Verkoop e-books daalt, uitleningen stijgen

0
E-book Barometer Q1 2016
Afbeelding: E-book Barometer Q1 2016. (CB)

Het CB publiceert iedere kwartaal een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van digitaal lezen in het Nederlandse taalgebied, de E-book Barometer. Welke trends zien we in het eerste kwartaal van 2016?

In het laatste kwartaal van 2015 was voor het eerst een daling te zien in de verkoop van e-books. Deze trend zet zich door in het eerste kwartaal van 2016. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar gaat het om een daling van 7%.

Daarentegen wordt het lenen van e-books via de bibliotheek steeds populairder: het aantal uitleningen steeg met maar liefst 110% vergeleken met het eerste kwartaal van 2015.

Toch blijkt dat het gestegen aantal uitleningen niet of nauwelijks een negatieve invloed op de verkoop heeft. Dit kun je afleiden uit 2 interessante nieuwe grafieken: de lifecycle van een top25-titel en de verhouding tussen verhuur en verkoop. Een e-book kan namelijk pas na 6 maanden worden uitgeleend. De grootste piek in de verkoop vindt echter plaats in de eerste maand: na 6 maanden is de verkoop redelijk stabiel. Deze cijfers, die laten zien dat de verhuur van e-books de verkoop niet in de weg staat, kunnen wellicht meer uitgevers overtuigen om hun e-books te laten uitlenen.

Zoals ook e-bookexpert Raymond Sneijders opmerkt in zijn blog, zijn er helaas nog weinig gegevens bekend over abonnementsdiensten als Elly’s Choice, Bliyoo en Mofibo. Hiervan zou je wel kunnen aannemen dat ze een (negatieve) invloed hebben op de verkoop en verhuur van e-books.

Vorig artikelEbookalarm: elke dag een bestseller voor 2 of 3 euro
Volgend artikelDe leukste gratis e-books

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in