Tweedehands e-bookwinkel Tom Kabinet blijft voorlopig open

0
tom-kabinet

De website Tom Kabinet, die tweedehands e-books verkoopt, hoeft voorlopig niet dicht. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag op 12 juli. Nog steeds is er onduidelijkheid over de vraag of e-books doorverkocht mogen worden, net als papieren boeken. Het is een moeilijke kwestie die nu op het bordje ligt van het Europese Hof van Justitie.

Als je een papieren boek koopt, mag je ermee doen wat je wilt. Je mag het op Marktplaats zetten, je mag het uitlenen, je mag het aan een vriendin geven en je mag het in de sloot gooien. Het boek is jouw eigendom en de uitgever en de auteur hebben er niets meer over te zeggen. Met e-books is dat een stukje ingewikkelder. Want als je een papieren boek verkoopt of weggeeft, heb jij het zelf niet meer en kun je het niet nog eens verkopen. Met e-books kan dat in theorie wel.

Tom Kabinet: ‘oude’ e-books verkopen in ruil voor credits
Bij Tom Kabinet kun je je oude e-books verkopen. Je krijgt daarvoor geen geld, maar credits waarmee je op de site andere e-books kunt kopen. Om te verkopen heb je de originele downloadlink van het boek nodig. Volgens Tom Kabinet draag je door het e-book te verkopen de eigendomsrechten over aan Tom Kabinet en moet je je eigen kopie verwijderen.

NUV en GAU
Direct na de lancering van de website in 2014 werd Tom Kabinet door het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) op het matje geroepen. Het kwam tot een kort geding waarbij bepaald werd dat Tom Kabinet door mocht gaan. Het NUV en de GAU lieten het er niet bij zitten en gingen in hoger beroep. In 2015 bepaalde de rechter dat het doorverkopen van legale e-books wel mocht, maar het aanbieden van illegaal gedownloade e-books niet. Tom Kabinet mag nu aleen e-books doorverkopen waarvan de herkomst bekend en legaal is.

Europese Hof van Justitie
Nog steeds is er echter onduidelijkheid over of het doorverkopen van e-books op zich nou wel of niet mag. Op 30 augustus zullen Tom Kabinet en NUV/GAU vragen voorbereiden die aan het Europese Hof gesteld gaan worden. Het is een interessante kwestie, want een definitieve uitspraak kan gevolgen hebben voor de hele digitale boekensector.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in