tweede hands ebooks

In de Volkskrant van 9 maart een artikel uit The New York Times over het plan van Amazon en Apple om ebooks een tweede leven te geven.
—Heb het artikel helaas niet digitaal.–
Maar opmerkelijk dat Amazon en Apple de rechten van ebookkopers toch wat willen aanpassen-in positieve zin – aan die van pboek-kopers.
Het komt er in het kort op neer, dat er een systeem komt om tweede hands ebooks via iTunes of Amazon door te verkopen (na ‘inlevering’ van het oorspronkelijke ebook)
[b]Ondanks[/b] dat er al eeuwen een levendige handel is in tweede – derde- en zoveelste hands boeken zien uitgevers nu allerlei beren op de weg.
“het betekent dat de prijs van nieuwe boeken instort”
Je kunt ook zeggen: eindelijk komt er hierdoor een einde aan het fatale prijsbeleid van de uitgevers/boekhandel en reguleert de markt het een en ander naar redelijker proporties.
Maar het artikel is voornamelijk gebaseerd op situatie in USA.

Ik vraag mij overigens wel af of er (hier) ooit onderzoek is gedaan naar de invloed van tweedehands pboeken op de verkoopprijzen van pboeken.
Waarschijnlijk niet, want dat is immers nooit probleem voor de boekhandels? (geen klachten)
Het mooie van een tweedehands ebook is, is wel dat het geen gebruikssporen heeft van eerdere gebruikers, maar voor sommigen is dat nou juist het romantische aan het lezen van tweedehands pboeken: een oude bladwijzer tegenkomen, een draadje tabak, aantekeningen en opmerkingen. Maar dit terzijde
😉