E-books via torrents downloaden, mag dat?

Er zijn verschillende manieren om aan e-books te komen. Uiteraard kun je e-books gewoon kopen bij een webwinkel, e-books lezen via een abonnementsdienst of e-books lenen bij de Bibliotheek. Er bestaan echter ook programma’s om nieuwe e-books gratis te downloaden: torrents. Maar mag dit wel?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Het downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals de meeste e-books, is illegaal. Hoewel het gebruik van torrents op zich legaal is, en er via deze programma’s ook wel werk uit het publieke domein wordt aangeboden, raden wij je af om van torrents gebruik te maken.

Legale gratis e-books
Zoals gezegd is het downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal. Gelukkig zijn er ook e-books die je wel gratis mag downloaden. Het gaat dan om titels waarvan het auteursrecht is verlopen, of boeken die de auteur zelf gratis aanbiedt, bijvoorbeeld om meer bekendheid te krijgen. Op eReaders.nl maken wij maandelijks een selectie van de leukste gratis e-books die je gratis kunt downloaden. Die vind je hier.