Tom Kabinet start ebookclub voor goedkopere ebooks

0

De webwinkel voor tweedehands ebooks Tom Kabinet is vorige week een nieuwe weg ingeslagen. De site opende een club waarbij leden ebooks kunnen doneren en gedoneerde ebooks kunnen aanschaffen voor 1,75 euro.

Hoe werkt de nieuwe opzet van Tom Kabinet? Voor 3,99 euro per maand kun je lid worden van de ebookclub. Hierna heb je het recht om de ebooks die in het assortiment van Tom Kabinet zitten te kopen voor 1,75 euro per stuk. Ook kun je al de ebooks die je bij andere webwinkels gekocht hebt doneren aan Tom Kabinet. Ze komen dan beschikbaar voor andere leden, en je krijgt per gedoneerd ebook een gratis week lidmaatschap cadeau.

Tom Kabinet gaat ervan uit dat je het ebook dat je doneert zelf verwijdert van je apparaten, waarna het legaal doorverkocht mag worden. Auteurs van de boeken die verhandeld worden op het platform krijgen 0,50 euro per verkocht ebook.

De ebookdienst Tom Kabinet kwam de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws. Eerder verkocht het zonder lidmaatschap tweedehands ebooks. De rechter bepaalde aan het begin van dit jaar nog dat het doorverkopen van legale ebooks in principe mag, maar dat je dan wel hard moet maken dat de ebooks ook echt legaal zijn. In een eerdere versie van de webwinkel kon Tom Kabinet dat nog niet aantonen. Met de nieuwe constructie lijkt Tom Kabinet hiervoor een oplossing te hebben gevonden. Het doneren van een ebook kan namelijk alleen door de downloadlink vanuit de webshop waar het ebook is aangeschaft in te voeren op Tom Kabinet. Het zelf uploaden van ePub-bestanden is niet mogelijk.

Nog steeds blijft dan echter wel het punt dat Tom Kabinet uit moet gaan van de goede wil van de gebruikers: er kan nooit honderd procent bewezen worden dat een gebruiker ook zijn eigen exemplaren van het ebook verwijderd heeft. Of de uitgevers, verenigd in het NUV, dan ook akkoord zullen gaan met deze nieuwe weg, zal de toekomst uitwijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in