Tom Kabinet stopt met platform voor tweedehands e-books

0
tom kabinet stopt

Tom Kabinet, het platform voor de verkoop van tweedehands e-books, stopt ermee. Dat laat het team weten via een nieuwsbrief. De website gaat per 15 februari offline.

De website Tomkabinet.nl werd zes jaar geleden gecreëerd om een platform te bieden voor tweedehands e-books. De bedoeling was dat het platform ‘lezers zou motiveren om meer ebooks te gaan lezen en auteurs zou helpen meer te verdienen en hen kon ondersteunen in hun strijd tegen illegale kopieën’.

Dit pakte anders uit. De GAU/Mediafederatie, een branchevereniging van Nederlandse uitgevers was van mening dat de activiteiten van het platform in strijd waren met het auteursrecht en spande een zaak aan. Tom Kabinet voerde meerdere keren wijzigingen door. Zo werd het voor verkopers verplicht om de originele downloadlink te overleggen.

“Gaandeweg, na niet minder dan zes veranderingen in ons business model, hebben we een super stabiel, compleet zelfstandig draaiend platform ontwikkeld waar ruim 10K gebruikers zich geheel zelfstandig konden aanmelden en hun ebooks kan aan- en verkopen. We zijn trots op het product dat we hebben gemaakt, maar bovenal zijn we dankbaar voor de gemeenschap van lezers die ons platform heeft laten groeien. Samen hebben we onontgonnen juridische grond verkend en over de hele wereld keek de uitgeefwereld nauwgezet met ons mee wat ons avontuur zou brengen.”

Na jarenlang juridisch getouwtrek rondom de vraag of het mogelijk was om tweedehands e-books door te verkopen, werd de zaak neergelegd bij het Europese Hof van Justitie. In december 2019 oordeelde het Hof dat het verkopen van tweedehands e-books niet mag. Het team van Tom Kabinet ziet na deze uitspraak geen mogelijkheden meer om de e-bookwinkel voort te zetten.

“Het verhaal van Tom Kabinet eindigt hier. De recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft voor ons te weinig ruimte om ons huidige pad ter vervolgen en tot en met de dag van vandaag weigeren de uitgevers om samen met ons naar echt innovatieve manieren te zoeken om alle mogelijkheden van ebooks en de extra te behalen verdiensten daarvan te ontdekken. Veel van de uitdagingen in de wereld van ebooks blijven onopgelost en wij zijn er niet in geslaagd een duurzame manier te vinden voor het verkopen van tweedehands ebooks en dat vinden we zeer spijtig. We hebben iedere mogelijkheid bekeken alvorens deze moeilijke beslissing te nemen om het platform te sluiten dat ons samen heeft gebracht.”

De website blijft tot 14 februari online. Het is niet meer mogelijk om e-books in te ruilen voor credits of een nieuw account aan te maken. De op het platform gekochte e-books zijn tot die datum nog op de website te downloaden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in