Voor hoeveel “steel” ik eigenlijk? ;)

Topictitel is grappig bedoelt naar aanleiding van de zielige berichten over de grote hoeveelheden e-books afkomstig van torrents ed die er op onze ereaders staan. Zoals ieder bekend is er niks illegaals aan downloaden zo lang je niet zelf upload (zoals via usenet).

Ik heb voor mezelf eens een inschatting proberen te maken of ik bij die door gfk berekende aantallen in de buurt komt, 117 boeken waarvan 11 gekocht.

Op basis van mijn leeslijst over de afgelopen 4 kalenderjaren gemiddeld 33 boeken per jaar gelezen. Een e-reader geef ik een economische levensduur van max. 3 jaar. ooit een boek gekocht a 7,50 met een gekregen boekenbon. Dus mijn e-reader heeft 99-1=98 boeken voordeel opgeleverd. Hoewel ik me zelf als bovengemiddeld piraat en lezer zag, blijkt dit beide niet het geval. :'(:'(

Al die boeken een prijskaartje omhangen was teveel van het goede, ik heb de laatste 10 titels daarom aan de recente prijs voor zowel papier als ebook gekoppeld om een gemiddelde te berekenen.

6 titels uit 2013 en 4 titels uit 2012-2010. Ebooks zitten tussen de 80% en 53% procent en gemiddeld op 65% van de papieren prijs. Opvallend is dat deze 65% in mijn steekproef zowel voor oude als nieuwe titels opgaat. Titels ouder dan een jaar zijn wel goedkoper door een vergelijkbare verlaging van zowel papier als ebook.

Gemiddeld genomen bespaarde ik 11,47 op de digitale versie (17,53 papier). De totale besparing over de levensduur van mijn e-reader is 1.127 euro oftewel 374 euro op jaarbasis.

En dan ben ik volgens GFK dus een beneden gemiddelde lezer. Mijn vriendin leest iets minder, maar per jaar besparen we dus 600-700 euro!:yahoo::yahoo: Ik zou wel gek zijn om een dergelijke besparing te laten lopen door een campagne die zich beroept op de zogenaamde normen & waarden. Zeker als die normen en waarden worden ingegeven door commerciele belangen.

Ik ben benieuwd hoe ik scoor tov andere bezoekers. Wie durft? Matahari?