Vergelijking tussen Sony PRS-600 en de Barnes & Noble Nook (en Kindle)

Een paar maanden geleden heb ik een Sony PRS-600 aangeschaft. De belangrijkste overweging was dat dit apparaat een goede PDF-ondersteuning heeft. Voordat ik het apparaat kocht wist ik al dat de anti-reflectielaag voor wat spiegeling zorgt, maar ik heb de gok toch genomen. Het was immers de winnaar van het Kassa (dacht ik) consumentenpanel.

Nu, twee maanden later, ben ik de Sony helemaal zat. Het scherm spiegelt veel meer dan ik had verwacht, het contrast valt heel erg tegen, en je hebt behoorlijk wat licht nodig om goed te kunnen lezen. De Sony heb ik inmiddels verkocht, en ik heb nu een Barnes & Noble Nook gekocht.

Reden dat ik voor de Nook heb gekozen en niet voor de Kindle, is dat deze ook goede ondersteuning biedt voor het epub-formaat. Veel Nederlandstalige boeken worden in dit formaat aangeboden, en dit lijkt een beetje de Nederlandse standaard te worden.

Hieronder een opsomming van de eigenschappen, en voor- en nadelen van de Sony PRS-600 t.o.v. de B&N Nook.

Overigens heb ik ook even met de Amazon Kindle gespeeld, en het meeste wat voor de Nook geldt is ook van toepassing op de Kindle:

[b]Punten waarop de Sony PRS-600 wint:[/b]
– Het apparaat ziet er erg gelikt uit. Een mooie aluminium behuizing, lekker dun. Overigens kan de onderkant vrij makkelijk krassen, dus hier moet je een beetje op letten om ‘m mooi te houden. De Nook/Kindle hebben een plastic behuizing, en zien er wat ‘blast from the past’ uit.
– Klein genoeg om in een jaszak mee te nemen. Sony levert er een neopreen sleeve bij ter bescherming van het display.
– Batterij gaat vrij lang mee. 1x per week opladen was echt voldoende.
– Het touchscreen werkt vrij goed. Dit is ook goed te bedienen zonder stylus.
– Landscape-mode: De Nook heeft dit helaas niet. Waarschijnlijk komt dit wel in de volgende firmware-update.

[b]Punten waarop de Nook wint:[/b]
– [u]LEESBAARHEID![/u] Dit is veel, heel veel beter dan bij de Sony. Dit geldt zowel voor de Nook als de Kindle.
– Connecties: De Nook heeft een wifi- en een gsm-zender. Het GSM-gedeelte kan je helaas niet in NL gebruiken, maar het wifi-gedeelte is enorm handig. Content uploaden zonder USB-aansluiting gaat heel eenvoudig. De ‘world’ versie van de Kindle heeft overigens
– Opladen: De Sony kan je alleen opladen met een computer bij de hand, of met een aparte oplader. De Nook kan met elke USB-lader worden opgeladen. Bovendien wordt een USB-adapter/lader meegeleverd. Helaas wel met een US-stekker.
– Touch screen. De Nook heeft een apart LCD-scherm voor navigatie. Ik had verwacht dat dit extra display nogal storend zou zijn, maar dit is goed geintegreerd.
– Toegankelijkheid voor techies: Zowel de Kindle als de Nook draaien Linux, en het is betrekkelijk eenvoudig om toegang tot het OS te krijgen.

[b]Punten waar de Sony PRS-600 en de Nook gelijk scoren:[/b]
– Support: De support van Sony is, als ik de diverse fora mag geloven, erg slecht. Op support van Barnes & Noble hoef je ook niet te rekenen, omdat je het ‘illegaal’ buiten de VS gebruikt.
– Schermgrootte: Beide apparaten hebben een 6 inch scherm.
– PDF-ondersteuning: Bij beide apparaten werkt dit heel redelijk. Ook het zgn ’text-reflow’ presteert ongeveer gelijk op beide apparaten.
– Snelheid: Over de eerste Nook werd veel geklaagd, en dit was ook heel terecht. Met de laatste firmware-update zijn de prestaties heel redelijk.

De Nook wordt overigens niet buiten de VS verkocht, maar dit is eenvoudig te omzeilen via www.usunlocked.com . De Kindle kan tegenwoordig in NL besteld worden.