stijging was te zien in maart, april en mei, met een piek op zondag 12 april. De zondagmiddag is het tijdstip waarop het meest gelezen wordt.

Meest verkochte boeken 2020:

 1. De zeven zussen #6 Zon – Lucinda Riley
 2. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
 3. De zeven zussen #1 De zeven zussen – Lucinda Riley
 4. Bonuskind – Saskia Noort
 5. De zeven zussen #2 Storm – Lucinda Riley
 6. De zeven zussen #5 Maan – Lucinda Riley
 7. De zeven zussen #3 Schaduw – Lucinda Riley
 8. De zeven zussen #4 Parel – Lucinda Riley
 9. Tropenbruid – Susan Smit
 10. Verzwegen – Karin Slaughter

In 2020 was er meer behoefte aan romantiek. Waar vorig jaar de top drie meest gelezen categorieën bestond uit de fictie, non-fictie en thrillers werden dit jaar de thrillers vervangen door romantische boeken. Ook was er dit jaar meer interesse voor de categorie ‘lichaam en geest’; lezers wisten deze categorie 80% vaker te vinden dan van vorig jaar. De populairste boeken binnen dit thema waren De edele kunst van not giving a f*ck (Mark Manson), De kracht van het NU (Eckhart Tolle) en Ja-maar…omdenken (Berthold Gunster).

Ook viel op dat er in 2020 meer kinderboeken werden gelezen en beluisterd dan voorheen. Het afgelopen jaar liet een stijging zien van maar liefst 57%. Ook werden er meer boeken gelezen door jong volwassenen, Kobo zag in deze categorie een groei van 34% ten opzichte van vorig jaar.

Groeiende interesse in hobbyboeken
Van modelvliegtuigen bouwen tot kaarten knutselen: dit jaar waren we meer thuis dan ooit en lijkt het erop dat de wereldwijde lockdown mensen heeft aangezet om zich te storten op een nieuwe activiteit. Dit jaar steeg de vraag naar hobbyboeken in Nederland namelijk met maar liefst 63%. Ook tuinieren was een populaire categorie. Dit jaar werd er wereldwijd 98% meer over het onderhoud van de tuin gelezen dan vorig jaar.

Meest gelezen boeken in Kobo Plus
De top tien van de meest gelezen boeken in de abonnementsdienst Kobo Plus bevat vooral thrillers, waaronder Onderstromen (Nora Roberts), Huis vol leugens (Nicci French) en Het strandhuis (Suzanne Vermeer). Ook historische fictie scoorde goed, met Tropenbruid (Susan Smit) en ‘t Hooge Nest (Roxane van Iperen). Op 1 staat dit jaar De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan.

 

Gratis e-books: Kerst-kortverhalen bij Hamley Books

4
gratis ebooks kerst kortverhalen hamley

De Belgische uitgeverij Hamley Books geeft van 18 tot en met 28 december elke dag een gratis kortverhaal in kerstthema weg. Download ze allemaal!

De verhalen zijn van auteurs als Mel Hartman, Pen Stewart, Sophia Drenth, Monica Haak en Tatoya Mullers. Ze zijn zowel in epub-formaat als in pdf-formaat gratis te downloaden, zodat je er op je e-reader, smartphone of tablet van kunt genieten.

Je vindt de gratis kortverhalen hier.

 

Terugkijken: Congres ‘De nieuwe lezer’ van Stichting Lezen

0
Stichting Lezen Congres De nieuwe lezer

Heb je het congres ‘De nieuwe lezer, lezen in het dugitale tijdperk’ gemist? Je kunt het hele programma en de afzonderlijke deelsessies nu terugzien op Youtube.

Het congres vond op 10 december plaats en werd dit jaar geheel online uitgevoerd.

Naast het plenaire programma kun je ook de aparte deelsessies terugkijken, waarin diverse experts en onderzoekers hun licht laten schijnen over de nieuwste ontwikkelingen in het digitale lezen. De deelsessies behandelen de volgende thema’s: ‘Jongeren en het nieuwe lezen’, Geletterdheid in het digitale tijdperk’, Digitale ondersteuning voor kinderen met leesproblemen, Digitale prentenboeken’, Digitaal diep lezen, hoe kan het mogelijk wel?’ en ‘Digitaal begrijpend en literair lezen’.

Op je gemak alles nog eens teruglezen kan ook: ter gelegenheid van het congres heeft Stichting Lezen het magazine De Leesmonitor uitgebracht, dat geheel in het teken staat van het Nieuwe Lezen. Die vindt je hier.