Rechtszaak Tom Kabinet: legale ebooks tweedehands verkopen mag, illegale ebooks niet

1

Vandaag was eindelijk de uitspraak in de zaak van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) tegen Tom Kabinet. De rechter oordeelde dat het doorverkopen van legale ebooks in beginsel niet strafbaar is, maar dat Tom Kabinet momenteel niet voldoende hard kan maken dat er via de site enkel legale ebooks worden doorverkocht. De uitspraak betekent waarschijnlijk dat Tom Kabinet de deuren voorlopig moet sluiten.

Halverwege vorig jaar startte Tom Kabinet met een dienst waar particulieren hun ebooks konden doorverkopen. Iedereen die een ebook via de site aanbiedt moet verklaren dat hij dit ebook legaal in handen heeft gekregen. In de praktijk doken er echter ook veel ebooks op die nog niet legaal op de markt waren verschenen.

Het NUV hoopte dan ook via een kort geding de site uit de lucht te krijgen. De rechter gaf het NUV vandaag grotendeels gelijk en verbood Tom Kabinet een website te exploiteren waarop illegale ebooks kunnen worden verhandeld.

De rechter velde geen inhoudelijk oordeel over de vraag of de doorverkoop van legale ebooks überhaupt toegestaan is. “Net als de voorzieningenrechter in eerste aanleg heeft het hof vandaag beslist dat een verbod om via een website legale e-books te verhandelen niet in een kortgedingprocedure kan worden toegewezen. Het hof vond de reikwijdte van de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ) daarvoor te onzeker.”

Meer over de uitspraak lees je hier.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in