Het is bekend dat urenlang turen of lezen op je smartphone niet goed is voor je ogen. De Universiteit van Toledo in de VS. onderzocht waarom dat zo is. “Het blauwe licht van deze apparaten en de zon transformeert belangrijke moleculen in het netvlies tot ‘cellendoders'”.
“We worden continu blootgesteld aan blauw licht, en het hoornvlies en de lens kunnen dit niet blokkeren of reflecteren”, vertelt dr. Ajith Karunarathne van de afdeling scheikunde en biochemie van de universiteit. “Het is geen geheim dat blauw licht ons zicht doet verslechteren omdat het het netvlies beschadigt. Ons experiment legt uit hoe dit gebeurt, en we hopen dat het kan leiden tot nieuwe geneesmiddelen die het proces van maculadegeneratie kunnen vertragen, bijvoorbeeld nieuwe soorten oogdruppels.” Maculadegeneratie ofwel netvliesveroudering is een onomkeerbare oogaandoening en is de voornaamste oorzaak van (gedeeltelijke) blindheid bij mensen boven de 50 jaar.
Karunarathne raadt aan om buiten altijd een zonnebril met 100% UV-bescherming te dragen en smartphones en tablets niet in het donker te gebruiken. Ook vindt hij het een goede zaak dat tegenwoordig steeds meer smartphones een blauwlichtfilter hebben. Lees hier meer over het onderzoek.
Niet alle digitale schermen zijn hetzelfde
Er is een groot verschil tussen schermen van e-readers, smartphones, tablets en monitors. De meeste tablets en smartphones hebben een LCD-scherm. Dit type scherm heeft altijd interne verlichting nodig. Het scherm wordt verlicht vanaf de achterkant en zendt dus licht uit: dit heet backlight.
Anders dan LCD-schermen geven e-inkschermen, zoals je in de meeste e-readers vindt, in principe geen licht af. Deze schermen zenden geen licht uit maar reflecteren het, net als gewoon papier. Is de verlichting uitgeschakeld, dan heb je voor het lezen in het donker een externe lichtbron nodig, net als bij een gewoon boek.
Lezen op zo’n scherm is daardoor minder vermoeiend voor de ogen en ook lezen in de zon is mogelijk. Ook hebben de meeste e-readers geen backlight- maar frontlight-verlichting. Hierbij verspreidt een serie LED-lampjes aan de zij- en onderkant van het scherm licht gelijkmatig over het hele scherm. Het schijnt dus niet direct in je ogen. Meerdere e-readers bieden tegenwoordig bovendien een blauwfilter, waarbij de kleurtemperatuur handmatig of automatisch kan worden ingesteld en het blauwe licht weggefilterd kan worden. Dit zijn bijvoorbeeld de Kobo Aura One, de Kobo Aura H2O 2nd Edition en de Kobo Clara HD, de Tolino 4HD en de Onyx Boox T76ML Carta+.