Verkrijgbaarheid hedendaagse Nederlandstalige literatuur

Mijn man en ik hebben ons recent een Kindle aangeschaft. We zijn erg blij met het digitale lezen en vooral de mogelijkheid om op een heel lichte en compacte manier een halve bibliotheek mee te zeulen. Wij lezen voornamelijk Engelstalige fantasy en hebben dus geen gebrek aan aanbod.

Mijn mama vindt onze readers heel fijn en is ook geïnteresseerd, maar zij leest voornamelijk redelijk recente Nederlandstalige boeken, en de meeste daarvan leent ze uit in de bibliotheek. Alles aankopen met de hoeveelheid boeken die ze verslindt zou gewoon financieel niet haalbaar zijn. Nu wil ik haar wel graag een ereader kado doen, maar ik vraag me af of ze er wel voldoende gebruik zou kunnen uit halen binnen haar voorkeur. Daarom deze vragen:

– is er voldoende aanbod aan hedendaagse Nederlandstalige literatuur?
– hoe verhouden zich de prijzen hoervan t.o.v. papieren boeken?
– is er een mogelijkheid om Nederlandstalige eboeken tegen een kleine vergoeding uit te lenen voor een beperkte tijd (wij wonen in België)?

En als er voldoende content is, in welk formaat is dat dan te krijgen (kwestie van een passende reader te kiezen, de Kindle is voor haar duidelijk niet geschikt aangezien Amazon niet aan Nederlandstalig doet…)