VS: Omzet e-books 21,8% gedaald

1
verkoop-ebooks-vs
Foto: Flickr - Michelle W (https://www.flickr.com/photos/imaginary/56754798)

Het eerste kwartaal van 2016 was geen sterke periode voor de boekenverkoop in de VS. De totale omzet daalde met 2,7% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een recent rapport van de Association of American Publishers.

De verkoop van boeken voor volwassenen liet een daling zien van 10,3%, kinder- en jeugdboeken daalden met 2,1% en hardcovers zakten 8,5%. De verkoop van e-books liet een fikse daling zien van 21,8%. Ook vakliteratuur en studieboeken daalden met 24,4% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015.

Een snelle klimmer is het audioboek: de omzet uit luisterboeken steeg met maar liefst +35,3%. In 2015 groeide de verkoop van luisterboeken al met 24%. Ook paperbacks lieten met +6,1% een stijgende verkoop zien.

Zouden lezers zijn overgestapt van hardcovers en e-books naar audioboeken? Dat is moeilijk te zeggen, maar toch lijkt de belangrijkste oorzaak van de dalende e-bookomzet te liggen in het feit dat e-books in de VS gemiddeld duurder zijn geworden. Na onderhandelingen met Amazon kregen uitgevers de mogelijkheid zelf hun prijzen te bepalen, waardoor de gemiddelde prijs is gestegen.

1 REACTIE

  1. Mij doet zoiets eigenaardig aan net nu de e-readers steeds beter worden en piraterij wordt ontraden. Voor forenzen lijkt een e-book toch ideaal? Toegegeven het lawaai op het openbaar vervoer kan heel storend zijn ondanks geluidsdempende oortjes. Een luisterboek is dan zeker een goede maar vaak dure oplossing. Aan de prijs van het e-book lijkt het dan niet te liggen tenzij het luisterboek ontzettend laag wordt geprijsd of met proefabonnementen de verkoopcijfers naar omhoog worden geduwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in