VakantieBieb groeit en is populair bij gebruikers

1
vakantiebieb gegroeid 2017

Half augustus meldde de Koninklijke Bibliotheek al dat het goed ging met de VakantieBieb. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de VakantieBieb dit jaar opnieuw is gegroeid. 

Met de VakantieBieb-app kunnen ook niet-bibliotheekleden in de zomermaanden gratis e-books lezen. Het gaat om een selectie van tientallen e-books, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Dit jaar lazen volwassen onder meer Hittegolf van Suzanne Vermeer, Neem een geit van Claudia de Breij en Dagen van schaamte van Lieneke Dijkzeul. Voor kinderen waren er titels van o.a. Paul van Loon en Mirjam Oldenhave.

De VakantieBieb-app werd in 2017 148.400 keer geactiveerd, ongeveer 5000 keer meer dan in 2016. Het aantal gedownloade boeken steeg met maar liefst 16%. In totaal werden er 2.224.000 e-books gedownload. Ongeveer de helft daarvan waren kinderboeken.

Verbeterwensen
Ook hield de Koninklijke Bibliotheek een onderzoek onder 2000 gebruikers om te kijken wat er beter kan. 84% gaf aan (zeer) tevreden te zijn met de dienst. Wel zagen zij verbeterpunten. Onder meer het op een ander apparaat verder lezen waar je gebleven was, beter inzicht in waar je in het boek bent en het toevoegen van bladwijzers werden genoemd.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 44% van de gebruikers van de VakantieBieb geen lid is van de bibliotheek. De app trekt dus een nieuw publiek aan. 29% van de gebruikers had nog nooit eerder een e-book gelezen. De VakantieBieb is daarmee een laagdrempelige manier om mensen te laten kennismaken met de bibliotheek en digitaal lezen.

De Bibliotheek wil volgend jaar met de VakantieBieb nog meer nieuwe doelgroepen bereiken en gaat zich meer focussen op de jeugd en gezinnen.

Deze zomer meldde de Koninklijk Bibliotheek al dat het aantal nieuwe e-bookaccounts in de lift zit. Dit is met name te danken aan het feit dat de digitale diensten met Onlinebibliotheek.nl een aparte website kregen. Dit jaar konden gebruikers met de LuisterBieb-app ook vijf gratis audioboeken luisteren. Ook de LuisterBieb wordt steeds populairder en scoort goed bij gebruikers.

1 REACTIE

  1. Leuk initiatief !! Als e-reader-lezer zou ik het fijn vinden moest ik ze kunnen transfereren naar mijn e-reader. Die heb ik namelijk altijd bij me…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in