Voorlezen zorgt voor slimme kindjes

0

Jip en Janneke, Nijntje, Pluk van de Petteflat of de sprookjes van Moeder de Gans: wie vond het nu niet heerlijk om voorgelezen te worden? Gezellig op schoot en genieten van de gekke stemmetjes van mama, papa, grootouders of grote broers en zussen.

Behalve gezellig is voorlezen ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Promovenda Heleen van de Berg en hoogleraar Adriana Bus, beiden verbonden aan de Universiteit van Leiden, publiceerden begin dit jaar een onderzoek waaruit bleek dat kinderen bij wie met voorlezen wordt begonnen voordat ze acht maanden oud zijn, al op 15 maanden een significant hogere woordenschat hebben.  Jong geleerd is bovendien oud gedaan, want uit een langdurig Amerikaans onderzoek (Allen Gottfried – California State University) blijkt ook nog eens dat de positieve resultaten van voorlezen ook later te zien waren: als kind en als puber scoorden zij beter op leesvaardigheid en haalden hogere diploma’s.

Zo vroeg en zo veel mogelijk voorlezen dus. Tegenwoordig zijn er ook leuke voorleesapps, zoals bijvoorbeeld Rootz, beschikbaar die een extra dimensie kunnen geven aan het voorleeskwartiertje. Digitale en interactieve prentenboeken, met name geschikt voor op de tablet, zijn er zowel voor Android als voor iPad. Je vindt ze gewoon in de Playstore en de Appstore. Leuk om je eigen stemmetjes mee af te wisselen!

Werd jij ook graag voorgelezen? Vind je zelf voorlezen net zo leuk? Wat vind jij het leukste voorleesboek?

Vorig artikelVakantielezen: 20 bestsellers voor 4,99 per stuk
Volgend artikelNieuw op eLinea: MyTenToday

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in